Helemaal opnieuw beginnen met Game of Thrones. Is het wat?

Jongens toch wat een feest! Nog maar een paar maandjes slapen en dan komt eindelijk het laatste seizoen van Geme of Thrones uit. Ik kan niet wachten! Maar écht. In plaats daarvan ben ik dan ook maar alle seizoenen opnieuw gaan kijken. Je moet toch wat.

Of dat nog steeds leuk is? Nou: ja! Heel erg zelfs, want met de kennis van nu kijk je heel anders naar het politieke klimaat van Westeros. Mocht je ook je geheugen weer even op willen frissen in de aanloop naar de ontknoping van de beste serie ooit, lees dan snel verder voor de samenvatting van wat er ook alweer allemaal loos is per seizoen.

Uiteraard met elke spoiler die je maar kunt verzinnen!

U zijt gewaarschuwd.

Valar Morgastis.

Seizoen 1 – “niet zo Nedjes”
In dit seizoen wordt Bran invalide na een ongezonde dosis Lannister-incest, gaat de koning Baratheon eraan, gaat Joffrey op de troon zitten, zien we de eerste blauwe oogjes achter the wall en last but not least: Ned Stark verliest zijn hoofd. O ja, en Denaerys is even toffe khaleesi met Khal Drogo maar die legt het loodje aan “just a fleshwound”. Dany lijkt dan een beetje de Sjaak maar heeft er gelukkig wel wat moois aan overgehouden: 3 draakjes.

Hoogtepunten:
– de kop van Ned
– de draakjes van Dany

 

Seizoen 2 – kliekjesdag voor Westeros
Gek genoeg is niet iedereen is het eens met Joffrey op de troon. Vooral de baratheons trekken het slecht en ruzien wat voort. Tegelijkertijd is Robb de zelfgekroonde koning van het noorden en ook hij probeert rustig orde op zaken te stellen. In de tussentijd is het in kings landing gedoe als vanouds, en probeert joffrey een klootzak te zijn zoals alleen hij dat kan. Theon wordt tussendoor ook nog wat gedist door zijn pa en wil stoere dingen doen. Uiteindelijk gaat het mis voor stannis en wordt joffrey gered door de Tyrells, waar ie dan maar mee gaat trouwen. Je moet toch wat, als koning…

Hoogtepunten:
– het schaduwbaren van Melisandre en de dood van Renly
– blackwater (de fail van stannis en wildfire)
– het einde met de white walkers die langs komen waggelen. Of zoals Gerrit Hiemstra het ooit al zo mooi wist te verwoorden: “winter is coming jongens!”

Gerrit Hiemstra: “Winter is coming!”

 

Seizoen 3 – rustig rustig rustig BAM!

Potverjekkes!

In het derde seizoen gebeurt een groot deel eigenlijk niet zo veel. Dany is een paar beurten aan het bijbouwen en Robb Stark is zich wat aan het stuklopen op zijn vriendjes in het noorden. Theon wordt verminkt en we zien een mentaal breekpunt als Robb de Karstarks verliest en vervolgens ook nog eens de Freys tegen het zere been schopt door zijn leuter achterna te lopen. Dat kan je natuurlijk niet maken. Frey denkt daar hetzelfde over en wat dan volgt is alles wat deze serie zo ongelofelijk vet maakt: de Red Wedding. Hoe ontzettend bruut is het om de complete hoofdcast in één scene uit het script te werken? Een geniale scene die dit hele seizoen weet te ontstijgen.

Hoogtepunten:
– Dany met haar eerste legertje: “Dracarys!” hopsa
– de hand van Jamie Lannister
– Sam die een White Walker sloopt
– en dan het vetste moment uit de hele serie: The Red Wedding!


Seizoen 4 – boontje komt om z’n loontjes
In dit seizoen gaan er voor het eerst wat slechterikken de pijp uit. In dit seizoen wordt vrij snel die gladde Joffreq vergiftigd. Het resultaat: een onpartijdige rechtzaak tegen Tirion die niet geheel volgens plan eindigt. Helaas komt hier ook dorne in het verhaal, en daar ben ik niet zo’n fan van. Maar ja, er zitten wel echt wat mooie hoogtepunten in dit seizoen:

Hoogtepunten:
– Joffrey dood. Ik vraag me af of deze acteur ooit nog dit gehate imago kwijt gaat raken
– Peter die Lisa Arryn door de moon door duwt
– De Red Viper en the mountain – knap lastig als je hoofd stukgeknepen wordt. Denk nooit dat je gewonnen hebt!
– En natuurlijk Tyrion die z’n pa met een kruisboog van de pot knalt

Wordt vervolgd! Op dit moment ben ik bezig met seizoen 5. Over de helft!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *