Een LEGO-workshop met je zoontje. Daarvoor ben je toch vader geworden?

lego workshop young engineers haarlem

Als ik eerlijk ben hoor je me de laatste tijd best vaak klagen over mijn ouderschap. Door alle slapeloze nachten, huilbuien en kinderziektes die ons huishouden in de ban houden, vergeet je af en toe een beetje waar je het ook alweer allemaal voor doet. Tot vandaag! Vandaag ben ik namelijk met mijn oudste zoontje Willem van 5 naar deze fantastische LEGO-workshop gegaan in de bibliotheek in Haarlem. Dat maakt al die volle luiers meer dan goed! (Nou ja, voor een groot deel…)

Het idee van de workshop is briljant: samen met een groepje andere kinderen vanaf 6 jaar zit je in zo’n standaard werkgroep/vergaderzaaltje, maar dan in het leuk. De ruimte herken je gelijk van je werk, maar dan zonder oeverloos geouwehoer, moeilijke blikken, veel te volle PowerPoint-sheets, pislauwe koffie en onbegrijpelijke notulen. In plaats daarvan kreeg ieder kind een prachtig geordende bak LEGO voor zich, om daarmee een volautomatische pakjesfabriek van Sinterklaas (Wie kent hem niet?) na te bootsen. Hoe vet is dat?

De oplettende lezer zal hier vast een mentale opmerking gemaakt hebben omdat mijn zoontje 5 is en geen 6, en dat klopt. Het geluk is dat ik hem mee naar binnen mocht nemen, zolang ik er maar bij zou blijven (goh wat erg 😉 ). Grote dank dus nogmaals aan de begeleider/grootmeester Ka Chun, die het überhaupt echt opvallend goed deed vandaag. Zonder kinderachtig te worden legde hij rustig en duidelijk aan de kindjes uit wat ze moesten doen, hoe het werkt en wat het belangrijkste was: na afloop alles weer netjes opruimen. Wat een mooie baan heeft die jongen zeg… En toen mocht iedereen los!

Daar zit je dan, naast je bloedeigen zoontje je eigen jeugd te herleven. Supervet! Het bouwwerk was een soort lopende band van meerdere verdiepingen, waar je met elastiekjes, tandwieltjes en een motortje uiteindelijk wat blokjes als ‘pakjes’ overheen laat schuiven. Dit is het eindresultaat, voordat we hem uitgebouwd hadden met wieken en wielen tot compleet autonoom rijdend gevaarte:

Hierin was het motortje eigenlijk het geheime ingrediënt, want wist je dat LEGO met een motortje opeens nog eens vele malen vetter wordt? Het is een compleet nieuwe dimensie die ik zelf helaas heb gemist in mijn jeugd. Die Willem boft maar hoor, dat ie vandaag de dag leeft met al die wonderlijke techniek om van te genieten. Ik wou dat ik deze set destijds bovenaan mijn verlanglijst kon zetten:

Maar ik bof ook, dat ik als ogenschijnlijk heel betrokken vader plotseling ook weer een geldig excuus heb om zelf met LEGO te spelen. En het bijkomende voordeel is dat ik een superleuke ochtend heb gehad met mijn superleuke zoontje. Dit had ik niet willen missen. Daarom nog één keer, compleet oprecht:

Willem en Ka Chun: bedankt!

En aan iedereen die dit leest, hou deze club in de gaten. Het zijn de “Young Engineers” en ze doen ook workshops buiten Haarlem, van grote Knex voor de allerkleinsten tot volledig programmeren met LEGO voor grotere kinderen. Ik ga er in elk geval zeker vaker heen met Willem! Via hun website of Facebookpagina kan je op de hoogte blijven van alle gave activiteiten die de Young Engineers allemaal organiseren. Absolute aanrader!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *