Creativity van John Cleese. Is het wat?

Als je door mijn lijstje met grote voorbeelden heen loopt, zal je al vrij snel bovenaan de naam John Cleese tegenkomen. Als grootmeester van onder andere Monty Python ken ik weinig mensen met een betere combinatie van humor, mimiek en intelligentie. Ik weet niet hoe hij het altijd voor elkaar krijgt, maar als die vent iets vertelt wil ik er gewoon elk woord van horen. Hoe gek is het dan eigenlijk dat ik nog nooit een van zijn boeken had gelezen?

Tot vandaag, want ik heb in twee rukken zijn nieuwste boekje ‘Creativity’ uitgelezen. En wat was dat fijn om te doen zeg! Ok, het is misschien eerder gewoon een essay dan een echt boek, maar de boodschap is er niet minder om. Hij legt haarfijn uit hoe hij denkt dat het fenomeen creativiteit in elkaar steekt, en dat is gewoon onwijs boeiend om te lezen. Zeker als je er zo nu en dan gortdroge of -scherpe grappen in verwerkt!

Het meest intrigerende is hoe creativiteit altijd maar doorgaat in het onderbewuste gedeelte van je brein, en dat je dit met de nodige trucjes en technieken kunt aanwenden om tot nieuwe ideeën te komen. En net zo belangrijk: je kunt dingen trainen zodat ze daarin terecht komen. En vooral dat spreekt me ontzettend aan.

Want ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat (1) je alles kunt leren wat je wilt en (2) je oprecht geluk kunt vinden door simpelweg dingen te creëren. Wat dan ook! Creativiteit is iets bijzonders waarin je je interesses en talenten tastbaar kunt maken door dingen te maken die er de volgende dag ook nog zijn. Hoe vet is dat!

Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de stukjes die ik elke dag op deze site schrijf of de code die ik programmeer. Er zijn dingen waar ik eerst heel bewust over na moest denken, maar die ik nu inmiddels met mijn ogen dicht zou kunnen doen. Dat is het punt dat je creativiteit pas echt los kan gaan.

Maar goed, terug naar het boekje. Je leest het in een uurtje of twee uit, en dan ben je toch een heel interessant concept rijker. Het zet je in elk geval genoeg aan om na te denken over iets dat je al tijden in je hebt, en zoiets kan ik alleen maar aan iedereen aanraden. Zeker als je zelf creatief bezig bent (in welke vorm dan ook).

En mocht je dat nog niet zijn: begin er dan zo snel mogelijk mee! Serieus:

creativiteit == geluk!

Dan nog even voor de vorm uit mijn categorie Is het wat?:

Het boek Creativity van John Cleese

Tijd die je eraan kwijt bent: 100 pagina’s met zo’n 20 woorden op elke pagina door een veel te groot lettertype… daar ben je in een uur of 2 mee klaar. Max!
Kwaliteit: John Cleese, dus goed! Verwacht geen hoge wetenschap hoor, maar gewoon een betoog van iemand die aardig weet waar ie het over heeft.
Kan je het aanraden: zeker weten! Voor elke schrijver, fotograaf, kunstenaar, artiest, muzikant, programmeur en/of ZZP’er.
Tijd-kwaliteitsverhouding: 8,8. Zoiets leuks dat zo weinig tijd kost scoort hier natuurlijk een heel hoog cijfer!
Wat zal me bijblijven na het lezen? Dat veel van mijn maffe ideeën kennelijk in mijn onderbewuste worden bedacht. En dat je alles kunt leren zodat het onbewust gaat worden. Als je er maar de tijd voor neemt!

Hier te koop voor een prikkie:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *