7 tips om de stoelendans te winnen

Je hoeft maar naar een willekeurig feestje te gaan en de kans is groot dat vroeg of laat de stoelendans ingezet gaat worden. Maar helaas weten we maar al te goed dat een ‘gezellige’ stoelendans ook zomaar flink verkeerd af kan lopen. Dit met persoonlijke afgang, ruzies en lichamelijk letsel tot gevolg. Of erger. Kan dat ook anders?

Jazeker, de stoelendans kan je namelijk heel goed trainen. Sterker nog, met deze tips is de kans groot dat jij straks elke keer weer als winnaar uit de bus komt! Geloof je het niet? Lees dan snel verder.

 • Goede schoenen
  Ik kan het niet erg genoeg benadrukken, maar er is echt niets belangrijker dan een stroeve schoenzool in de stoelendanswereld. In het heetst van de strijd kan je soms in een hoek van 40 graden door de bocht scheuren. Je schoeisel is op die momenten het enige wat je nog kan beschermen tegen de ondergang. Daar wil je niet op bezuinigen!
 • Bestudeer het speelveld
  Kijk goed naar de afstanden tussen de stoelen en probeer te anticiperen op de stoel die als volgende weggehaald zal worden. Vaak staat de spelleider daar al een beetje naar te lonken. Zodra die weggehaald wordt zal daar een groter gat in de cirkel ontstaan en daar wil je niet per ongeluk in komen te staan zodra de stilte valt. Anticiperen is key: op de kring, op de ruimte, op de scheids en de onderlinge stoelsafstand.
 • Blijf treuzelen voor een vrije stoel
  Het lijkt misschien een open deur, maar dit is waar het verschil wordt gemaakt tussen de amateurs en de professionals. Het is namelijk een hele kunst om zo lang mogelijk voor een vrije stoel te blijven treuzelen zonder gediskwalificeerd te worden. Als je goed kan treuzelen zonder van spelbederf te worden beschuldigd ben je een koning.
 • Kijk naar de DJ
  Aan de gelaatsuitdrukking van de DJ kan je vaak al zien hoe leuk hij het liedje vindt dat tijdens de dans gespeeld wordt. Als hij heel blij kijkt is de kans groter dat refreinen of kenmerkende passages van liedjes niet snel doorbroken worden. Zodra de mond in neutrale stand komt gaat vaak ook de vinger naar de pauzeknop. Dán moet je klaarstaan!
 • Ken de muziek
  In het verlengde van het vorige punt is het een geweldig voordeel als jij precies weet hoe alle kazige 538 hitjes en gouwe ouwes in elkaar steken. Als je de punctuatie in de teksten kent kan je daarop inspelen met scherp positiespel.
 • Probeer tussen fysiek zwakke tegenstanders te gaan staan
  Zoek leeftijdsverschillen op en buit die uit! Is iemand jonger? Dan kan je die wegduwen als het moet. Ook ouderen zijn vaak te zwak om snel weerstand te bieden tegen een fikse schouderduw. ook struikelen ze veel sneller dus die kan je ook goed naar je voordeel spelen.
 • En tenslotte: oefenen oefenen oefenen!!
  Zelf speel thuis elke dag minstens drie keer de stoelendans in verschillende opstellingen. Als ik wakker word doe ik altijd een simpele éénstoeler, maar na het eten doe ik vaak nog een paar rondjes met een grotere kring en wat uptempo muziek. In het weekend pak ik er zelfs vaak ook nog een keertje de bank bij. Door alle zitvlakken in je huis te betrekken in de oefeningen kan je jezelf straks in alle omstandigheden staande houden. Daar doe je het voor!

Dus, je begrijpt dat de stoelendans geen kinderspel is, maar als jij het in elk geval ook maar een beetje serieus neemt kan je langzaamaan steeds sterkere tegenstanders aan. Op die manier krijg je er misschien zelfs nog een keertje lol in.

En tot die tijd: oefenen oefenen oefenen!

 

 

You May Also Like