Heeft goede vrijdag ook ooit een onvoldoende gekregen?

Jazeker. In de middeleeuwen was goede vrijdag het namelijk echt even kwijt. Hij was alleen maar aan het blowen en mocht toen blij zijn als ie ooit eens met een krappe voldoende thuiskwam. De rebelse feestdag had steeds ruzie met alle andere dagen uit zijn maand en op een gegeven moment was de maat vol. Dit kon niet langer met die matige vrijdag.

Na het zoveelste akkefietje besloot de vrijdag het over een compleet andere boeg te gooien. Hij ging gewoon eens wat beter zijn best doen, en toen bleek de vrijdag stiekem best goed te zijn. Niet langer liep vrijdag de kantjes ervan af om maar zo snel mogelijk aan het weekend te kunnen beginnen. Nee, de vrijdag nam zijn dag serieus en begon zijn werk beter voor te bereiden. Maar de weg naar succes is een lange weg.

Het heeft een aantal eeuwen geduurd voordat Onvoldoende Vrijdag langzaam een Matige Vrijdag werd. Aan het eind van de 18e eeuw werd voor het eerst de Krappe Voldoende Vrijdag gevierd, en dat ging uiteraard flink los. Sindsdien ging het alleen nog maar bergopwaarts met de dag.

Voldoende Vrijdag, Lekker Bezig Vrijdag, Dik Voldoende Vrijdag, net zolang tot het eindelijk zover was en de dag officieel tot Goede Vrijdag werd gekroond. Dat was een magisch moment voor onze kalender.

Tot op de dag van vandaag vieren we elk jaar dat die vrijdag toch nog op zijn pootjes terecht is gekomen. Van binnen is het immers altijd al een hele goede vrijdag geweest.

Echt waar.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *