De Game of Thrones pool! Wat is de tussenstand na aflevering 4?

En doorrrr! Na de fantastische matpartij tussen leven en dood in aflevering 3, zagen we deze week gewoon weer een nieuwe ochtend om lekker in te ruziën in Westeros. De zon komt op alsof er nooit iets is veranderd en iedereen doet lekker waar ie goed in is: kibbelen. Dat is leuk voor de wereld, maar is dat ook leuk voor onze wedstrijd? Je leest er alles over in deze vierde update van de enige echte Pool des Doods van Game of Thrones!

Wat gebeurde er in aflevering 4?

Na de sneltreinvaart van vorige aflevering deed de show geheel naar verwachting weer een klein tandje terug. Op zich begrijpelijk, maar daardoor voelde het voor mij af en toe alsof ik naar een doelpuntloos degradatieduel tussen Zwitserland en Oeganda aan het kijken was, vlak nadat Nederland de vloer heeft aangeveegd met een grootmacht als Duitsland of Italië. Desalniettemin was het tactisch positiespel in deze aflevering gelukkig wel oerspannend te noemen!

De vierde aflevering begint gezellig. Er wordt gelachen en geknuffeld op de afterparty en Jon loopt weer eens lekker dronken met zijn tante te tongen. Maar het is natuurlijk niet een en al joligheid wat de klok slaat. Zo worden er steeds meer twijfels uitgesproken over het trainerschap van Denaerys en is lang niet iedereen het eens met de loyaliteitswissel van onze grote vriendelijke kneus Jon Targaryen.

Ook zijn familie heeft er de nodige vraagtekens bij, maar gelukkig is er weinig tijd om erover te blijven kibbelen. Want op een goed moment trekt het legioen naar het zuiden om aan te kloppen bij Kings Landing zodat ze lekker op de troon kunnen gaan zitten. Gek genoeg zit er dan al iemand op die stoel en dan moet er natuurlijk weer geknokt worden.

De hoogmoed van Dany herken ik ook altijd in het Nederlands elftal. Na een klinkende overwinning denken we altijd dat we de wereld aankunnen, en dus rennen we altijd blindelings ons einde tegemoet. Dany kiest ervoor om even vooruit te gaan scouten met haar draken en lijdt dan gelijk heel pijnlijk balverlies door een draak onder haar gat vandaan te laten knallen. Sja, en dan moet je de rest van de wedstrijd dus met een man minder spelen. Dom dom dom. Zeker omdat de rest van haar elftal nog steeds de vorige wedstrijd in de beentjes en heeft zitten. Dat is geen mooie uitgangspositie voor de finale en die gewiekste Cersei weet dat als geen ander. Zij speelt deze wedstrijd dan ook heel gecontroleerd uit.

Want toegegeven: zij is toch wel de winnaar tot op heden. Zeker voor het volk, want denk je eens in: uit het niets komt er iemand met twee draken aanzetten en terwijl jij gewoon je kinderen naar school brengt, schrik je je dus opeens helemaal de pleuris van die beesten. Gelukkig is daar Cersei die er gelijk eentje voor je uit de lucht knalt. Winner! Daarna opent ze ook nog eens haar poorten voor je en heeft ze al haar zakgeld uitgegeven aan de Golden Company om jou te beschermen. Het spijt me Dany, maar ik weet wel voor wie ik dan zou juichen hoor.

Deze publieksfavoriet kan het zich dan ook best veroorloven om Missandei een kopje kleiner te maken om de tegenstander uit de tent te lokken. Deze standoff aan het einde was echt retespannend. Aan alles voelde je dat het slecht of ging lopen voor iemand, maar voor wie? De familie Worm trekte hier duidelijk aan het kortste einde, maar daardoor is onze Dany natuurlijk wel compleet over de zeik. Kan ze op tijd haar kloten bij elkaar rapen? Vast niet, en dus gaan we morgen in aflevering 5 zien welke gênante fouten ze allemaal gaat maken. Ik heb er zin in!

Ja ja leuk hoor, maar wie gingen er allemaal aan in aflevering 4?

Vergeleken met de vorige aflevering niet zoveel, maar gelukkig voor deze pool hebben we toch weer afscheid mogen nemen van een tweetal gezelligerds uit deze serie, te weten:

Missandei – persoonlijk vond ik haar een beetje een kazige dweil, maar haar relatie met Grey Worm was dan wel weer aandoenlijk. En haar talenknobbel was echt heel imposant. Wedden dat ze stiekem ook nog Frans kon spreken? Fabuleux!

Rhaegal de Draak – sja, hoogmoed komt voor de val. Zeker met drie gigantische tandenstokers in je lijf. Het was een onnodige actie die genadeloos is afgestraft door de tegenstander. Wat ik vooral spannend van deze dood, is dat zoveel mensen het in deze pool hadden voorspeld! Ik noemde het vorige week al, want maar liefst 13 mensen zagen dit al ruim van te voren aankomen. Dat is zo indrukwekkend dat ik het bijna eng vindt. Heel knap van jullie!

Wat betekent dit voor het klassement?

Geen enorme aardsverschuivingen deze week, maar het spel krijgt wel lekker vorm hoor! Met nog maar twee wedstrijden te gaan (en vergeet die bonuspunten niet!) is dit momenteel te stand in het klassement:


Om onderaan te beginnen: na een mooie sprong van Yoeri, zien we deze week weer een nieuwe hekkensluiter. Mijn schoonvader Bo heeft besloten om deze pool als een emotionele achtbaan te beleven, en nadat hij drie weken terug nog op 1 stond, ervaart hij nu hoe het is om de gelederen te sluiten. Wie weet waar hij volgende week weer te vinden is in het klassement! Onnavolgbaar, deze speler.

Dan door naar boven, waar niet heel veel is veranderd. Nog altijd staat Cordia met stip bovenaan, al is het gat wel iets kleiner geworden. Daarbij ook gelijk even een gênante rectificatie van mijn kant: in tegenstelling tot wat ik vorige week verwoorde blijkt Cordia namelijk helemaal geen lady te zijn maar een ser. Daar had ik me toch even zwaar versproken zeg, waarvoor mijn welgemeende excuses 😉

Dan nog even een gigantisch eervolle hulde voor Hans, vader van mijn oude schoolgenoot Tim. Hij had namelijk als enige deze week zowel de dood van de draak als die van Missandei juist voorspeld. Briljant, wat een vooruitziende blik zeg! Als dat geen Hans of the King is. Deze klapper heeft hem tot de grootste stijger van de week gemaakt. En drie keer raden wiens jaloerse ogen hij daarmee uit mag steken? Inderdaad, die van zijn bloedeigen zoon Tim, die met 13 plaatsen tegelijkertijd de grootste daler van de week is. Wat zal dat deze week gezellig zijn in dat House!

En tenslotte nog een opvallend statistiekje: Michael en João hebben het allebei voor elkaar gekregen om alle 9 sterftes tot nu toe aan te zien komen, alleen hebben ze nog nooit de juiste aflevering goed gehad. Dat is ook heel knap, maar toch gun ik ze die 100 bonuspunten ook wel een keertje. Kom op jongens, beetje scherp blijven!

Persoonlijk sta ik trouwens nog maar 10 puntjes voor op mijn bloedeigen zoontje Willem, die met zijn naïeve gegok dus toch een heel eind lijkt te komen. Daar schaam ik me echt wel voor hoor… ik had mezelf toch hoger ingeschat. Zolang ik na afloop maar boven hem (en mijn schoonmoeder Marjan) sta! Dan heb ik tenmiste niet het gevoel dat het helemaal voor niks was om alle afleveringen GoT helemaal opnieuw te kijken.

En dan: op naar aflevering 5!

Met nog maar twee afleveringen te gaan wordt het in deze pool ook steeds spannender! Wat ik zo gaaf vind aan dit achtste seizoen, is dat ik nog steeds geen idee heb hoe het af gaat lopen. Na de slotscene van deze aflevering ben ik opeens niet meer zo overtuigd van een happy ending. Maar ja, dat dacht ik ook toen de Night King voor de poorten van Winterfell stond. Dus Cersei zal wel weer het loodje leggen aan het einde van aflevering 5. Als het maar indrukwekkend gebeurt kan ik daar best mee leven! Mijn vermoeden: Jamie steekt haar in de rug. Queenslayer, je weet wel.

O ja, en volgens onze voorspellingen gaat ook Cleganebowl eindelijk gebeuren in aflevering 5. De berg en het hondje gaan in elk geval allebei 14 keer de pijp uit volgens jullie. Ook voor Grey Worm ziet het er niet best uit (11x) en opvallend genoeg denken jullie dat Arya ook het strijdbeeld gaat verlaten (10x). Wordt ze dan eindelijk echt no-one? A gast has geen idee.

Hoe dan ook, ik kan niet wachten om te zien hoever Cersei het gaat schoppen met haar genadeloze arrogantie. Dit wordt vet! Geniet ervan allemaal.

Net als ik.

Valar Dohaeris!

You May Also Like

3 Comments

  1. Hulde voor al dit werk Gast! En idd, de verhoudingen staan op scherp in house teatree. Maar net als in westeros kan het zo maar ineens verkeren. Geef ik me al gewonnen?

    Not today

  2. Dank voor de complimenten Rein. In huis Teatree staan de onderlinge relaties inderdaad op scherp. Heb van Tim te horen gekregen dat ik de eerste twee maanden niet meer welkom ben in Amsterdam West(eros).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *