Waarom drinken Nederlanders cappuccino na het eten?

Che ospite! Dat is Italiaans voor Wat een gast, net zoals Was für ein Gast dat in het Duits is en What a guest in het Engels. De reden voor dit internationale intermezzo is dat Wateengast zowaar de grens over is gegaan! En wel die van Noord-Brabant. Daar woont namelijk Rosanna, een Italiaanse kunstenares die net Bangkok en Amsterdam ingeruild heeft voor een woonplaats in de nieuwe upcoming metropool Helmond. Dat gaat nog eens een grote stad worden.

Rosanna heeft mij doen beseffen dat dingen die zo normaal zijn voor de één, soms een grote vraag kunnen zijn voor de ander. Vanuit haar Italiaanse achtergrond is het namelijk compleet non fatto om koffie met melk na een maaltijd te drinken. Daar heb je de ochtend voor. Wij barbaarse Hollanders denken daar natuurlijk anders over en drinken het liefst de hele dag door Cuppuccino en Latte’s. Perche?

Volgens mij komt dat gewoon omdat wij Hollanders het altijd koud hebben en moe zijn. Tuurlijk, ik generaliseer hier heel erg en ik besef me ook wel dat het de afgelopen dagen best warm was. En tuurlijk, er zijn ook best wel mensen die van nature gewoon goed uitgerust zijn, maar grofweg het grootste gedeelte van de Nederlanders doet het gewoon beter op koffie. Basta!

Koffie is de motivatie om je bed uit te komen, na de lunch weer aan het werk te gaan en ‘s avonds nog nét die laatste paar uurtjes sociaal te doen voordat we eindelijk weer om mogen vallen in bed. En als wij als volk dan zoveel koffie drinken willen wij er zelf als volk natuurlijk ook op vooruit gaan. En dat doen we door via de koffie onze boeren te sponsoren. Wat een top-ospiti!

Door al onze bakkies troost aan te mengen met halfvolle melk (lees hier mijn review, wat een goed spul!) helpen wij onze Hollandse zuivelproducenten vrolijk de winter door. È amore weet je wel, maar dan in het oranje. En dat stukje indirecte naastenliefde voor onze contadini is nou precies de reden dat wij altijd en overal halfvolle melk in onze koffie doen. Dus ook na het eten.

(Althans, de meesten van ons. Als je ooit iemand zijn koffie zwart ziet drinken heeft ie dus gewoon een hekel aan boeren. Er zitten altijd wel een paar rotte mele tussen.)

Ik hoop dat dit voldoende antwoord was op je vraag, en zo niet heb ik het er graag nog een keertje met je over onder het genot van een lekker kopje koffie. Sbagliato.

Met bijzonder dikke grazie en ommagio aan Rosanna, wereldburger en uitzonderlijk getelanteerde kunstenares/schilderes/tekenares. Kijk zeker eens op haar site rosannagaddoni.com, ik stond er persoonlijk van versteld wat een mooie schetsen ze kan maken. Continuate così Rox!

 

You May Also Like