De Anno 1800 bèta – Is het wat?

Van de week kreeg ik opeens een uitnodiging van computerspelletjesboer Ubisoft om de nieuwste versie van de briljante Anno serie uit te proberen. Omdat ik de kwaadste niet ben (en de nerdste wel), zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen. Integendeel. Nadat ik keihard JA had geroepen kon ik aan de slag met het nieuwste deel uit de serie. En wat voor een! Anno 1800 belooft namelijk een onwijs bruut strategisch pareltje te gaan worden.

Mocht je tot zover geen idee hebben waar ik het over heb, kun je beter gelijk stoppen met lezen (echt, niks aan voor jou na dit punt!). Als je daarentegen net als ik al begint te popelen bij het idee om weer een nieuwe wereld te ontdekken en je productieketens tot in de puntjes te optimaliseren, is dit berichtje meer jouw ding. Waarschijnlijk heb je in het verleden dan ook ooit een spel uit de Anno reeks opgestart en weet je precies wat je kunt verwachten.

En dat is ook precies wat je gaat krijgen als deeltje 1800 in de loop van dit jaar uit gaat komen. Het komt namelijk over als een compleet opgepoetste versie van de Anno 1604 van vroegah. De graphics zijn echt de mooiste die ik ooit op mijn laptop heb gezien en de detaillering is werkelijk subliem. Daarbij is de setting ook heel mooi, met het begin van de industriële revolutie als hoofdrolspeler. Als je je stoom/zeilschip op avontuur stuurt check je eerst even hoe de wind staat om vervolgens prachtig het onbekende in te schieten. Onwijs knap hoe mooi ze dat gedaan hebben.

 

En aan de gameplay lijkt helemaal niets te zijn veranderd. Aan de ene kant is dat leuk, maar ergens maak ik me ook wel zorgen dat ze de verbeteringen uit bijvoorbeeld het laatste Anno 2205 (zie deze eerdere review) vergeten zijn mee te nemen. Daar was ik juist zo’n fan van, en ik zou het heel zonde vinden als we daar straks niks meer van terug gaan zien.

Hopelijk heeft dit laatste te maken met het feit dat ik alleen een uitgeklede bèta testversie van Anno 1800 heb kunnen spelen. Hierin was alleen een sandbox mode beschikbaar en daarmee is het grootste deel van het spel nog veilig afgeschermd. Als dat qua gameplay net zo leuk gaat worden als het vorige Anno 2205 zitten er weer een paar heerlijk nerderige avondjes aan te komen later dit jaar.

Ik kijk er na deze preview in elk geval enorm naar uit!

Edit: en yes! Hier is ie dan 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *