Review: Joop

Ik heb een kat en die heet Joop. Daar ben ik niet bijzonder dol op. Ik merk alleen dat ik het soms moeilijk vind om onder woorden te brengen waar dat precies door komt. Ik heb daarom besloten om hem gewoon maar eens aan een gestructureerde review te onderwerpen. Dan kom ik er snel genoeg achter wat zijn goede (optioneel) en slechte kanten allemaal zijn. Dit rapport zal ik dan aan mijn vrouw overhandigen in de hoop dat ze zijn permanente aanwezigheid in ons huis toch nog een keer zal willen heroverwegen.

Hoop is belangrijk in het leven.

Eerste indruk
Joop ziet er niet bijzonder uit. Het is een zwarte poes met een witte onderkant en hij kijkt altijd neutraal-arrogant uit zijn ogen. Het enige bijzondere is een zwarte stip op zijn borst, maar omdat hij 19 uur per dag opgekruld ligt te slapen zie je die zelden tot nooit. Zo verzuimt hij dus om voordeel te halen uit dit positieve detail, zoals hij ook zoveel andere dingen verzuimt. Voor de rest maakt Joop vooral een saaie indruk door nooit eens wat te spelen en alleen maar in actie te komen voor eten. Van zijn indruk moet hij het dus niet hebben.

Participatie
Als permanent lid van dit huishouden mag je toch ergens wel verwachten dat ie een heel klein steentje bijdraagt. Ik ben me ervan bewust dat het een kat is en dat ik niet veel van hem mag verwachten, maar katten zijn jagers: doe daar wat mee, Joop. Laatst zag ik een bromvlieg over zijn pootje lopen en als er een meeuw op het balkon zit rent ie met zijn staart tussen zijn benen terug naar binnen. Hij heeft zelfs nog nooit een fruitvliegje te pakken gehad (dat doen we nu maar zo) en zelfs een invalide zilvervisje dat voor zijn neus in rondjes rent weet nog aan zijn aandacht te ontsnappen. In het wild zou Joop het geen dag volhouden. Hij zou waarschijnlijk gelijk opgegeten worden door een schaap ofzo.

Hygiëne
Ik hoor mensen wel eens zeggen dat katten hele schone dieren zijn en dan zie ik Joop. Die is dat niet. Ik geloof oprecht dat hij zijn achterkant in zijn hele leven nog maar twee keer heeft schoongemaakt, en dat was dan per ongeluk terwijl hij eigenlijk op zijn pootje mikte. Als hij de kattenbak bezoekt krijgt ie het voor elkaar om alle korrels inclusief uitwerpselen eruit te wippen en vervolgens met natte zeikpootjes naar de keuken te lopen om daar nog even grondig aan alle kastjes te gaan aaien. Daarna gaat ie rustig al mijn bezittingen stempelen, om uiteindelijk met zijn vuile hol in mijn bed rond te gaan rollen. Als je er wat langer over na gaat denken is het eigenlijk te smerig voor woorden, zo’n Joop.

Sociaal
Op sociaal gebied is Joop niet altijd even handig. Toegegeven, het is een hartstikke lieve kat, hij doet nooit gemeen, komt er altijd bij zitten als we bezoek hebben en geeft kopjes voor het leven (tegen het irritante aan). Maar vooral zijn timing op het kattenbakvlak is zo episch knullig. Altijd als wij gaan eten kiest hij ervoor om zichzelf eens uitgebreid te gaan ontlasten. En op zich is dat prima als hij de boel gelijk begraaft, maar zoals ook in het vorige punt besproken is dat er bij hem totaal niet bij. Integendeel. Het gevolg is een zwaar drukkende, weeïge lucht die als een zwaar gordijn door de kamer trekt om uiteindelijk pas op je bord tot stilstand te komen. Dat is niet cool Joop, echt niet cool.

Entertainment
Het is ontzettend leuk om te zien hoe een kat zichzelf soms uren kan vermaken met de leukste speeltjes of zoiets onbenulligs als een touwtje of een bolletje wol. Het zal jullie inmiddels niet verbazen dat ik zoiets nog nooit heb meegemaakt bij Joop. De enige keer dat ik Joop in actie zie is als hij uit gecastreerde frustratie ons wollen dekentje begint te berijden, en zelfs daar kan hij de laatste jaren geen animo meer voor opbrengen. Door zijn passieve gedrag is de entertainmentwaarde van Joop zo ongeveer nul. Grote kans dat dit straks slecht uit zal pakken voor zijn totaalscore.

Praktisch nut
De enige keer dat ik blij ben dat ik hem heb is als ik in december met mijn e-reader op de bank zit en hij op mijn schoot komt liggen om me op te warmen. Dit is alleen wel zo’n toevallige samenloop van omstandigheden dat het een bijna verwaarloosbaar praktisch voordeel is. Realistischer is het dat hij net op mijn schoot komt zitten als ik op het punt sta om naar mijn werk te gaan of dat ie precies op de plek zit/ligt waar ik op dat moment wil gaan zitten/liggen. Die onmogelijke timing voor het onhandige is het enige waar Joop daadwerkelijk écht goed in is.

Prijs-kwaliteitverhouding
Wij hebben Joop samen met zijn zwakzinnige broertje Jaap gratis van een stel doorgesnoven weirdo’s uit een kraakpand overgenomen, dus over de aanschafprijs hoor je mij echt niet klagen. Ook de kosten voor preventief onderhoud zijn minimaal: beetje eten, beetje korrels, af en toe een snoepje. Niks dat ik niet kan missen. De kosten van correctief onderhoud daarentegen zijn enorm. Zo heeft Joop het ooit voor elkaar gekregen om zich naar het balkon van de onderburen te wurmen en in de tussentijd zijn buik open te spiesen aan een puntig voorwerp. Natuurlijk breng je hem dan naar de dierenarts en na een paar nachtjes slapen daar krijg je dus leuk de rekening van 500 euro. Oké, ik heb nog geen moment spijt van deze reddingsactie gehad, maar als ik sindsdien naar Joop kijk zie ik toch ook wel ergens een wandelende nieuwe flatscreen met een staart in hem. Moest dat nou, Joop?

Conclusie
Wat mij betreft hoeft Joop niet. Ik haal simpelweg niet genoeg levensvreugde uit zijn aanwezigheid om blind te zijn voor al zijn irritante eigenschappen. Echter (en dat is een hele dikke echter) mijn lieve vrouw wel. Die houdt van hem, om redenen die ik nooit zal kunnen doorgronden. Daarbij is hij goed in de opvoeding van mijn zoontje, omdat hij leert socialisen en soms keihard moet lachen als Joop hem weer eens kopjes komt geven of simpelweg voorbij loopt. En dat positieve effect dat Joop op mijn gezin heeft maakt alles meer dan goed. Dat is de enige reden dat hij nog even mag blijven. Voor nu.

 

 

Samenvatting

Vormgeving: 4
Hygiëne: 1
Sociale bijdrage: 4
Praktisch nut: geen punten
Entertainmentwaarde: 2
Prijs-kwaliteitsverhouding: 3
Totaalcijfer: 2,3 (onvoldoende)

Pluspunten
+ mijn gezin vind hem wel leuk

Minpunten
– Joop stinkt
– Joops eten stinkt
– Joops kattenbak stinkt
– Joop is saai
– Joop jaagt niet
– Joop slaapt te veel
– Joop is onhandig met kopjes geven
– Joop gaat altijd kakken als we gasten te eten hebben
– Joop kost veel om te repareren
– Joop gaat op me zitten als ik op wil staan
– Joop slaapt altijd op de plek waar ik wil slapen
– Joop duwt steeds zijn hol in mijn gezicht
– Joop zet steeds zijn tandjes in me
– Joop haalt naar me uit als ik voorbij loop
– Joop rent het huis uit als ik net weg moet
– Joop moet je in leven houden als je op vakantie gaat
– Etcetera, etcetera, etcetera.

Serieus man, wat een gast.

 

 

You May Also Like