Gaat dit de eerste crowdfundingoorlog uit de geschiedenis worden?

We leven in vreemde tijden… Eerst zien we een pandemie waarvan we in ons leven nog geen gelijke hebben gezien, om daarna in een oorlog te rollen waarvan we in ons (westerse) leven nog geen gelijke hebben gezien. Matige bende! En bijzonder, dat zie je nu al.

Los van de onzekere factor over welke escalaties er nog allemaal gaan volgen, zien we namelijk ook ineens dat de private sector allemaal steun verleent aan het front. Vandaag zag ik dat Elon Musk zijn communicatiesatellietsysteem Starlink ter beschikking stelt voor internet, naast alle geld en goederen die door van alle kanten geschonken worden om een steentje bij te dragen. Prachtig om te zien!

En dat begint zo een beetje op onze moderne crowdfunding systeem te lijken. En hoever kunnen we daarmee komen? Wat zou het toch waanzinnig mooi zijn als ‘het gewone volk’ door collectieve actie de toekomst van onze geschiedenis kan beïnvloeden. Hoe vet zou het zijn als straks de Koreaanse boybands massaal het strijdveld gaan verstoren. Ik kijk er nu al naar uit.

Maar ja, we gaan het zien. Het liefst zag ik natuurlijk een deëscalatie, terug naar onze saaie, gare ouderwetse leventje… Want dit keerpunt in onze geschiedenis bevalt me allerminst.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *