Gaat het startcontact het stopcontact vervangen?

Stopcontacten: onze huizen hangen er vol mee. Je kunt vaak geen kamer meer betreden zonder ergens aan de muur twee puntige oogjes naar je te zien gluren. De reden hiervoor is dat al onze elektronische apparaten ermee stoppen als we deze units niet gebruiken. Als we contact maken met deze puntje stopt het stoppen en kunnen we weer door. Maar is deze werkwijze eigenlijk nog wel toekomstbestendig?

Steeds meer apparaten hebben namelijk een eigen accu of andere stroomvoorziening. Het werkt nu nog niet helemaal eindeloos, maar gezien de snelheid van onze technologische vooruitgang is het helemaal niet ondenkbaar dat het stopcontact een keertje overbodig gaat worden. Kijk maar eens waar we zijn gekomen in de afgelopen 100 jaar stroomverbruik, waar staan we dan na de volgende 100 jaar?

Ik denk dat al die plekjes aan de muur vervangen gaan worden door een soort van interfaces, waarop je al je apparaten waar dan ook in huis mee kunt starten. Ik heb er nu zelfs al eentje hangen: de wifi unit van Philips Hue om mijn lampen mee te bedienen. En op termijn komt daar ongetwijfeld allemaal andere IoT-nonsens bij.

Geeft het nog een paar decennia, maar dan vinden we touchscreen interfaces in elke kamer net zo standaard als het stopcontact van nu. En als ik bij deze dan ook alvast de naam “startcontact” reserveer ga ik misschien ook nog eens mee de boeken in wat deze trend betreft. Stel je voor zeg, wat een gast!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *