Valentijnsdag – hoe schrijf ik een liefdesbrief?

Rond deze tijd van het jaar zitten er altijd weer honderden mensen met de handen in het haar te proberen om de perfecte liefdesbrief te schrijven. Logisch, want deze brief kan grote gevolgen hebben voor de rest van je levensloop. Met een goede brief ben je zo goed als verzekerd van de levenspartner van jouw keuze, maar met een slechte brief heb je voor je het weet een straatverbod aan je broek hangen en mag je jezelf gelukkig prijzen als zelfs die ene nare persoon jou nog als partner zou willen accepteren. Om de schrijvende medemens te ondersteunen tijdens hun worsteling met de liefdesbrief heb ik hieronder even twee voorbeelden gegeven om je een idee te geven van de richtingen die je in kunt slaan met je brief. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Hoe het wel moet:

Lieve Valentijn,

Ik heb je dit al jaren willen vertellen, maar ik was te druk bezig met de opbouw van mijn imperium om onze financiële zelfstandigheid veilig te stellen. Met jou wil ik namelijk mijn toekomst delen en precies zoveel kinderen krijgen als jij maar wilt. Door mijn monopoliepositie in de bloemen- en bonbonhandel kunnen wij voortaan altijd ongestoord van elkaar genieten en kan ik je dagelijks een spontane verrassing geven. Maar misschien loop ik op de zaken vooruit. Ik zal me eerst even voorstellen.

Ik ben je ware. Je lust, je leven, je alles. Ik ben je prins op het witte paard en je koning in de witte koets. Ik ben stoer, zelfverzekerd, lang, knap, grappig, serieus, intelligent en nog drie andere cliché eigenschappen waar vrouwen altijd naar op zoek zijn maar waar ik nu zo snel even niet op kan komen. Mijn hobby’s zijn mezelf veranderen, praten over vriendinnen nadat ik ermee gewinkeld heb en herhalingen kijken van vrouwenfilms die ik al eerder heb gezien. Daarnaast ben ik uiterst vredelievend en maak ik haast nooit ruzie. Als ik al ooit ruzie heb zal ik altijd de eerste zijn om mijn ongelijk toe te geven. Verder heb ik naast mijn mannelijke, stoere kant ook een heel gevoelig randje. Deze kant laat ik graag de vrije loop in mijn creatieve uitspattingen tijdens het dichten. Het volgende gedicht heb ik bijvoorbeeld geschreven toen ik niet kon slapen uit liefde voor jou.

Liefde

Mijn liefde voor jou is als de woelige lust in een oneindige oceaan
Vol haring
Als ik aan je denk zwoelt levenslust door mijn bonzende ziel
O, kloppende haring
Jij bent mijn deksel, mijn zielsverwant, mijn wederhelft
Mijn maatjesharing
Samen vormen wij een geheel, als de ronde cirkel des levens
Vol zuur en uitjes
Kom speel met mij de rolmops of love
Laat ons liefdesharing zijn

Ik kan nu helaas niet verder schrijven omdat ik even door emotie geraakt ben, maar weet dat ik voor altijd en eeuwig de jouwe wil zijn en er alles aan zal doen om jou gelukkig te maken. Geef mij die kans, en ik beloof je een wereld vol geluk en wederzijdse liefde.

Liefs,
Anonieme Harrie

Hoe het niet moet:

Hé Valentijn,

Omdat ik nogal verlegen ben en meisjes eng en vies vind had ik eigenlijk helemaal geen zin om een brief te schrijven. Jou vind ik het engste van allemaal dus daarom schrijf ik nu pas. Lang verhaal kort: wat ik wil zeggen is dat jij nou zo’n typisch gevalletje van mijn alles bent. Alles wat een mens gelukkig kan maken ben jij, en dat is me nogal wat. Het klinkt misschien wat raar en onduidelijk, en daarom geef ik je in dit document dan ook graag een uitgebreide specificatie van wat alles voor mij zoal betekent.

Onder het zijn van mijn alles versta ik onder meer het volgende. Zo ben jij mijn zon, zee en sterren. Al is de zee een beetje raar in deze opsomming. Misschien slaat de zee op al het vocht wat vanuit de lucht naar beneden komt als de zon niet schijnt. Ik haat regen. In die zin ben jij mijn zon, neerslag en sterren. En onweer, want dat vind ik ook heel gaaf. Ja, eigenlijk ben jij gewoon mijn neerslag met onweer. Zon mag ook, maar dat mag je zelf kiezen. Kijk maar op buienradar wat je allemaal ziet, en dat ben jij voor mij.

Verder ben jij als mijn alles dus ook mijn elektrische tandenborstel, mijn broodtrommel en mijn USB 2.0 uitgang. Je bent mijn tandenstokers, shampoo en mijn après-ski cd. Eigenlijk ben je te veel om op te noemen. Daar heb ik ook helemaal geen zin in. Voor het gemak heb ik daarom net een pagina opengeslagen in het woordenboek en aangekruist wat jij wel niet allemaal voor mij bent. Ik heb er een foto gemaakt met mijn telefoon nadat ik echt een half uur moest wachten voordat hij de firmware had geüpgraded naar versie 2.5. Dat kan ook versie 2.6 zijn, dat weet ik niet precies. Daar kom ik nog bij je op terug. Maar hier is de foto:

Dat was mijn brief. Ik zou nog wel even door willen gaan maar ik heb honger en ga eten. Als ik je morgen zie zal ik je wel even aantikken, dan kun je zeggen dat je mijn vriendin bent. Ik heb het alvast op Facebook gezet, maar ik zou het zo sociaal van je vinden als je het me even vertelt. Dank voor het lezen van de brief. O ja, ik zou je echt superstom vinden als je me pijn doet, dus dan weet je dat alvast. En ik zou het waarderen als je geen straatverbod voor me aanvraagt. Ik heb er al twee lopen en dat geeft zo’n gedoe tijdens sollicitatiegesprekken.

Mazzel,
Harrie

Conclusie:

Je kunt de brief het beste zelf schrijven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze voorbeelden naargelang de eigen situatie aan te passen, maar een echt goede brief komt natuurlijk helemaal vanuit jezelf. Mijn advies: stop direct met Googlen naar zoektermen als “hoe schrijf ik een liefdesbrief” en “voorbeeld valtentijnsbrief”, sluit je computer af, pak ouderwets een pen met briefpapier en schrijf alles op wat je maar te binnen schiet en op je hart ligt. Ik kan het gelukkig weten, dat zijn de allermooiste brieven die er zijn!

 

Note: deze post verscheen eerder op ReinOnlein.nl

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *