Hoe hou je een verkiezing?

Wij Westerse samenlevingen houden over het algemeen best van democratie. Een van de redenen daarvoor, is dat het volgens ons een eerlijk systeem is waar we samen kiezen wie het beste voor ons zou kunnen zorgen. Om niet helemaal door te slaan in dat kiezen de hele tijd, hebben we daar zogenaamde ‘verkiezingen’ voor verzonnen. En hoe moeilijk kan zoiets nou zijn?

Als je ervan uitgaat dat iedereen gelijk is en alle stemmen dus even veel waard zijn, kan je natuurlijk gewoon alle stemmen op een grote berg gooien en kijken waar de meeste mensen voor kiezen. Dit noemen we meestal ook wel gewoon “normaal”. Als je het liever anders doet op een compleet achterhaalde debiele manier, kan je het natuurlijk ook anders proberen. Om maar eens wat raars te noemen:

Je zou er, als je echt heel gek bent, bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om niet gewoon iedereen te laten kiezen, maar in plaats daarvan iedereen iemand te laten kiezen, die dan vervolgens weer iemand gaat kiezen voor de kiezers. En dat doe je dan niet één keer, maar 50 keer, in 538 mensen, in verschillende groottes en op verschillende manieren en op verschillende tijden. En als het dan ook maar heel even lijkt alsof je een winnaar hebt, laat je alles opnieuw tellen en klaag je alles aan wat los en vast zit. Vervolgens gooi je drie keer met een dobbelsteen en trek je zonder te kijken een kaart uit een deck speelkaarten. Als dit dan donderdag heb je gewonnen.

Hoe gek het ook klinkt, het zogenaamd machtigste land ter wereld gebruikt al zo lang als het bestaat dat laatste systeem. Dat doen ze terwijl ze zichzelf zonder blikken of blozen een democratie noemen, terwijl natuurlijk enkel en alleen het recht van de sterkste met de beste afkomst geldt. Vervolgens noemen we alle kritiek uit alle hoeken niets anders dan ‘fake news‘ en je hebt de best vermomde bananenrepubliek die je je maar kunt voorstellen.

Want als er één ding is waar die republikeinen wel eens gelijk in zouden kunnen hebben, dan is het wel de bewering dat dit ‘fake elections’ zijn. Want kom op nou gasten: hoe moeilijk kan het zijn?

En nu graag doortellen met z’n allen daar! Ik wil nu wel eens weten of we volgend jaar de nieuwe middeleeuwen ingaan of niet.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *