Goed nieuws!

Hoera, goed nieuws! Vanmorgen had ik om 11 uur een afspraak met de chirurg in het ziekenhuis om de resultaten van de MRI- en CT-scans van vorige week te bespreken, en dat was eigenlijk voor het eerst sinds het begin van dit circus dat er in mijn lijf is gekeken hoe de boel erbij ligt. Nu is dat natuurlijk best een spannend moment, want daarmee krijg je ook voor het eerst te horen of al die chemo en bestraling van de afgelopen maanden eigenlijk wel effect hebben gehad. Ik zat dus met redelijk dichtgeknepen billetjes van de zenuwen aan zijn bureautje, maar guess what: het heeft gewerkt. En hoe!

We hebben die tumor flink te grazen genomen, en wel zo erg zelfs dat er bijna niets meer van over lijkt te zijn. Bam! Lekker voor die Harm. De behandeling heeft dus godzijdank gedaan wat het moest doen, en misschien zelfs een beetje meer. Ik durf nog nergens op te hopen hoor, maar doordat er op de scans zo weinig meer te zien is van die tumor, zou dat ook gevolgen kunnen hebben voor de operatie. In het mooiste geval is die zelfs (nog) niet nodig, en gaan we volgens het “wait and see” protocol de boel nauwlettend in de gaten houden en pas ingrijpen als er wat verandert. Een ander scenario is “gewoon” de buikoperatie die we altijd voor ogen hadden, en dan is er nu ook nog een nieuwe variant bijgekomen die iets minder ingrijpend is en bijvoorbeeld minder kans heeft op een stoma. Maar voordat we hier iets over kunnen zeggen, willen ze eerst nog een keertje bij me binnen komen kijken. Vet gezellig, dus aanstaande donderdag heb ik weer eens open huis in het ziekenhuis. Matigjes, maar alles voor het goede doel!

En weer op maandag hebben we dan weer een belafspraak met de chirurg om de uitslag te bespreken, en dan horen we wat ze aan gaan raden qua operatie en vervolg. Ik ben reuze benieuwd! Maar wat het ook is: vandaag is het gewoon heel erg goed nieuws. Al die ellende van de afgelopen tijd was gelukkig niet voor niets en dat lucht toch wel heel erg op. Dit is de uitslag waar ik vanmorgen op hoopte, en dat is gewoon heel erg fijn.

En bovendien ben godzijdank ook niet superzeldzaam immuun voor die hele chemo of zo (iets waar je toch een beetje bang voor bent als je zoiets ondergaat). De ergste kaart is daarmee van tafel, waarin die tumor tegen alle verwachtingen in vrolijk door zou zijn gegroeid. En in plaats daarvan heb ik een paar nieuwe, goede kaarten teruggekregen in mijn hand. Maar welke kaart uiteindelijk getrokken gaat worden valt op dit moment nog niet te zeggen. Daarvoor is dus eerst nog een kijkonderzoekje nodig, en aanstaande maandag weten we dan weer meer. Fingers crossed!

Maar vandaag voel ik me goed en blij met de uitkomst van dit gesprek. Heerlijk om eindelijk weer eens goed nieuws te horen in dit verhaal. Meer van dat graag, danku!

PS. nu ik dit teruglees een kleine toevoeging: misschien wel het belangrijkste doel van de chemo is om de kans zo klein mogelijk te maken dat de kanker terugkomt, en wat dat betreft zal de praktijk natuurlijk het meeste moeten uitwijzen straks. Maar het lijkt er in elk geval sterk op dat mijn lijf goed reageert op die bende, dus dat lijkt me toch een mooi teken in elk geval. Jeuj!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *