Deep learning model voorspelt weekdagen tot 66% nauwkeurig

Aan de Universiteit van Haarlem is een deep learning model ontwikkeld dat met ruim 66% zekerheid kan voorspellen wat de volgende weekdagen in de toekomst zullen gaan zijn. Dit wordt berekend op weekdata van de afgelopen 5 jaar, en door met image recognition duizenden afbeeldingen van kalenders op foto’s te transcriberen. Het resultaat liegt er niet om.

In de praktijk zal dit volgens de ontwikkelaars ontzettend veel voordelen bieden. “Mensen hoeven nu alleen nog maar aan te geven welke dag het vandaag is, welke het gisteren was en welke dagen het in de 10 dagen daarvoor waren, en daarna rolt er helemaal automatisch een voorspelling voor de weekdag van morgen uit. Zo weet ik nu al bijvoorbeeld vrij zeker dat het morgen misschien dinsdag wordt, en eventueel maandag. Maar dat het een andere dag gaat worden is vrijwel uitgesloten”.

De ontwikkelaars zijn van plan om het model te gaan vermarkten onder kalenderfabrikanten. Dat is ook wel nodig om de vele honderdduizenden euro’s terug te verdienen die in de technische infrastructuur, de cloud computing en de salarissen van de data scientists, architecten en engineers is gaan zitten. “Maar dan heb je 98% waarschijnlijk ook wat”.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *