De Game of Thrones pool! Wat is de tussenstand na aflevering 5?

Godverpielekes wat een feest! Na 8 seizoenen was deze week dan eindelijk de echte Halve Finale van Game of Thrones aangebroken. En spannend dat ik het vond! Zeker omdat de vorige halve finale die ik mij kan herinneren nou niet bepaald leuk afliep voor het volk, hield ik bij deze aanvankelijk ook weer mijn hart vast. Loopt dit wél goed af? Kunnen we straks opgelucht adem halen? Gaan we feestend de straat of komt er toch een verlenging en krijgen we penalties? Wie neemt die ijzeren troon mee naar huis? Sjongejonge, kom maar door met die ontknopingen!

Wat gebeurde er allemaal in deze halve finale?

Hoewel het zeker geen verrassing was dat er een grote knokpartij aan zat te komen, nam deze aflevering toch de tijd om een beetje rustig op gang te komen. Een paar wijze woorden hier, een kleine executie daar, niets om heel erg warm van te lopen (al dacht Varys daar waarschijnlijk anders over). Nadat we een stukje Lannister-bromance zagen kwam uiteindelijk de belangrijkste boodschap op het scherm: Dany had niks gegeten. En ja, daar kan een mens best pissig van worden.

Zo pissig, dat je jezelf soms een beetje kunt laten gaan. Denearys ging bijvoorbeeld uit vechten, maar op een lege maag valt dat nooit zo goed. Tuurlijk, je kunt in je eentje bovenop een draak de gehele Golden Company, stadsverdediging en The Red Keep uitschakelen, maar dat zou wel een beetje te makkelijk zijn. Zeker als je eetlust net op gang komt wil je meer, en dus pakt Dany alles wat ze maar raken kan. Vriend, vijand, boom, huisdieren, torens, het maakt niet uit. Als het stuk kan moet het stuk.

Door die geweldige tirade kon ik de hele aflevering eigenlijk maar aan één ding denken, en dat was deze fantastische scene van mijn grote helden van Monty Python (spoel door naar 1 minuut als je haast hebt). Wat een visionairs:

Natuurlijk had Dany gewoon moeten stoppen terwijl ze die belletjes hoorde en de stad zich overgaf. De meningen over deze wending zijn waarschijnlijk  verdeeld, maar persoonlijk vind ik het wel vet dat een hoofdpersoon in de halve finale opeens zo compleet van het padje af kan raken. Het zal misschien flink wat fans tegen de borst stuiten, maar dat maakt het juist zo’n vette actie. Geheel onverwacht is het natuurlijk niet, maar het betekent in elk geval wel dat er volgende week nog flink wat verschillende uitkomsten mogelijk zijn in de finale. En op die manier weten ze de spanning er het hele seizoen in te houden. Best knap!

Wie gingen er allemaal in rook op?

Als een draak met een hongerige moeder tekeer gaat vallen er natuurlijk doden. In deze aflevering was dat weer een hele waslijst. Dit waren ze allemaal, in order of last eternal appearance:

Varys – zijn hele leven belazert ie de één na de anders, maar nu heeft ie duidelijk de verkeerde genaaid. Verbrand door een little bird: dat scheelde maar geen haartje.

Euron Greyjoy – het deed me eigenlijk niets dat hij eraan ging en achteraf betwijfel ik ook een beetje zijn hele bijdrage aan dit verhaal. Was hij echt nodig? Zeker dat knokken met Jamie was wat overbodig. Opgeruimd staat netjes!

Qyburn – de hobbymatige necromancer waar ik stiekem wel van ben gaan houden. Zo lekker geniepig en evil dat hij het eigenlijk niet eens nodig heeft om steeds zo’n zwarte jurk te dragen. Eigenlijk had ik hem een epischer dood gewenst, maar dit was ook wel een mooi boontje dat om zijn loontje kwam.

De broertjes Clegane – en jawel hoor, daar was die Cleganebowl dan eindelijk! Hoewel je er al tijden naartoe leeft, voelde het voor mij een klein beetje té gemaakt. Het moest een onwijs epische strijd worden maar was door het filmische effect niet bepaald spannend meer te noemen (die lichtval op de trap was bijna een cliché). Wel leuk voor de bonusvraag van deze pool, want het juiste antwoord was dus: allebei dood! Een kwart van jullie heeft dat juist zien aankomen, waarvoor gefeliciteerd!

Cersei en Jamie – sja, ook voor hen had ik een spectaculairder einde voor ogen. In de hele spanningsopbouw van 8 seizoenen zijn er genoeg momenten gehad dat ze er indrukwekkender aan konden gaan. Ergens had ik verwacht dat Jamie haar in de rug zou steken ofzo, maar het is allemaal wat voorspelbaarder geworden dan dat. Al had ik natuurlijk niet verwacht dat ze een complete burcht op hun hoofd zouden krijgen… het is maar goed dat ik daar geen bonusvraag voor had verzonnen.

Dan, wat jullie allemaal willen weten: hoe staat dat met de punten!?

Met zoveel doden zijn er natuurlijk ook weer onwijs veel punten verdeeld! Vooral bovenin doen ze het héél erg goed. Cordia laat geen steken vallen en heeft de overwinning bijna al binnen (11 goed, alsof ie het script zelf geschreven heeft zeg!), maar hij wordt onwijs in de nek gezeten door niemand minder dan lady Floor. Dat gaat nog even spannend worden hoor! Maar vergeet die opvolgers ook niet: Flux, Joshua, Hans, Rik.. met een paar slimme bonusvragen is er zeker nog niks gespeeld hoor! Het lijkt de echte finale wel zeg…

Hier het complete overzicht:

Stijger van de week is overduidelijk Ingmar, die als een malle 24 plekken stijgt en daarmee in één klap als een draak over het halve klassement heen springt. Al kunnen Kevin en Joao er ook wat van hoor. Heel knap gedaan!

Datzelfde kan niet gezegd worden voor Babke, die helaas 16 punten naar beneden keldert. Een song of coldice and fire… het is een hard spel. John kan daarover meepraten, en ook Sophie en Marjan zullen beteuterd meeknikken terwijl ze hun kans op een matige prijs steeds verder zien vervagen. Die bonuspunten zullen straks met open armen ontvangen gaan worden!

Ook leuk om te zien hoe Carine zich middenin aan het ingraven is. Heel knap om precies eigenwijs op die 19e plek te blijven staan terwijl alles en iedereen om je heen aan het bewegen is. Carine Martell: Unbowed, Unbent, Unbroken. Diepe buiging als je straks nog steeds op de 19e plek staat!

Onderin lijken de strijders de handdoek helaas in de ring te gooien. Bo komt niet echt meer overeind en ook Tara weet haar Steel niet meer in de juiste vorm te Benden. Maar what is dead may never die! Kom op jongens! Ga voor die eindsprint! Of strijden jullie het onderling stiekem uit om die troostprijs?

En tenslotte Monique en Wessel: gaan jullie in de laatste aflevering dan ein-de-lijk een sterfgeval juist voorspellen? Jullie zien ze allemaal aankomen, alleen telkens net in de verkeerde afleveirng. Ik ga voor jullie duimen (al is elke sterfte voor Wessel straks volle punten dankzij zijn fantastische tactiek!)

Kon er verder nog iets beter aan deze aflevering?

Nou ja, de episode heette The Bells, en wat mij betreft had dan natuurlijk de hele tijd deze klassieker op repeat mogen staan:

Een gemiste kans van de productie, maar ja. One kan niet alles hebben…

Op naar volgende week! De finale!

Aan al het moois komt helaas een einde, zo ook aan deze geweldige serie. Hoewel ik aan de ene kant niet kan wachten op het einde, mag het van de andere kant ook nog voor altijd duren. Maar het is niet anders: volgende week weten we het écht! Hoe loopt het af? Persoonlijk wacht ik vooral op nog een nasleep van die night king. Het kan toch niet zo zijn dat dit met zo’n slappe fluit af gaat lopen? Maar we gaan het zien. Eerst maar eens kijken hoe onze Dany op haar nummertje gezet gaat worden.

De spanning is te snijden! Lieve vrienden:

GENIET!

Tot de volgende knoop.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *