Concentratie debielen op Ring Amsterdam gevaarlijk hoog

Bij een laatste telling blijkt dat ruim 85 procent van de automobilisten op de Ring van Amsterdam debiel is. Dat is vele malen hoger dan het landelijk gemiddelde van 50 procent. Voor een veilige verkeerssituatie is het belangrijk dat het aandeel debielen niet boven de 80 procent komt. Onze hoofdstad loopt nu het risico om een brandhaard voor achterlijk rijgedrag te worden. Waarom heeft juist onze hoofdstad hier zo’n last van?

Waarschijnlijk komt dit doordat veel Amsterdammers het volgen van rijlessen spannend en gevaarlijk vinden. Tijdens een rijles loop je namelijk het risico op een ongeluk en daarom kiezen ze ervoor om dan maar helemaal geen les te nemen. Dat is veiliger, en bovendien zijn er genoeg andere weggebruikers die wel goed opletten. Daarmee bagatelliseren Amsterdammers het risico op gevaarlijke ongelukken, net zoals in dit veel in de Bible Belt gebeurt omdat “God volgens hen ook nooit rijles heeft gehad”. Was het maar zo simpel.

Daarbij vergeten ze alleen dat er tegenwoordig steeds meer mensen zijn die er net als zij voor kiezen op geen rijles te volgen. Voor een veilige verkeerssituatie is het belangrijk dat het aantal verstandige verkeersdeelnemers niet onder de dekkingsgraad zakt. Met de huidige debielenconcentratie lopen we allemaal het risico dat verstandige weggebruikers niet meer voldoende kunnen compenseren op roekeloos rijgedrag op de ring. Dat gaat vroeg of laat een keertje mis.

Overheidsinstanties willen daar niet op wachten. Het Ministerie van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen en waarschuwt: “een paar debielen kunnen we nog wel hebben, maar dit gaat toch echt te ver. Zonder rijles breng je niet alleen andere debielen, maar alle weggebruikers in gevaar. Dat wil je toch niet op je geweten hebben? Er is een drastische cultuuromslag nodig om ons wegennet weer veilig te maken, maar gelukkig is het nooit te laat om alsnog een rijles te gaan halen. Al is het maar voor de veiligheid van onze kinderen.”

En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Zullen we de ring alsjeblieft weer veilig maken met z’n allen? Alsjeblieft?

Dit bericht is naar aanleiding van dit bericht in het Parool over de lage vaccinatiegraad in Amsterdam. Ik wist niet dat het zo ver was daar. Tevens verbaas ik me over het absurde rijgedrag op de ring. Ik zou haast een verband gaan verwachten….

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *