De bestralingen zitten erop

Mijlpaal: de bestraling zit erop! Vet relaxed, vanmorgen had ik de laatste van mijn 5 bestralingssessies, waar ik tot op heden gelukkig nog vrijwel geen last van heb gehad. En hopelijk blijft dat zo! Na afloop van deze sessie hadden we nog een gesprekje met mijn radiotherapeut, die even vriendelijk checkte hoe het met me ging en waar we nog eens al onze vragen konden stellen. Niet dat ik veel prangende vragen had hoor, maar tijdens zo’n gesprekje popt toch altijd zo de ene na de andere vraag op.

ÉÊn van de vragen die ik had was bijvoorbeeld hoe die tumor er nu ongeveer uit zou zien na deze bestralingen. En dat blijft een beetje moeilijk voor te stellen hoor, maar het idee is wel dat het er allemaal kleiner door wordt. Alleen het ‘gekke’ is dus dat het effect van die bestralingen nog heel lang doorgaat. Ik heb er 5 sessies opzitten van echt maar een paar minuutjes actieve bestraling, maar het effect hiervan werkt kennelijk dus echt nog zeker zes tot acht weken door. En tegen die tijd zijn we ook alweer lang en breed met die chemo begonnen. We gaan over twee weken dus een tijdje dubbel in de aanval op die tumor, en dat voelt wat mij betreft in elk geval wel goed. In your face, Harm!

Verder hebben we het ook gehad over dat ik voor mijn gevoel wat vaker moet plassen sinds die bestraling, en ook dat zou prima kunnen kloppen. Het gebied wat bestraald is ligt namelijk vlak aan de blaas en die kan daar ook wel wat van voelen inderdaad. Toen we het daarover hadden liet ze ook het gebied zien dat nu werkelijk bestraald is, en dat vond ik ook wel gaaf om te zien. Het is namelijk wat groter dan ik mij had voorgesteld. Hier zie je een foto van het scherm waar ze op geschoten hebben:

Wel interessant! En die tumor zit dus ongeveer in het midden, maar is gelukkig echt niet zo groot als het rode gebied hoor 😉 Ze tekenen het ruim in, en nemen gelijk alle potentieel besmette lymfklieren mee, en die zitten wat hoger. Maar al met al een fijn gesprekje dus. Wel moet ik me nog niet te snel rijk rekenen qua bijwerkingen omdat ik me nu zo goed voel, maar ik heb zelf stiekem het gevoel dat ik dit echt wel kan handelen allemaal.

En na dit gesprek vind ik het gewoon een heel fijne gedachte dat die bestraling gewoon doorwerkt, ook als ik niet in dat apparaat lig. Dus ook als ik morgen niet naar het ziekenhuis hoef, geef ik die Harm de Ellendeldarm toch een flink pak slaag. Lekker voor hem!

Dan natuurlijk ook nog even die andere mijlpaal van vandaag: Willem’s beugel. En daar kan ik gelukkig kort over zijn, want wat een held is hij! Hij heeft ondanks alle zenuwen geen kik gegeven en zit nu wat onwennig met de slotjes op zijn boventanden lekker naast me te gamen op de Nintendo Switch. En het staat hem best goed hoor, die beugel! Alsof ie ineens drie jaar ouder is geworden 😉 Wat een topper is het ook! Dat was toch ook niet niks:

Nu maar weer zijn broertje halen en op naar het Sinterklaasjournaal. Want Sint Maarten is het land nog niet uit of de volgende goedheiligman krabbelt alweer aan de voordeur hoor, met een kerstman in zijn kielzog. Het is weer de tijd van het jaar he! Dat is toch ook niet niks hoor voor die kinderen… over spanning gesproken!

Maar goed, gezellig is het ook. Fijne avond allemaal en tot de volgende update!

x

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *