‘Biggest Data Ever’ opgegraven op Schiphol

Bij werkzaamheden aan het rekencentrum van Schiphol zijn digitale archeologen per ongeluk op een dataset gestuit die misschien wel eens “the biggest data ever” zou kunnen zijn. Volgens specialisten is de dataset namelijk “echt knettergroot”. Dat hoor je inderdaad niet vaak.

Het voorval kwam aan het licht toen een belangrijk excelletje maar niet wilde laden. Nadat Ctrl-Alt-Delete ook al niet wilde helpen, besloot ICT om toch maar eens in de serverruimte te gaan kijken. Daar werden ze direct overspoeld door een angstaanjagende tsunami van data, de ene tabel nog bigger dan de andere. Nét op tijd konden ze de stekker uit Schiphol trekken om de boel 15 seconden te rebooten. Daarmee was de druk van de ketel, maar helaas kon dit die enorme stroomstoring toch niet voorkomen.

Schiphol houdt zich sindsdien eigenlijk voornamelijk bezig met beheersmaatregelen om die dataset een beetje in bedwang te houden. Om te voorkomen dat deze grote berg ruwe data de landingsbanen op stroomt, is uit voorzorg de Zwanenburgbaan eerder dit jaar een paar weken dichtgegooid. Dit zijn echter maar tijdelijke oplossingen. Om de Biggest Data Ever een permanente plek op Schiphol te geven is nu gestart aan de bouw van een nieuwe terminal. Met een beetje duwen moet de dataset daar op z’n kant precies in passen, mits hij niet nog veel bigger gaat worden dan ie nu al is. Medewerkers van Schiphol wordt dan ook verzocht om hun werk vooral niet op te slaan als ze weer naar huis gaan.

Intussen heeft President Trump van de VS deze vondst afgedaan als fake news. In een reactie op Schiphol beweert hij namelijk dat hij zelf in het bezit is van the biggest data ever. Volgens hem is er geen andere president geweest die ooit zo’n grote data heeft gehad als hij. Hij heeft nu 7 miljard uitgetrokken om er een firewall omheen te bouwen. De stroperigheid van zijn systeem zorgt alleen wel voor een shutdown van de rest van zijn overheid.

“That belongs erbij”, aldus de president.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *