Digitaal kleien

Jawel, ik ben weer eens wat nieuws aan het leren hoor! Dit keer is het de beurt aan “Blender“, een prachtig (gratis) programma om 3D modellen en animaties mee te maken. Zoiets staat al jaren op mijn verlanglijstje van dingen om te leren, maar nu ben ik daar eindelijk de tijd voor aan het nemen. En dat is dus echt superlollig om te doen!

Voor de mensen die wat minder met computers afhebben en zich afvragen waarom zoiets nou in vredesnaam leuk kan zijn: het heeft eigenlijk het meeste weg van digitaal kleien. Je begint met een bepaalde vorm (kubus, bol, cilinder, etc) en vervolgens ga je daar met een enorme toolkit op los om er iets moois van te vormen. En het heeft natuurlijk allemaal voordelen om dit digitaal te doen.

Zo word je in de eerste plaats niet vies en hoef je niets op te ruimen. Pure winst! Maar verder kan je dus ook allemaal materialen op je bouwwerken plakken. Je bouwsel is met hetzelfde gemak van bakstenen, goud, gras, zand of hout. Je kunt het zo gek niet bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos, en je kunt vervolgens ook helemaal los met belichting en de camera en zo. En dan heb ik nog niet eens gesnuffeld aan de animaties de je ermee schijnt te kunnen maken. Gaaf hoor, ik heb er zin in!

Hier ter indicatie een screenshotje van het programma:

Het liefste zou ik hier nu de hele dag mee spelen, maar in tegenstelling tot wat je misschien zou denken heb ik gek genoeg toch minder vrije tijd voor mezelf dan ik zou willen. In de avond heb ik even vanaf een uurtje of 9, half 10 (als de kinderen slapen en de vaatwasser draait), maar dan moet ik eigenlijk al snel naar bed (wat ik dan weer vaak te laat doe…). En als de kinderen op school zijn kan ik los, maar daar gaat toch ook veel tijd vanaf voor sporten, huishoudelijke dingen, klusjes, een nog steeds nodig dutje, enzovoort. Om nog maar te zwijgen over de avondvierdaagse die deze week weer lekker onze logistieke vaardigheden tot het uiterste test. Dan blijft er toch weinig over.

Maar goed, gelukkig kan ik wel elke dag een tijdje aan die leuke cursus zitten (als je hierop klikt, let dan niet op die gast en zijn debiele handenwerk als ie presenteert, want zijn stem is heel relaxed tijdens de lessen). En deze skills sluiten natuurlijk weer naadloos aan op mijn andere recente hobby: melige games maken in game-engine Unity. Ik heb al een paar keer Harm de Ellendeldarm in 2D op het scherm getoverd, maar mijn grote droom is natuurlijk om ook een keer in 3D met de mascotte van mijn kanker rond te kunnen rennen. Dus daarom leer ik dan maar hoe dat moet.

Challenge accepted!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *