Civilization VI: Rise and Fall. Is het wat?

Wat kan het leven soms toch heerlijk zijn! Vooral als je een mooi stuk jeugdsentiment aan een mooi stuk techniek vastknoopt. Ik heb het nu natuurlijk over de briljante serie Civilization, gecombineerd met de krachtpatser van een laptop waar hij nu op draait. Dat betekent fantastisch klassieke gameplay met fantastische graphics van tegenwoordig. Om dit hele feestje compleet te maken is daar nu ook eindelijk een uitbreiding met daarin hét ding waar ik al sinds mijn zevende zit te wachten: de Nederlandse civ is eindelijk te spelen! En dat, lieve mensen, is werkelijk supervet om te doen.

Vroeger (lees: ten tijde van Civ1 en Civ2) had ik er altijd een handje van om mijn nieuwe steden Nederlandse namen te geven, liefst met een persoonlijke zinsnede (Reindhoven, Bramsterdam, dat soort dingen). Nu gaat dat volautomatisch en speel je dus onder leiding van de lieflijk koddige Koningin Wilhelmina de Nederlandse wereldgeschiedenis dunnetjes over. Nou ja, dunnetjes… dit is natuurlijk onwijs dik!

Zo kwam het dat ik bijvoorbeeld in de vroege ochtendeeuwen van mijn geschiedenis mijn derde stad Eindhoven knetterbrutaal stichtte tussen de hoofdsteden van vriend Montezuma van de Aztecs en die truus van Korea. Ik was gewend om daarmee een prachtige toegangsweg voor mezelf veilig te stellen, maar mijn bevolking dacht daar anders over. Sterker nog, na een stuk of 10 beurten waren die basterds uit Eindhoven doodleuk overgelopen naar Korea! Kan je het je voorstellen?

Gelukkig maakte die Koreaanse sloerie vervolgens de fout om de hoofdstad van Montezuma in te nemen, die mij toen om hulp vroeg om haar een lesje te leren. Dat lesje heeft een eeuw of wat geduurd en toen bestond ze niet maar, maar toen vonden die Azteken mij plotseling weer zo vet dat hun laatste twee steden op hun beurt overliepen naar het trots Nederlandse volk. En toen was de overwinning eigenlijk al in de pockets.

Vervolgens waren de middeleeuwen mijn eigen gouden eeuw, om daarna compleet over de rest van de wereld heen te walsen. Maar omdat dit de eerste keer was dat ik dit spel speelde, wil ik natuurlijk wel alle content zien die het te bieden heeft. En dat duurt lang, erg lang. Ik heb in totaal misschien wel 50 uur in dit ene potje zitten, en dat is wel wat veel van het goede. Ik geniet er onwijs van hoor, maar een uur of 20 minder had geen kwaad gekund.

Maar goed, je wilt weten wat erin zit en dus gooi je helemaal aan het einde toch uit pure nieuwsgierigheid een stel atoombommen op Peking en Wuhan (serieus, een jaar geleden had ik nog nooit van die plaats gehoord). Het voelt het toch een beetje alsof ik met een zwaar overdreven spuit 11 mijn agressieproblemen probeer te onderdrukken, maar het voelt tegelijkertijd ook gewoon onwijs lekker om te doen. Die schermvullende rookpluim is ook wel heel gaaf om te zien, en het hoort er natuurlijk ook wel een beetje bij. Daar kan als geen ander Ghandi over meepraten.

Voor nu heb ik wederom onwijs van Civilization genoten en ik hoop dit de rest van mijn leven te kunnen blijven doen. Zo lang er af en toe een nieuw deel uitkomt met een nieuwe uitbreiding, zit ik goed met mijn ene potje per 2 jaar. Het is prachtig om te zien hoe deze jeugdliefde, net als ik, langzaam maar zeker oud en geperfectioneerd raakt 😉

Civilization: ik hou van jou. Dus of het wat is? Nou en of het wat is!

Tijd die je eraan kwijt bent: ongeveer 50 uur voor een enkel potje, dus weet waar je aan begint
Kwaliteit: dit blijft gewoon supervet om te spelen, en ook deze Civ is gewoon weer helemaal te gek!
Kan je het aanraden: zeker nu je in de Rise & Fall uitbreiding met Nederland onder koningin Wilhelmina kunt spelen moet je dit echt gaan doen!
Tijd-kwaliteitsverhouding: 7,5. Het kost wat tijd, maar het is wel tijd om van te genieten
Wat zal me bijblijven na het kijken? Hoe vet is het om polders te kunnen bouwen in het water! En die basterd-eindhovenaren… beetje capituleren naar Korea zeg.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *