De Game of Thrones pool! Wat is de tussenstand na aflevering 1?

Lieve mensen, het is eindelijk zover! De muur ligt plat, het balletje rolt en de winter is eindelijk hier. En hoe! Zelfs de Night King had in geen 1000 jaar kunnen dromen dat ergens op een blauwgroene aardkloot een groep van 45 dappere strijders het tegen elkaar op zou nemen op een melige website in een pooltje over de epische ontknoping van Game of Thrones. Inderdaad, ik heb het over jullie: de 45 heldfhaftige deelnemers aan dit immens belangrijke spel. Hulde voor jullie allen!

Na de eerste aflevering hebben we de smaak te pakken en is het tijd voor een allereerste tussenstand. Hoe heb jij het er vanaf gebracht in deze eerste veldslag? Om de boel gelijk maar even op scherp te zetten laat ik hier de gigantische prijzenpot zien waar wij het allemaal voor doen. Wat ligt er allemaal op jullie te wachten in de Iron Bank van deze organisatie?

Preciezelijk, dat zijn fikse knaken! Dat gezegd hebbende, op naar het echte werk. Valar Morghulis!

Klaar voor de start? Af!

Afgelopen maandag ging ik er eens goed voor zitten tussen alle aandacht voor mijn nieuwe baby door. Mijn opwinding was episch op het moment dat ik voor het eerst weer de intro hoorde voor de kickoff van het laatste seizoen. Hierbij had ik eigenlijk hetzelfde gevoel dat je kunt hebben voor een spannende Champions League wedstrijd of de finale van het WK: dit gaat groots worden! Ik zat er in elk geval klaar voor met mijn Three Eyed Ravetotem en een goed gevulde bak popcorn. Kom maar door!

In dit onderstaande bericht lees je een korte beschouwing van de hoogtepunten (inderdaad dus MET SPOILERS), een update over het klassement van de pool, en een korte vooruitblik naar de volgende aflevering.

Aflevering 1 – wat gebeurde er allemaal?

Ik zal niet elk shot tot in detail analyseren (daar staat het internet immers al vol mee), maar in drakenvlucht gebeurde er ongeveer dit: weinig. Deze eerste aflevering voelde voor mij een beetje als een voorzichtige openingswedstrijd aan het begin van het toernooi, waarin niemand onnodige risico’s durfde te nemen om te vroeg op achterstand te komen. De verschillende hoofdpersonen waren het spel een beetje aan het aftasten. Beetje kijken wie er nog leeft, een voorzichtige sneer tussen de dames Stark en Targaryen, een vrolijke joyride op een stel disneydraken, een domme blik van Bran naar Jaime, dat werk. Niks om heel erg van te klappertanden. Op één momentje na.

En dat was in de slotfase van de aflevering, als (inderdaad, hoe kan het ook anders) die gewiekste undead weer eens laten zien waar ze goed in zijn. Hier bewijzen ze des te meer dat je helemaal geen kloppend hart nodig hebt om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Zagen jullie dat patroontje van die armen? Het was net een soort lugubere Teleac aflevering van creatief met korps of zo. Ik hoor het de Night King haast zeggen: “let op beste kijkers, altijd van je af snijden!”. Totdat dat ventje blauwe ogen kreeg en de boel in de hens gestoken werd. Daar schrok ik me toch wel even de kriebeltjes hoor. Voor mij was dit het hoogtepunt uit deze aflevering, want dit staaltje undead belooft veel goeds voor de actie die ons straks nog te wachten staat. Lekker!

Verder gebeurde er eigenlijk helemaal niets, behalve dan dat die Jon Snow zich weer eens van zijn domste kant liet zien. Wat een simpele drol is die vent toch. In deze aflevering krijgt hij namelijk van Sam te horen dat hij zelf een Targaryen is. In plaats dat hij dan bijvoorbeeld gaat kokhalzen omdat hij in de vorige scene nog zijn tante heeft lopen krikken, of bijvoorbeeld een voorzichtige vraag stelt over de genetische implicaties voor zijn nageslacht, is het enige dat hij kan zeggen dat zijn vader een eervolle vent was. Serieus Jon, is dat wat er dan door je heengaat? You know nothing over inteelt, Jon Snow.

Maar al met al was dit een heerlijke aflevering die ons weer helemaal in de sfeer brengt voor al het moois dat ons nog te wachten staat. Dit worden nog vijf heerlijke wedstrijden straks, die alleen nog maar beter kunnen gaan worden!

Wat betekent dit allemaal voor het klassement?

Dan snel door naar de eerste tussenstand, want daar doen we dit immers allemaal voor! Persoonlijk zat ik hardop te wachten tot iemand het loodje legde, maar helaas mocht dat niet zo zijn. Dat betekent dat niemand deze aflevering punten heeft kunnen verdienen voor het correct voorspellen van een sterfgeval. Jammer, maar gelukkig zijn er meer manieren om punten binnen te harken. Zo scoor je ook punten als je alle overlevenden juist hebt. En dat kan in deze fase van het seizoen nog best aantikken.

Alle 38 personages hebben deze aflevering overleefd en daarmee kon je dus maximaal 190 punten verdienen (5 punten x 38 overlevenden). In deze aflevering waren er maar liefst 14 mensen zijn die dit juist hadden voorspeld. Dit betekent dat we na de eerste aflevering ook 14 koplopers hebben in deze pool die elk de maximale score van 190 punten hebben weten te pakken. Bij een gelijk spel geeft het alfabet de doorslag, en vandaag pakt dat toevallig heel erg goed uit voor mijn schoonvader Bo (wat dus een toepasselijke afkorting is voor het woord ‘Bofkont’). Heel knap gedaan allemaal: gefeliciteerd!

Waar winnaars zijn, zijn helaas ook verliezers. Op dit moment bungelt de beste Tijkie onderaan met ‘slechts’ 150 punten. Hierbij wel de kanttekening dat zij net een fantastisch kind op de wereld heeft gezet, dus  enige opstartproblemen in deze pool zien we dus gewoon door de hormonale vingers. Er kan nog van alles gebeuren!

Wat is de tussenstand?

Dan het totaalplaatje! Na de eerste aflevering is dit de stand in de enige competitie die er écht toe doet (en hier kan je ook de namen zien van je concurrentie):

@ Niels en Niels: jullie waren de enige twee deelnemers waarvan de naam niet uniek was, dus ik ben zo vrij geweest om een alias aan jullie voornaam toe te voegen. Uit privacyoverwegingen wil ik hier nooit achternamen noemen, maar ik gok dat jullie er zelf wel uitkomen wie wie is. Mocht dit niet zo zijn of als je een betere alias hebt: let me know!

@ Maartinus de 3rde: om ruimte te besparen heb ik je strijdersnaam ietwat ingekort, maar wees gerust dat de naam van jouw voorouders volledig overgenomen is in het wedstrijdformulier! Maartinus de 3rde is namelijk tevens Zoon van Jacob de 5de. Bij deze genoteerd en wereldkundig gemaakt. What is dead may never die!

Huh, maar wacht effe. Hoe scoor ik nou in godsnaam punten?

Omdat dit de eerste keer is, probeer ik hieronder nog een keer het puntenmodel uit te leggen. Vragen zijn van harte welkom in de comments:

  • heb je juist voorspeld dat iemand in dit seizoen doodgaat verdien je 50 punten
  • heb je ook nog eens de aflevering goed, dan krijg je geen 50 maar zelfs 150 punten!
  • heb je juist voorspeld dat iemand het hele seizoen niet doodgaat, dan krijg je na aflevering 6 ook 25 punten.
  • daarnaast krijg je voor iedereen waarvan je juist voorspeld had dat ie het einde van de aflevering haalt ook nog eens 5 punten.
  • de punten voor de bonusvragen zal ik verrekenen na de laatste aflevering

Ik heb dit scoremodel natuurlijk niet kunnen testen en fine-tunen, maar we zien wel hoe het allemaal uitpakt. Mocht er ergens een hele scheve rekenfout in zitten die afbreuk doet aan het spelplezier, dan hou ik mijzelf gewoon het recht voor om dit in de loop van het spel te veranderen. Het moet natuurlijk wel een beetje spannend worden!

Hoe staan het met de borstjes in het klassement?

Omdat deze bonusvraag voor veel extra punten kan zorgen, besteed ik hier graag wat extra aandacht aan. En terecht, want zoals het Game of Thrones betaamt hoefden we ook in aflevering 1 niet lang te wachten tot de eerste borstjes in beeld kwamen. Ik heb het getimed en inclusief de intro duurde het slechts 20 minuten en 21 seconden voordat er 6 borstjes in beeld kwamen. Dat waren de enige doelpunten uit deze aflevering, maar als het op dit tempo doorgaat eindigen we straks op ongeveer 30 stuks in totaal. Dat is inderdaad precies het gemiddelde van wat jullie allemaal hebben voorspeld, en dat vind ik toch best wel weer een beetje indrukwekkend! Zo zie je maar weer dat de kennis van de massa tot wonderbaarlijke prestaties in staat is. Hulde voor jullie!

Tegelijkertijd waren deze 6 borstjes wel gelijk een mokerslag voor de voorspellingen van Michael, Tara, Ingmar en Willem. Zij hadden elk minder dan 6 borstjes voorspeld en daarmee gingen hun kansen al gelijk na 20 minuten aan gort. Vooral die laatste vind ik sneu, want dat is mijn kleine peuterzoontje die ik nu gelijk al moet teleurstellen met de boodschap dat hij het gewoon heel erg slecht is in het inschatten van een aantal unieke borstjes in een televisieserie. Hoe leg je zoiets uit aan een kind? Ik weet het niet. Valar Morghulis Willem. Valar Morghulis.

Overigens staat Monique nu op matchpoint met 6 stuks. In het onwaarschijnlijke scenario dat er nu geen enkele actie meer bijkomt op dit vlak, gaat zij er straks met die prachtige bonus van 250 punten vandoor. Nu al spannend!

Hier kunnen we de cumulatieve stand volgen in deze spannende subcompetitie:

Tot zover deze eerste update! Nu snel door naar aflevering 2

En die is gelukkig morgen al! Mijn god, ik heb er al de hele week al zin in zeg. Jullie hopelijk ook. Dat het bruut gaat worden zijn de meesten van ons het in elk geval wel over eens. In de volgende aflevering hebben jullie in totaal namelijk maar liefst 148 sterfgevallen voorspeld, waarin Theon Greyjoy (12x) en die irritante truus uit Dorne (17x) de meeste kans lopen om eraan te gaan. Ik hoop van harte dat jullie gelijk gaan krijgen. Al is het maar om een beetje spanning in deze pool te krijgen!

De grootste verrassing zou hem overigens zitten in een plotseling overlijden van Grey Worm. Die ziet niemand aankomen. Naast Jon en Dany natuurlijk, maar wie weet. All men must die!

Geniet ervan allemaal! Ik doe dat in ieder geval volop 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *