Als je per ongeluk op een kip stapt, komt er dan ei uitlopen?

Zo halverwege de zomer beginnen mensen zich altijd dingen af te vragen over kippen. Nadat iemand vorige week al wilde weten of de kip of het ei eerder was, is het vandaag alweer raak op pluimveegebied. Hoe is dit toch mogelijk? Komt het gewoon door de zomerse mensheid dat we allemaal zo gefascineerd zijn door de creatie van nieuw leven? Hoe het ook zij, we hebben een vraag te beantwoorden!

En mijn god, wat voor één! Vooral dat stukje ‘per ongeluk’ maakt het een ontzettend lastige vraag. Ik dacht het me er even gemakkelijk vanaf te maken, maar dat heeft me dus zomaar drie prima kippetjes gekost. En mooi dat er geen ei uitkwam. Zelfs niet toen ik per ongeluk van de tafel op mijn kip was gesprongen. Nu mag ik dus geen kippen meer kopen en ben ik volledig aangewezen op de theorie. Dat maakt het allemaal iets ingewikkelder maar zeker niet onmogelijk. Gelukkig hebben we dan altijd nog wiskunde, en daar is immers geen speld tussen te krijgen!

Want iedereen zal het natuurlijk met mij eens zijn dat er ei uit een kip komt lopen als de cloaca groter of gelijk is aan de diameter van het ei. De kip moet uiteraard in een hoek van 90 graden of meer met zijn snavel naar boven gekeerd zijn om de zwaartekracht zijn werk te kunnen laten doen. Als aan die condities wordt voldaan kan de onderzoeker plotseling vanuit de blinde hoek van de kip op zijn onderrug stappen om zo het ei met de schrik mee uit de kip te lanceren. Tot dusver is dit allemaal wiskunde van instapniveau.

Het verrassingselement valt te simuleren door allemaal namaakkipjes rond de echte kip te plaatsen en dan vervolgens de kansberekening haar werk te laten doen. Als je namelijk samen met een andere onderzoeker geblinddoekt om de beurt aselect op een willekeurige kip gaat staan zonder terugleggen zul je na een paar weken kipstappen vast wel een keertje per ongeluk op de echte kip gaan staan. Het verrassingselement zal de piekdruk onwijs doen toenemen waardoor het werpende vermogen van de kip zelfs met een factor Ei zal worden vermenigvuldigd. De absolute inverse van ƒ = π * √cloaca² maakt vervolgens dat het helemaal niet uitmaakt of er wel geen opzet in het spel is.

Eitje toch?

Dus, om een kort verhaal lang te maken: ja Moniek, de wetten van de natuurfysica verplichten de kip tot uitwerpen van ei indien er per abuis op een kip getrapt wordt. Dat is nou kennis waar je wat aan hebt in dit leven. Je wordt bedankt!

Deze onmogelijke vraag is ingediend door niemand minder dan Moniek, held van het leven en extreem pluimveefanaat. Bij haar kan je altijd je ei kwijt! Magic Mo, ook voor bedrijfseitjes.


Deze is trouwens perfect om mee te oefenen. Ik heb ‘m zelf ook:

You May Also Like