Black Mirror. Is het wat?

De laatste weken heb ik iets speciaals meegemaakt. Het is me namelijk meerdere keren voorgekomen dat ik in de bus of op mijn werk zat en met mijn gedachten afdwaalde naar de wonderlijke verhalen die ik de vorige dag heb beleefd tijdens een heerlijke Netflix-sessie van Black Mirror.

Dat gevoel heb ik gemist. Het komt namelijk niet vaak meer voor dat je fictieve verhalen hoort die de volgende dag nog steeds door je hoofd spoken. Sterker nog, de laatste keren die ik me kan herinneren zijn van ruim 10 jaar geleden. Harry Potter was dat volgens mij, met daarvoor nog een uitschieter naar een uitzonderlijk goede Final Fantasy of zo. Mooie tijden waren dat.

Heel knap dus dat de serie Black Mirror heeft dat zeker 5 keer voor elkaar gekregen heeft. Een hele prestatie, maar wat misschien nog knapper is, is het feit dat deze serie een paar concepten in mijn hoofd geplant heeft waarvan ik zeker weet dat ik die mijn hele leven niet meer ga vergeten (eventuele geestesziekten daargelaten). Waar hebben we het dan over?

Het idee achter Black Mirror

Black Mirror is een reeks van 19 losstaande verhalen die onze samenleving een spiegel proberen voor te houden over de duistere keerzijde van onze alledaagse techniek. Met andere woorden: techniek is leuk, maar als het uit de hand loopt ben je zwaar de Sjaak. Op zich klinkt dit niet heel bijzonder, maar het mooie van de verhalen is dat het allemaal zo plausibel neergezet is dat je er heel ongemakkelijk van kunt worden. En dat ongemak is een gevoel waar je na afloop mee naar bed gaat en de volgende dag weer mee wakker wordt. Heel indrukwekkend is dat.

Noem eens wat voorbeelden?

Ok, hier liggen natuurlijk ontzettend veel spoilers op de loer, maar zonder hopelijk al te veel weg te geven: wat dacht je van een soort chip in je ogen die al je herinneringen als een filmpje vastlegt en waarmee dus elk moment dat je meemaakt terug te zien is? Of wat te denken van een soort digitale hemel waar we onszelf na de dood allemaal op in kunnen laten pluggen? Of al onze sociale interacties die we met onze mobiel kunnen raten? Of hoe kunstmatige intelligentie een communicatieve replica kan maken van onze overleden dierbaren? Stuk voor stuk zijn het fantastische concepten die geloofwaardig genoeg zijn om niet snel te vergeten.

Hoe moet je het kijken?

Het mooie van deze serie is dat het allemaal compleet losstaande afleveringen zijn. Je kunt dus door de afleveringen scrollen en lekker die ene aflevering aanzetten met de omschrijving waar je het meest nieuwsgierig naar bent. Omdat alle acteurs en karakters anders zijn maakt de volgorde verder helemaal niet uit. En kan je dus ook prima afleveringen overslaan. Maar kijk uit: sommige afleveringen hebben zo’n goed concept dat iedereen ze eigenlijk eens zou moeten zien. Daarvoor hieronder mijn kijkadvies.

Wat zijn de beste afleveringen van Black Mirror?

Omdat elke aflevering anders is heb ik hieronder per aflevering een notitie gemaakt of hij het kijken waard is. Om niet te veel te verpesten heb ik de boodschap achter spoilers verstopt. Klik voorzichtig dus 😉

 

Afleveringen die je om het concept echt gezien moet hebben

San Junipero
De eerste 39 minuten vond ik maar belabberd, maar als je eenmaal doorhebt dat je met een soort virtuele hemel te maken hebt laat het concept je echt nooit meer los. Filosofisch gezien zou dit wel zo’n ontzettend gave technologische toepassing zijn!
Be right back
Over hoe ze op basis van je online footprint na overlijden een kloon kunnen maken om mee te praten. Uiteindelijk voeren ze het concept iets te ver door, maar het idee dat AI je overleden dierbaren kan imiteren vind ik bijzonder vet en plausibel.
The history of you
Over hoe onhandig het wel niet zal zijn als je alle herinneringen terug kon zien. Tot op het kleinste detail, als een filmpje dat je even terug spoelt op je flatscreen. Stel je voor zeg…
Nosedive
Over het raten van menselijke interactie en daar priveleges mee vergaren. Qua acteren en plot is het niet heel leuk, maar het concept alleen al lijkt me een verschrikkelijke gedachte.

 

Afleveringen die vet genoeg zijn om door je hoofd te blijven spoken

Shut up and dance
Dit concept is minder futuristisch, maar deze moet je zien om je bewust te zijn van online risico’s van blackmail door hacken. Het zal je maar gebeuren zeg. Ik neem hackers in elk geval opeens een stuk meer serieus.
Playtest
Over een nieuw soort gamen dat je complete zintuiglijke beleving overneemt. Het is een beetje een horrorachtig verhaal waar ik stiekem echt niet relaxed van word. Maar het einde vind ik heel erg gaaf (de test duurde 0.04 seconde. Called ‘mom’). Zeker aan te raden voor gamers.
Hang the DJ
Een heel leuk concept over voorgeprogrammeerd daten. Zet je wel weer aan het denken (ook over of die lui niet moeten werken ofzo)
Arkangel
Over dat je niet alles moet weten en zien wat je kind doet. Beetje privacy is noodzakelijk voor de gezonde opvoeding van je kind.

 

Afleveringen die heel vermakelijk zijn om te zien

White christmas
Over hoe je een cookie van jezelf kunt maken, een kopie uit je hersens die je kan fucken tot ie alles bekent. Best een vet concept
Fifteen million merits
Over een gekke futuristische Idols show waarbij geen moraal overeind blijft staan. Vooral dat liedje is wel vet, zeker hoe het ook af en toe in andere afleveringen terugkomt.
Architect
Eerlijk duurt het langst. Over hoe je herinneringen uit een hoofd kunt laten zien. Het gaafste van deze vind ik nog wel het feit dat hamsters sneaky Basterds zijn.
Hated in the nation
Over een soort drone bijen die door een hacker iedereen van kant moeten maken die een bepaalde hashtag heeft gebruikt. Niet heel erg plausibel maar wel een vet idee. Kleine speelfilm An sich

 

Afleveringen die zeker leuk zijn maar minder permanente indruk maken

White Bear
Over een creepy mindfuck waarin de rechtgang een beetje doorgedraaid is
Men against fire
Over een laag die soldaten bruut laat moorden doordat ze mensen als monsters zien. Best vet idee weer
Black museum
Een soort van black mirror museum met een paar kleine verhalen door elkaar heen. Op zich leuk, maar je merkt hier wel dat de serie wat verzadigd raakt. Die docter die onwijs op pijn geilt is dan wel weer mooi verzonnen.
Metalhead
Een soort post apocalyptische bende met robothondjes die op je jagen. Lijkt me best een onprettige situatie

 

Afleveringen die je mag overslaan:

National Anthem
Dit is de eerste aflevering van de serie en wat dat betreft een hele slechte keuze. Het concept is tenenkrommend en gaat over de premier die het op TV met een varken moet doen. Deze aflevering heb ik al twee jaar geleden gekeken en vond ik zo naar dat ik nooit meer verder gekeken heb. Het is dat mijn collega Christian er weer over begon (bedankt man!), anders had ik nooit de handschoen weer opgepakt.
Waldo moment
Matig idee. Alleen het einde is wel leuk. Ik hou van unhappy endings
USS Callister
Over een hele slechte sciences fiction game. Superlame, beter sla je deze gewoon over.

 

Allemaal leuk en aardig, maar vertel nou eens. Black Mirror: Is het wat?

Goed goed, ik kan wel uren blijven kletsen over deze vette verhalen, maar is het nou allemaal de moeite waard om er je kostbare vrije tijd aan te besteden? Naar mijn idee zeker wel, al is het maar een paar afleveringen. Er zijn een paar concepten die je niet meer los gaan laten en dat alleen al is absoluut de moeite waard om eens te proberen.

Tijd die je eraan kwijt bent: 19 afleveringen van ongeveer een uurtje.

Kwaliteit: het acteerwerk en de productie is best wel goed, maar de beste kwaliteit zit hem in de concepten.

Tijd-kwaliteitverhouding: als je je alleen beperkt tot de beste afleveringen tikt dat een 9 aan, maar als je de hele serie gemiddeld bekijkt krijgt ie van mij een goede 7,5.

Wat me bij zal blijven: heel veel, maar misschien nog wel het meeste die digitale hemel en het vastleggen van al je herinneringen. Stel je voor zeg…

Kan ik het aanraden? Jazeker, Black Mirror is echt heel fijn vermaak. Zeker doordat het losse afleveringen zijn is de investering erin zeker de moeite waard.

Kijken gast!

 

You May Also Like