Hoe ga je voldaan met je vrije tijd om?

Vrije tijd is relaxed. Vrije tijd is fijn. Maar bovenal is vrije tijd toch wel zeldzaam, zeker als je kleine kinderen hebt. En hier heb ik het niet over de tijd die je vrij bent van je werk (die hebben wij over het algemeen nog wel genoeg), maar dan heb ik het vooral over de tijd dat je ook vrij bent van andere mensen, zoals je kinderen. In de fase van mijn leven waar ik nu in zit is dat soort vrije tijd extreem schaars, dus daar ga ik graag bewust mee om. Hoe dan?

Nou, ik geloof oprecht dat de beste manier om met vrije tijd om te gaan is, door er iets blijvends aan over te houden. Niet alleen omdat dat handig is en je op lange termijn misschien zelfs nog wat aan hebt (bijvoorbeeld in de vorm van geld of kennis), maar vooral omdat je je dan na afloop gewoon goed voelt over jezelf. Creatieve vrije tijd voelt namelijk heerlijk, zowel op het moment zelf als achteraf. En dan maakt het niet eens zoveel uit wát die creatieve vrije tijd je zoal heeft opgeleverd.

Je kunt natuurlijk dingen maken die je leuk, handig of mooi vindt (websites, apps, oorbellen, kunst, etc), maar je kunt je creatieve vrije tijd ook in jezelf steken door nieuwe vaardigheden te leren (muziek maken, programmeren, tekenen, enzovoorts). Op al die manieren is de kans in mijn beleving het grootst dat je voldaan terug zult kijken op je vrije tijd.

En soms gaat het gewoon puur en alleen om de creatieve reis, dan maakt het eindproduct niet eens uit. Het beste voorbeeld is hier misschien wel de legpuzzel. Het voldane klikje van twee passende stukjes is veel belangrijker dan die lelijke poster die na afloop op je tafel ligt, en je bent er echt niet slimmer van geworden.

Zelf ben ik nu heel erg langzaam bezig aan een briljant papieren model van de Unseen University uit de Discworld reeks van Terry Pratchett. Ik heb absoluut niet de intentie om dit bouwwerk centraal in mijn woonkamer neer te zetten, maar het is gewoon verdomde heerlijk om met een mesje, lineaal en lijm tergend langzaam een prachtig kasteel in elkaar te zetten. Daar hoeft voor mij geen einde aan te komen.

En zeker op vakantie is het fijn om eens niet achter een beeldscherm bezig te zijn. Waarschijnlijk doe je dat normaal gesproken toch al de hele week door. Hoe graag ik het ook zou willen, ik programmeer nu op vakantie bijvoorbeeld even bewust helemaal niets. Los van de stukjes voor Wateengast, laat ik mijn laptop even dicht. De rest van het jaar staat die nog genoeg opengeklapt.

Nu gaat ie dan ook maar weer snel even dicht. Mocht iemand nog een tip hebben voor een leuke creatieve bezigheid, dan hoor ik het altijd graag! Dat zijn de beste, hoe kansloos, gênant of kneuzig ook.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *