Bedrijven moeten altijd met hun tijd meegaan. Zo ook Philips. Soms vraag ik me alleen wel eens af hoe hun brainstormsessie voorafgaand aan het Hue systeem wel niet is gegaan. Ik vermoed zoiets als dit:
“Hey gasten, die gloeilampen verkopen niet meer zo lekker. Wat nu? Tijd voor wat nieuws. Even denken, wat kunnen we nog meer met licht… ehm… oe! Ja! Kleurtjes, heul veul kleurtjes! Jaaaaa, geniaal. En dan, wat nog meer. Ehm.. eh.. een… appje? JA! Vet slim, een appje om je lampjes mee te bedienen. Oe en weet je wat we dan doen? Nou? Nou? Dan vragen we er absurd veel geld voor! Haha jaaaaa, keigaaf de gekste!”
En het resultaat is het Philips Hue systeem. Dat is niets meer dan wat lampen die alle kleuren aan kunnen nemen (of alle tinten wit als je een goedkopere variant neemt) en die je dan vervolgens via je Wifi-netwerk met een smartphone of tablet kunt bedienen. Dit klinkt misschien allemaal een beetje kazig, maar in de praktijk is het vetter dan je zou verwachten.
Het gaat namelijk helemaal niet om al die kleurtjes, al is het best leuk om een kleine disco-show te kunnen voeren. In de praktijk gaat het om alle tinten wit die je kunt maken. Dit gaat van helder, scherp wit helemaal door tot een warme, geel-oranje waas. Hierdoor is je woonkamer altijd zo verlicht zoals je daar zin in hebt. Daarbij kun je ook weer allemaal programma’s in je app zetten, waardoor de lampen ‘s avonds bijvoorbeeld heel langzaam steeds meer gedimd worden totdat ze vanzelf uitgaan om je eindelijk naar bed te sturen. In theorie dan…
Over programmeren gesproken, het is ook mogelijk om de lampen aan te sluiten op al je natte Internet of Things dromen, maar zover ben ik nog niet gegaan. Je kunt bijvoorbeeld al je lampen rood laten knipperen als Ajax scoort of langzaam blauw laten kleuren als het binnenkort gaat regenen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de toegevoegde waarde daarvan kan ik me nog niet zo goed voorstellen. Het is geinig maar of je dat nou echt wilt gebruiken?
De meeste toegevoegde waarde zit hem dus in de fijne kleuren en de afstandsbediening via de app. Het is gewoon ontzettend makkelijk om vanaf je luie bank de lampen te kunnen bedienen, waarbij het enorm helpt dat je elke spot afzonderlijk kunt bedienen zodat het licht altijd precies is zoals jij het zelf wil. Zijn er dan verder geen nadelen?
Jazeker wel, en dan vooral de prijs. Een nieuw lampje kost al snel 30 tot 50 euro en daarbij heb je ook nog een belachelijk prijzige Bridge en optioneel een lichtknopje nodig. Een starterset loopt dan al snel ver over de 100 euro en dat zijn best wat knaken voor een fijn setje lampen. Naar mijn idee moet je de Philips Hue dan ook alleen kopen als je een keertje een financiële meevaller hebt gehad, of kado vragen als een vriendengroep een keertje bereid is om voor je met de pet rond te gaan. uit je eigen portemonnee is de Hue wel een heel duur (maar wel leuk) grapje.
Als je ondanks de prijs toch zelf aan de slag wilt met de Hue, kun je deze set kopen om mee te beginnen (let even op het soort fitting). Daar zit alles in om de boel te kunnen bedienen:
Daarbij is zo’n knol ook lollig voor in een donker hoekje. Als je dan toch met geld aan het smijten bent:
Al met al is het hartstikke leuk als je het eenmaal hebt, maar als je geen Hue hebt is er ook geen man overboord. Deze gadget is eerder nice to have dan need to have.
Dus!