Wat was eerder: de kip of het ei?

Het is een lastige kwestie, de eeuwenoude retorische vraag naar wat er eerder was: de kip of het ei. Nog nooit was er een sluitend antwoord, tot vandaag! Met de komst van Wateengast.nl is er namelijk een nieuw tijdperk aangebroken de wereld van het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijke stap voor de mensheid, al zeg ik het zelf.

Wat wil het geval: om eindelijk een sluitend antwoord te geven op deze vraag heb ik vorige week een kip en een ei naar CERN gestuurd, de ondergrondse deeltjesversneller in Zwitserland. Daarbij had ik ze vriendelijk verzocht om deze allebei tegelijkertijd in tegenovergestelde richting met de snelheid van het licht door de deeltjesversneller te jagen, om vervolgens met speciale atoomcamera’s op het punt van impact terug te keren naar het tijdstip t=0 van de kip. Dat leek ze wel leuk, daar in Genève. Dat is namelijk weer eens wat anders dan de oerknal nabootsen in de zoektocht naar de oorsprong van het universum.

Het hele experiment heeft uiteindelijk maar een fractie van een seconde geduurd. Het opruimen van de rommel na afloop duurde helaas wel wat langer en de slowmotionbeelden zagen er een stuk minder prettig uit dan verwacht. De kip en het ei botsen precies volgens planning op elkaar, maar daar waar we verwacht hadden om eindelijk het antwoord op deze filosofische vraag te zien, bleek uiteindelijk niets meer dan een smerig rood-gelig kwakje tegen de cameralens te knallen. De toegevoegde wetenschappelijke waarde van zowel de kip als het ei waren daarmee niet langer toereikend om ons verdere antwoorden te geven in onze dappere zoektocht naar kennis en vooruitgang. Of toch wel?

Even leek het onderzoek op een grote teleurstelling uit te gaan lopen, maar wij onderzoekers zouden geen onderzoekers zijn als we niet gewoon een ijzersterk plan B op de plank hadden liggen. Dus zo ook hier. Na het dweilen had ik namelijk nog eens goed naar de Track&Trace-informatie op de pakbon van PostNL gekeken, en wat bleek nou:


BESTELNR. 117514 - 1 Kip (Friese baardkriel) - afgeleverd bij CERN 
[getekend voor ontvangst door Olga Karlsnurn om 8:21 uur]

BESTELNR. 117515 - Ei (scharrel), 1 stuks - afgeleverd bij CERN
[getekend voor ontvangst door Günther de Vries om 11:02 uur]

Eureka! Opeens lag het bewijs recht onder mijn ogen. Met deze pakbon werd namelijk in één klap voor eens en voor altijd onomstotelijk bewijs geleverd dat de kip wel degelijk een stuk eerder was dan het ei! Ruim anderhalf uur maar liefst. In wetenschappelijk jargon is dat dus echt knettersignificant te noemen. Onvoorstelbaar, snelle jongen die dat nog eens kan ontkrachten!

En met die wonderlijke conclusie kunnen vele grote filosofen nu eindelijk rust vinden in de vredige gedachte dat de wereld een betere plek is geworden, nu Wateengast.nl er eindelijk is om fundamentele vragen zoals deze te beantwoorden.

Wie heeft de volgende vraag?

Met bijzonder grote dank aan mijn hooggewaardeerde Schiphol-collega Iwan voor het indienen van deze prachtige input. Vraagstukken zoals deze zijn er om uit de wereld te helpen met de komst van deze site. Ga vooral zo door!

You May Also Like