Anno 2205. Is het wat?

Hier is er weer eentje uit de categorie ‘is het wat’, waarin ik probeer mijn binnenshuise vrije tijdsbesteding wat minder kansloos te maken door mezelf te verplichten om er na afloop een stukje over te schrijven. Dit alles om iets bewuster entertainment te consumeren en er zelfs nog iets tastbaars aan over te houden in de vorm van een lapje tekst.

Dit keer is het de beurt aan Anno 2205. Het feit wilde namelijk dat ik eerder dit jaar een dikke nieuwe laptop gekocht heb van mijn vakantiegeld, dat we dit jaar toch niet echt nodig hebben omdat er geen dikke reis op de agenda heeft gestaan. In plaats daarvan dus een zware laptop en om mezelf eens te verwennen heb ik daar dit keer een flinke grafische kaart in gestoken. Die moet natuurlijk ook getest worden, en dat deed ik op een spel uit een serie waar ik vroegah aardig wat uurtjes in gestoken heb: Anno 2205. Als je ooit SimCity gespeeld hebt ken je het concept wel een beetje.

Het idee van deze serie is dat je op je luie reet toekijkt terwijl je hier en daar wat keuzes aanklikt en er vervolgens op je scherm allemaal poppetjes tergend langzaam heen en weer gaan wandelen om uiteindelijk die keuzes voor je in elkaar te knutselen. Door de juiste keuzes te maken kan je langzaam een fikse economie opbouwen die zich laat zien door een prachtige fictieve/middeleeuwse/futuristische stad. Een simpel concept dat stiekem eigenlijk best wel bevredigend is.

In deze nieuwste versie wordt het je allemaal nét weer wat gemakkelijker gemaakt doordat je tegenwoordig niet meer na hoeft de denken hoe die poppetjes heen en weer moeten lopen, maar alles is gewoon in één keer gefikst voor je hele eiland. En dan kan jij je dus richten op de belangrijkere zaken: toekijken naar alle mooie dingetjes die je hebt gebouwd. En dat is best fraai, zeker als je de boel op een dikke laptop hebt draaien! Wat dat betreft is mijn test zeker geslaagd, maar is het spel er eentje die ik verder aan kan raden? Hieronder lees je wat ik er over het algemeen van vond:

Anno 2205, is het wat? Ja best hoor

Tijd die je eraan kwijt bent: een avondje of 4, 5 en dan heb je het wel weer gezien. Niet dat het dan niet leuk meer is, maar je moet een beetje uitkijken dat je niet té veel tijd besteedt aan dit soort passieve entertainment. Voor je het weet grijpt zo’n spel je helemaal en daar zit je dan met je avonden…

Kwaliteit: …maar dat zijn dan wel mooie avonden. Vooral visueel is het heel gaaf om te zien hoe ver de grafische techniek achter PC-spellen tegenwoordig wel niet is ontwikkeld. Gedetailleerd tot op het kleinste niveau is het geweldig om je stad, pool- en maanbasis in actie te zien. Tel daar de knappe spelmechaniek bij op en dan kan je niet anders zeggen dat het kwalitatief gewoon een heel goed spel is.

Tijd-kwaliteitsverhouding: 6. Na jaren niet meer zoiets opgestart te hebben, vond ik het heerlijk om weer eens ouderwets aan een stad te bouwen.

Wat me bij zal blijven na afloop: wat zien die spellen er tegenwoordig ongelofelijk mooi uit op de PC zeg! En wat fijn dat ik eindelijk een laptop heb die de boel kan draaien… Kost wat, maar dan heb je ook wat!

Kan ik het aanraden: alleen als je in het verleden ook wel eens achter de PC gezeten hebt om een strategiespel te spellen. Maar ook als je dat nooit gedaan hebt, stiekem is het best rustgevend dus wat dat betreft is het eigenlijk voor iedereen wel aan te raden om een keertje te proberen.

Tot zover!
Dus.

You May Also Like