Hoe is het om een jaar geen alcohol te drinken?

Sodeknetters wat ben ik trots! Wat ooit begon als een onvoorstelbaar kansloze onderneming, blijkt nu één van de beste beslissingen uit mijn leven te zijn geweest. Mijn plannetje was om in heel 2018 geen alcohol te drinken. Veel mensen verklaarden me voor gek (inclusief ikzelf), maar nu na de jaarwisseling kan ik vol trots terugkijken op een jaar waarin ik dat toch maar mooi voor elkaar gekregen heb. En stiekem is dat me zó goed bevallen, dat ik ervoor gekozen heb om die actie voor onbepaalde tijd door te zetten. Overweeg je zelf ook om dat drinken een beetje aan te pakken, of ben je gewoon nieuwsgierig hoe dit avontuur me is vergaan? Lees dan vooral snel verder!

Is het moeilijk om geen alcohol te drinken?

Als ik eerlijk ben: ja, maar gelukkig wel alleen in het begin. Het is best lastig om die eerste stap te maken en het uit je sociale systeem te krijgen, maar daarna wordt het toch echt stukken makkelijker. Net als toen ik vijf jaar geleden ooit stopte met roken, was ik er in het begin heel bewust mee bezig om niet te drinken. Alles waar ik normaal gesproken een biertje bij dronk, moest nu opeens anders. Het doorbreken van de gewoonte was in het begin wel even moeilijk, maar gelukkig hoef je elke gewoonte maar één keer te doorbreken. Daarna is dat al gebeurd.

Maar ook die allereerste stap is lastig: het (h)erkennen dat je misschien toch meer last hebt van alcohol dan dat het je oplevert. Heel lang weet je dit stiekem ergens wel, maar omdat het nooit tot significante problemen leidt is de noodzaak er nooit om er echt werk van te maken. Daardoor lijkt geheelonthouding een heel drastische maatregel en zo blijf je altijd maar drinken. Tenzij je een maniertje vindt om over die hobbel heen te stappen. Voor mij was dat gewoon even streng zijn.

Waarom heb jij die stap genomen om niet meer te drinken?
En deze kijkt naar andere verslavingen dan de sigaret.
Dit boekje heeft mij ooit geholpen om te stoppen met roken. Aanrader!

Zelf ben ik 5 jaar geleden gestopt met een hardnekkige verslaving: roken. Dat was toen ik op mijn dertigste vader zou gaan worden. Nadat ik 15 jaar lang ambassadeur ben geweest voor de sigaret, vond ik het welletjes en heb ik met behulp van dit briljante boekje de gewoonte kunnen doorbreken. Daar ben ik Jan Geurtz nog steeds dankbaar voor, want het mooie van dat boekje is dat hij uitlegt wat een verslaving is, hoe het je lijf voor de gek houdt en hoe je er ook gewoon zelf vanaf kunt stappen. Nu geloof ik dat mijn lijf best wel verslavingsgevoelig is, en in de loop van 2017 begon ik deze verslaving ook te herkennen in mijn drinkgedrag. Daar ging het me dan niet zo zeer om de alcohol, maar ik besefte me opeens dat ik misschien wel eens simpelweg verslaafd kon zijn geworden aan bier. En net als met de sigaret, kan je daar dus ook gewoon op elk goed moment mee stoppen. Waarom dan niet met oud en nieuw? En zo werd deze stap gemaakt. Inmiddels is dat alweer meer dan 2000 dagen geleden en geniet ik nog elke dag van die keuze. Ook een aanrader!

Hoe hou je het vol om geen alcohol te drinken?

Voor mij helpt het om streng te zijn en hard de knoop door te hakken. Alles of niets. Gek genoeg is het een stuk makkelijker om een heel jaar niet te drinken, dan slechts een maandje of een paar weken. En de andere kant van het spectrum (helemáál nooit meer drinken) schiet ook zijn doel voorbij. Een jaar is moeilijk maar overzichtelijk, maar helemaal nooit meer drinken is eng en onvoorstelbaar. Een jaar is precies goed. Door de lat voor jezelf hoog te leggen, hoef je gelukkig tot ook niet steeds excuusjes te vinden voor die bijzondere feestjes waar je normaal gesproken ‘toch écht wel moet drinken’. Denk hier bijvoorbeeld aan een bruiloft, carnaval, je verjaardag, een festival, nieuwjaar, een Slotconcert van Rowwen Hèze). Ik heb ze allemaal gehad maar als je toch weet dat je pas volgend jaar weer gaat drinken, hoef je je niet eens bezig te houden met excuusjes. Het zit er nou eenmaal niet in en dat is wel zo makkelijk.

Maak een trofee voor jezelf!

Daarbij helpt het om jezelf een prijs of wat leuks voor te houden. Omdat dit een prestatie is waar je zelf de kampioen in bent, mag je jezelf daar ook best voor in het zonnetje zetten! Ik heb dat gedaan door aan het begin van deze actie schaamteloos een beker voor mezelf te laten maken. Daar heb ik de meest kansloze trofee gekozen die ik maar kon vinden, compleet met plakkaat (“Kloos Pilsloos 2018 – Wat een gast!”) en een schatkistje om hem in te bewaren. Deze trofee heeft me het hele jaar uit liggen dagen. Het kan je namelijk écht niet gebeuren dat je zoiets kansloos voor jezelf laat maken, en dat je hem dan niet eens verdiend hebt! Die schaamte moet en zal je voorkomen, en dat hielp mij er op lastige momentjes best doorheen. En nu is dit al de tweede prijs die ik mezelf deze week heb kunnen overhandigen. Hoe vet is dat? Maar je kan natuurlijk ook iets anders verzinnen: een reisje, een tablet, of andere leuke dingen. Als het maar bijzonder is.

Welke trucjes heb je nog meer voor lastige momentjes?

Naast een kansloze trofee, hielp het mij ook om voordat ik stopte een lijstje te maken van alle nadelen die je ervaart van drinken. Hier stonden bij mij bijvoorbeeld de katers op, maar ook het dikker worden, minder scherp zijn, passiviteit, niks nuttigs meer doen na wat biertjes, etcetera. Als je eenmaal gestopt bent, blijft het heerlijk om dit lijstje er zo nu en dan bij te pakken. Dan zie je wat je allemaal verdiend hebt, en dat is niet niks. Als extraatje kan je ook nog eens bijhouden hoeveel geld je bespaard door geen drank te kopen. Want ook al is het heel makkelijk om goedkoop en/of gratis te drinken, over het algemeen ga je er zeker geld mee besparen. Dat is ook leuk, zeker voor arme drommels die bijvoorbeeld sparen voor een Tesla.

Update: Ik heb tegenwoordig ook een app gemaakt waarin je deze gegevens bij kunt houden. Via de link in deze afbeelding kun je hem gratis downloaden voor Android. Ik wou dat ik die had toen ik stopte!
Hoe gaat je omgeving ermee om?

Het stoppen met alcohol wordt allemaal nog extra lastig gemaakt door het feit dat drinken nou eenmaal een heel erg maatschappelijk geaccepteerde gewoonte is. Sterker nog, af en toe lijkt het er zelfs wel op dat het van je verwacht wordt dat je gezellig meedrinkt. Als je daar opeens mee stopt mag je dat wel even uitleggen. Vooral in het begin vond ik dat nog wel eens lastig op borrels en feestjes, maar op een gegeven moment weet iedereen het wel en vanaf dan is de sociale druk weg en wordt het makkelijker. Nu hoor ik veel vaker de complimenten en ‘dat zou ik ook eens moeten doen’. En dan blijkt die sociale druk opeens helemaal nergens meer op te slaan.

Kan je niet gewoon wat minder gaan drinken?

Toch verbaasde het me wel hoe ontzettend veel mensen je in het begin proberen te ‘helpen’ om toch nog vooral door te blijven drinken. Ik heb volgens mij alle smoesjes en excuusjes wel gehoord: “anders drink je toch alleen in het weekend? alleen op oneven weken? Alleen op feestjes?”. Natuurlijk is dit allemaal heel goed bedoelde raad, maar ik voor mijzelf heb ik gemerkt dat al die smoesjes gewoon niet werken, en voor hen evenmin. Bovendien blijf je altijd bezig met het afwegen van excuusjes en redenen om te mogen drinken en daarmee hou je die gewoonte waar je nu juist van af wilt komen nodeloos in stand. Het is veel makkelijker om het drinken helemaal uit je systeem te krijgen, dan om er juist obsessief mee om te moeten gaan. Ik heb voor de makkelijke manier gekozen, en met succes.

En wat heeft het je dan allemaal opgeleverd?

Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar, kan ik vol trots zeggen dat het me veel gebracht heeft. 2018 voelt in elk geval als misschien wel mijn beste jaar ooit. Hieronder een aantal van de succesjes.

 • deze website, met elke dag nieuwe content! Geen uitzonderingen door feestjes en borrels: je bent elke dag productief!
 • geen katers! Want zelfs met dit geweldige recept voor een kater, heb je hem uiteindelijk toch liever niet.
 • 10 tot 15 kilo afgevallen (los van de calorieën die je niet drinkt, is een dieet veel makkelijker vol te houden zonder drank)
 • meer hardlopen dan ooit (maar liefst 3 keer per week, en dit jaar kan dit ook na werkborrels of terrasjes)
 • ik sta scherper op mijn werk, en daar bereik je meer mee
 • thuis ben ik nuttiger bezig in mijn vrije tijd (to-do lijstjes maken mij niks meer!)
 • ik kan nu ook van andere drankjes dan bier genieten als ik na een drukke dag op de bank plof
 • ik geloof oprecht dat ik leuker ben voor mijn gezin
 • ik kan altijd in de auto stappen, dus ook in noodgevallen of naar feestjes
 • en nog vele andere dingen (maak daarvoor een lijstje!)
En natuurlijk is het ook niet een en al feest:
 • je gaat niet opeens magisch vroeg naar bed, dus ik ben nog steeds wel eens moe
 • in plaats van bier koop je opeens allemaal andere alcoholvrije meuk (met veel suiker) zoals Bundaberg en Radlers.
 • borrels en feestjes zijn toch echt wat minder leuk. Het is kansloos om te erkennen, maar zonder drank als sociaal glijmiddel kletst het toch gewoon wat minder lekker. En de echt werkelijk leuke mensen zijn dan opeens op twee handen te tellen lijkt het wel
 • je mist het groepsgevoel en de binding die je kan krijgen door samen te gaan drinken
 • op feestjes en in restaurants moet je ineens na gaan denken over wat je eigenlijk wilt drinken, in plaats van dat je altijd zomaar blindelings ‘bier!’ kon roepen.
Kan je het aanraden?

Zelfs met deze nadelen: jazeker! Je wordt er gewoon zo veel scherper, nuttiger, trotser en slanker van door dat drankje simpelweg te laten staan. En het leuke is dat je er eigenlijk helemaal niets voor hoeft te doen, alleen maar wat voor te laten. Het is een paar maandjes afzien, maar met een beetje doorzettingsvermogen heb je er daarna oneindig veel plezier van. Gun het jezelf!

En ga je nu weer drinken?

Nope! Al met al is dit hele geintje me zó goed bevallen, dat ik geheel tegen mijn verwachtingen in lekker doorga met mijn drooglegging. Als het eenmaal uit je systeem is, is het helemaal niet meer moeilijk en pluk je er alleen nog maar de vruchten van. Zeker met mijn aanstaande gezinsuitbreiding in het verschiet, wil ik het mezelf niet nodeloos ingewikkeld meer maken. Bovendien is mijn voornemen voor 2019 om vooral lekker door te blijven werken aan deze prachtige website. Spontaan doorzakken gaat daar zeker niet bij helpen.

Dus, ook na deze jaarwisseling blijf ik heerlijk pilsloos. And proud of it!

Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn verhaal over stoppen met roken, dat kun je hier lezen. Enjoy!

UPDATE:

Ik merk tot mijn grote trots dat ik best wat mensen bereik en soms zelfs inspireer met dit verhaal, en dat vind ik werkelijk fantastisch! Zo fantastisch, dat ik besloten heb om een hele website te gaan beginnen over dit interessante onderwerp. Er valt nog wel zo veel meer over te vertellen! Lees je mee? Kom dan eens langs op mijn nieuwe site www.alcoholvrijheid.nl. Daar lees je voortaan dus veel meer van dit, en meer. Zie je daar?

NOG MOOIERE UPDATE:

Sinds kort heb ik mezelf geleerd hoe ik apps kan bouwen, en met die vaardigheid heb ik zowaar een hele leuke app gemaakt om je te helpen met stoppen met alcohol. Die app houdt bijvoorbeeld precies voor je bij hoe lang je gestopt bent, hoeveel geld je bespaard hebt, hoeveel katers je niet hebt gehad, hoeveel badkuipen drank je hebt laten staan (echt!), dat soort dingen. En daarnaast heb ik de verhalen van Alcoholvrijheid erin opgenomen, dus je kunt ook lezen over de ervaringen van anderen, tips, alternatieve drankjes en de verschillende voordelen van alcohol. Goed, ik ben natuurlijk redelijk partijdig, maar ik had echt gewild dat ik die app had toen ik ging stoppen!

Probeer hem maar eens, hij is helemaal gratis te downloaden. Hier voor Android:

En de iPhone-versie is as-we-speak in review bij Apple (op 5 december 2020). Zodra hij goedgekeurd is plaats ik hier de link. Update, een uurtje later is het al zover! Via deze knop is ie te downloaden voor iPhone en iPad:

Daar ben ik stiekem best wel onwijs trots op hoor! Als ik was blijven drinken had ik dit nooit voor elkaar gekregen ben ik bang 😉

 

 

You May Also Like

28 Comments

 1. Tof Rein! Ik heb het laatst een maand gedaan en dat beviel me heel goed. Misschien volg ik je voorbeeld wel.. Ik ga je stuk in ieder geval aan patienten laten lezen die moeite hebben met stoppen; kan inspirerend zijn voor hun om te lezen.

 2. Wat leuk om te lezen Koen! Ik zou het heel gaaf vinden als ik er iemand mee zou kunnen inspireren. Mocht je nog twijfelen: just do it! Het klinkt misschien gek, maar ik vond een jaar een stuk makkelijker dan een maand (dat heb ik ook ooit geprobeerd, maar dan ben je altijd zo bezig met het moment ‘dat je eindelijk weer mag’. Groeten! Rein

 3. Wat leuk om te lezen! Heel herkenbaar vooral. Ik ben nu bijna 6 weken gestopt, de knop omgezet en ik moet zeggen dat de eerste 3-4 weken lastig waren, maar nu gaat het prima!! Voel me zoveel beter zonder al die wijntjes, soms fles(sen)! Ik heb nog niet alle seizoenen doorgemaakt zonder alcohol, maar geen excuusjes meer…..gewoon niet!!!

 4. Hoi Astrid, bedankt voor je reactie en wat ontzettend goed dat je die knop omgezet hebt! De moeilijkste weken heb je al achter de rug en pas na een maand of 3-4 begint het echt uit je systeem te raken. Al is het natuurlijk ook wel lastig met straks de zomervakantie voor de boeg, en daarna weer de feestdagen, en dan de volgende excuusjes 😉 Je kunt ze allemaal aan! Gewoon iets anders lekkers drinken op die momentjes en trots zijn op wat je aan het doen bent. O ja, en vergeet vooral de volgende ochtend niet onwijs te genieten van het feit dat jij als enige geen kater hebt! Ga zo door Astrid: je geeft jezelf een geweldig kado!

 5. Hallo,

  Het doet deugd om bovenstaande te lezen… het is tot in het kleinste detail waar. Ikzelf ben nu ook reeds 2 jaar gestopt met drinken en had het daar in het begin serieus moeilijk mee. Ik ben verrast welke invloed de chemische stof alcohol heeft op onze hersenen alsook de bijhorende reclame hiervoor. Het is een plezier om terug van de nuchtere realiteit te kunnen houden.
  Aan iedereen kan ik aanraden om te stoppen (en niet te minderen) met het consumeren v/d chemische stof alcohol. Deze stof hoort enkel thuis in laboratoria… Je wordt /bent geen persoonlijkheid door het drinken ervan… integendeel je wordt/bent iemand als je het kunt laten.

  Groeten,
  Frank

 6. Een mooie bijdrage Frank, heel erg bedankt! En wat goed te lezen dat jij ook al twee jaar vrij bent. Inderdaad zeg, hoe langer je het achter je laat, hoe gekker dat stofje eigenlijk lijkt.. Ik ben er in elk geval heel gelukkig mee!

  (Zo gelukkig zelfs dat ik er een aparte website aan ga wijden: https://www.alcoholvrijheid.nl . Nu nog redelijk under construction maar deze inzichten smaken naar meer!)

 7. Hoi Gast!

  Ik ben nu 41 dagen gestopt met drinken en merk nu al de voordelen. Ik had het wat lastig, dus daarom via Google wat artikelen gezocht om mezelf te motiveren en met heel veel plezier je artikel gelezen. Vooral om die beker heb ik smakelijk gelachen en ik ga je daarin volgen. Mijn doel was 100 dagen, maar ik voel me geïnspireerd om er een jaar van maken. Bedankt!

 8. Hoi Sylvia, wat ontzettend leuk om te lezen! Ik word er helemaal warm van als ik dit lees. Wat leuk dat ik iemand heb kunnen motiveren zo! En serieus, ga vooral zo door. Geloof me dat je het moeilijkste al achter de rug hebt en dat het alleen maar makkelijker wordt. Alles is lastig voor de eerste keer, de tweede keer zonder drank is alweer een heel ander verhaal. En na een tijdje denk je er echt niet eens meer bij na. Mijn eerste 100 dagen wogen 10 keer zwaarder dan de rest van het jaar. En nu ga ik zonder omkijken makkelijk door naar jaar 2. Even doorbijten dus Sylvia, het is zeker de moeite waard! En trakteer jezelf ook vooral bij die 100 dagen. Awesomeheid moet je vieren!

 9. Hi Gast, ik ben nu 6 dagen gestopt, tis nog niks maar het begin is er, want minderen is voor mij geen oplossing dan blijf ik smokkelen, hierop ben ik al zo vaak gestrand. Dit is de eerste keer dat ik me heb voorgenomen om helemaal te stoppen, ik ben 56 jaar en drink al (te) veel en vaak sinds mijn 21ste en was het vorige week opeens helemaal zat. Bedankt voor je verhaal het geeft me veel inspiratie. Ik ga in eerste instantie voor 3 maanden stoppen even kijken hoe moeilijk het is en of het lukt. Maar helemaal zonder voor één jaar klinkt ook goed. Ik ben 5 jaar geleden ook gestopt met roken (rookte sinds mijn 13e) en rook nog steeds niet, dus ook dit moet mij lukken. Bedankt voor je verhaal gast!

 10. What leuk dat je dit doet Rein, ik ga je verhalen graag volgen!

  ik heb 25 augustus 2019 voor het laatst een alcoholische drankje gedronken. nu ruim 4 maanden! het bevalt me goed. we werken beide niet meer en elke dag werd wel erg gezellig.
  het moeilijkste vind ik toch de druk van buiten af om mee te drinken.
  De opmerkingen van “je kunt toch af en toe een drankje drinken” of “gewoon na 1 of 2 stoppen kan toch ook?” augustus had ik ineens zoiets van, dit wil ik niet meer.
  Ik ging soms een beetje mijn dag indelen zodat er een wijntje einde van de middag goed in mijn schema paste.
  Wat dat betreft geeft niet drinken rust…
  Ik ben bijna 9 jaar geleden ook gestopt met roken (2 pakken per dag) en dat bevalt prima, ik denk daar ook niet meer aan en mis het voor geen kant, en ben er ook helemaal niet meer mee bezig.Het lijkt me dat dit ook zo moet worden met alcohol, tenminste dat hoop ik in ieder geval.
  Ik heb geen data geplant van hoelang ik niet alcohol ga drinken. Maar in ieder geval een jaar. Daarna zie ik het wel.
  groetjes
  Monica

 11. Hoi Monica, wat ontzettend goed van je en wat leuk dat je er wat over vertelt hier! Gek hè, hoezeer mensen altijd aan je blijven trekken om toch vooral gezellig mee te doen. Maar ik heb gelukkig wel gemerkt dat je omgeving er ook aan gaat wennen en na een tijdje stopt met trekken (op een geintje hier en daar na, maar in elk geval stoppen de serieuze pogingen om je over te halen vanzelf). En leuk wat je zegt over dat roken! Het goede nieuws: ik kan je bevestigen dat je dat gevoel dat je nu hebt met roken (dat het helemaal uit je systeem is) na verloop van tijd ook met drinken krijgt. Ik zit nu op 2 jaar en het is er echt helemaal uit (dat was het na 1 jaar voor een groot deel, nu helemaal). Ik heb zelf ook 15 jaar gerookt en ken de verslaving. Met alcohol blijf je ook wel dat gevoel houden van ‘goh, ik zou nu best een biertje lusten’, net zoals je nu ook soms een sigaretje nog wel eens lekker zou zijn, maar het is meer een soort heimwee dan dat je er echt werk van moet maken. En dat geeft me toch een rust joh! Echt, hou dit vol Monica en je gaat je alleen nog maar beter voelen. Gefeliciteerd!

 12. Beste gast, ik ben sinds 1 januari voor de 3e keer gestopt met als doel minimaal 40 dagen. De vorige 2 keren waren namelijk ook 42 en 40 dagen. Dat is nu 10 weken geworden en ik ga door! Ik heb t vooral de laatste week wat lastig en jouw verhaal motiveert me enorm om door te gaan! Ik dronk zowat iedere dag iets alcoholisch en merkte dat t me niet goed deed en dat t een verslaving aan t worden was. Ik ben inderdaad fitter en scherper maar nog wel vaak erg moe.
  Ik hoop gezien jouw verhaal dat dit beter wordt. Bedankt voor jouw verhaal, ik ga proberen er een vol jaar van te maken.

 13. Hoi Ursula, wat goed om te horen en wat leuk dat mijn verhaal je motiveert! Ik hoop van harte dat het je lukt om het nog langer vol te houden. Zoals je je afgelopen week voelt wordt echt absoluut steeds minder hoor, dat kan ik je beloven! En ik was ook veel moe en ben dat nog steeds wel, maar zonder alcohol kan je in elk geval uitsluiten dat het daardoor komt en/of het spontane doorzakken dat erbij kan komen kijken. Bij mij komt het nu gewoon door een baby in huis, maar met een paar keer vroeg naar bed ga je je ook daar vast beter door voelen. Geef vooral niet op, en zie het gewoon als een hobbeltje op de weg naar volledige alcoholvrijheid 😉 Succes!

 14. ik ben precies 1 jaar geleden gestopt.
  dronk 400 biertjes p maand 12.p dag ongv
  had jij geen last van ontw. verschijnselen?
  ik ben 6 maanden doodziek geweest met psychologen en therapien enz enz.
  stoppen met drank was niet moeilijk.alleen het psychisch in je kop heeft lang herstel nodig van misg wel jaren.alcohol is gif dus kan nog wel ff duren.of wad jij geen stevige drinker?

  gr

 15. Goed bezig, fijn dat je al een jaar gestopt bent. En knap, want als ik het zo lees had jij het wel nog een stuk zwaarder te pakken dan ik hoor! Heel goed dat je het weet vol te houden. En ik ben het met je eens, het lijkt wel een eeuwigheid te duren voor het uit je hoofd is. Maar gelukkig gebeurt dat wel. Ik heb nu ruim 2 jaar niet gedronken en mis het echt niet meer, terwijl ik me dat eerst absoluut niet kon voorstellen. Ontwenningsverschijnselen waren dan ook vooral mentaal (de gewenning en gewoonte moest eruit), lichamelijk viel het mee. Wel wat anders slapen en zo, maar dat was het wel zo’n beetje. Maar nogmaals: ik dronk tegen het einde ook misschien “maar” de helft van waar jij dagelijks op zat… Anyways, kick ass Keuvelaar en hou vol! De zwaarste hobbel is genomen, nu hoef je niet meer te trappen 🙂

 16. Ik ben nu 105 dagen vrij van alcohol, drink nu alleen warfsteiner 0 procent
  en niet eens elke dag een pijpje.
  zie dat mijn huid gladder is geworden,op een feestje drink ik rustig iets zonder alcohol.
  ben ook rustige geworden plus slaap beter.
  ik wil nu eigenlijk proberen om een jaar niks te nuttigen.
  geef me tips eventueel.

 17. De moeilijkste dagen heb je al achter de rug, dus mijn tip is vooral: ga zo door! Vanaf nu wordt het geleidelijk aan alleen nog maar makkelijker, totdat je inziet dat de voordelen van stoppen zoveel geoter zijn dan de voordelen van drinken. En dan wil je nooit meer beginnen! Succes

 18. Goed verhaal. Ik ben mijn eigen motivatie, vooral als ik in de spiegel kijk en de nare bijverschijnselen (legio maatschappelijk en lichamelijk) dus mijn knop is al om sinds 1 sep. Tien jaar geleden ook gestopt met stevig roken. Ik ben nu 61, relatief gezond, alleen flink te zwaar. Voordat nadelige drink + drank effecten echt blijvend gaan worden wil ik stoppen. De na-die-drie-maanden knop moet ik nog vinden. Flesje wijn ligt in het rek voor 1 december, maar ik heb zo’n gevoel dat ik hem dicht laat.

  Mijn eigen motivatie. Toch zoek ik bevestiging en google op “effecten na drie maanden geen alcohol” en dat is toch wel een eye-opener. Ik denk dat ik na die drie maanden een ander mens voel en doorga.

  Groetjes & bedankt voor het leesvoer 😉

 19. Hoi Roel, wat goed te horen dat je die knop omgezet hebt! Elke dag zonder alcohol is natuurlijk goed, maar geloof me: de echte vrijheid ga je pas na die 3 maanden voelen. Misschien zelfs wel pas na 12. Het zal per persoon verschillen, maar bij mij nam toen het heimwee pas echt af. Toen was het niet langer ‘ik drink even niet’, maar ‘ik wil niet eens meer drinken’. Pas dan ga je die voordelen pas écht waarderen, en dan is die alcohol ineens helemaal niet aantrekkelijk meer. Ga ervoor! Het begin is er, je hoeft alleen nooit meer te beginnen 😉 Succes, en mocht je even motivatie zoeken: hou dan mijn andere site Alcoholvrijheid.nl zeker in de gaten. Die is speciaal aan dit onderwerp en alle voordelen opgedragen.

 20. Ik zie het als stoppen met roken destijds. Je neemt afscheid van iets en toch een beetje met gemengde gevoelens. Toch geloof ik dat de balans gaat doorslaan de goeie kant op na de drie maanden. De voordelen zijn te talrijk en overtuigend. Nu mijn ervaring nog. Bedankt voor het nog extra motiverende antwoord en ik ga nu ook even naar je andere website. Nogmaals bedankt en groetjes. Roel.

 21. Heel erg graag gedaan Roel! En die vergelijking met roken is heel terecht. Ik heb zelf 15 jaar gerookt en mis het soms nog steeds, zelfs nu ik al 6 jaar niet meer rook. Die verslaving gaat volgens mij nooit helemaal weg, maar de behoefte om er ook werkelijk aan toe te geven gelukkig wel. Veel succes, en ik zou het geweldig vinden als je na drie maanden nog eens terugkomt om te vertellen hoe het je beviel. Ga ervoor!

 22. Tijden zijn veranderd en met de kennis en aanbod van (alcoholvrije) dranken van nu was ik er in mijn jeugd waarschijnlijk al veel eerder mee gestopt of misschien wel nooit aan begonnen. Ben nu 47 en drink al jaren geen alcohol meer. Het grote voordeel als rijpe 40-er is dat je schijt hebt aan de wereld en geen last hebt meer hebt van de (sociale) groepsdruk die er als jongere natuurlijk wel degelijk was. Ook nu wordt er door je omgeving niet altijd even gezellig op gereageerd, maar zoals ik al zei heb ik er schijt aan. Ik zou vandaag de dag nog geen seconde met de nadelen van alcohol willen zitten, het is het gewoon niet waard. Helemaal toen bleek dat alcohol veel histamine bevat. Laat ik als astma -en hooikoorts patiënt hier nu gigantisch allergisch voor zijn… Mijn astma en chronische verkoudheidsklachten door hooikoorts nam met zeker 90% af. Er ging een wereld voor mijn open hoeveel impact voeding en drank op je gezondheid kan hebben. We gaan allemaal een keer dood, maar tot de laatste snik graag in goede conditie!

 23. En zo is het helemaal! Je hebt maar 1 lichaam en die kan je nooit inruilen voor een nieuwe. Best vreemd eigenlijk hoe makkelijk het kan zijn om dat lichaam dan toch steeds langzaam aan gort te helpen. En die sociale druk kan ik tegenwoordig eigenlijk eerlijk gezegd alleen nog maar heel hartelijk om gniffelen. Ik ben trots op mijn besluit om te stoppen met drinken en daar kan niemand me meer vanaf pullen. Hoppa!

 24. Door een kennis werd ik op deze website gewezen. ik (man 62) heb nog
  nooit een druppel alcohol houdende drank gedronken. Als kind vond ik
  die lucht alleen al van een open flesje bier vreselijk. ook in mijn tiener
  jaren heb ik nooit iets gedronken waar alcohol in zat. Wat ik toen echt
  vreselijk vond was dat er toen voor de jeugd met carnaval speciale avonden
  werden georganiseerd waar, zoals was aangekondigd, alleen fris drank
  zou worden gedronken. Heb daar flinke onenigheid gehad met de
  organisatie daarvan omdat die het presteerden om te beweren dat
  shandy een voor de jeugd geschikte frisdrank zou zijn. Ook lees
  ik altijd of er op het etiket van een product voordat ik iets koop in de
  supermarkt of er iets inzit van alcohol. zoals bijvoorbeeld bier om
  stoofvlees zogenaamd “lekkerder” te maken. Ook gaan eten in een
  restaurant doe ik niet meer, omdat ik ooit een keer bij een groot
  restaurant geen antwoord kreeg op mijn vraag of er alcoholhoudende
  drank werd gebruikt bij het bereiden. “alcohol vrij” bier drink ik dus
  ook nooit, omdat er mensen zijn die beweren dat 0,1 % gelijk is aan NUL.
  Mede hierdoor en oor mijn jaren lange werk als orderpicker in een
  magazijn, is mijn conditie gelijk aan een sporter van in de veertig.

 25. Hoi Rein,

  Mooi initiatief om op een toegankelijke en inspirerende manier mensen te bereiken en te informeren over het “fenomeen” alcohol en het stoppen met drinken van alcohol. Wat mij direct opmerkt is de humor. Dat doe je goed. Ook het relativeren is een goede stimulans om te stoppen met alcohol. Nu ben ik ervaringsdeskundige (helaas) en was het benaderen van mijn alcoholprobleem niet echt heel relativerend en met veel humor. Ik was, zoals je noemt een “probleemdrinker”. Ik ben nu bijna een jaar gestopt met alcohol en dat is echt het beste cadeau wat ik mezelf kon geven OOIT!! Alles wat door jou wordt beschreven is heel erg herkenbaar. Ik ben er helaas wel wat vrienden door verloren omdat zij wel blijven doordrinken en mij niet meer uitnodigen omdat zij geen nuchtere mensen tijdens “gezellige en sociale momenten” in hun omgeving wensen. Dit heeft mij ook doen beseffen dat mijn sociale omgeving ook een groot onderdeel was van mijn probleem. Het was namelijk sociaal ongewenst om niet te drinken. Drankgebruik in onze huidige maatschappij is n.l. zo normaal geworden dat niet drinken als niet geaccepteerd wordt beschouwd en “raar’ wordt gezien. Er is wel degelijk een diepgeworteld probleem in onze maatschappij. Overal, maar dan ook ECHT overal is drank voor handen. Dat vind ik pas raar. Ik ben 15 kg afgevallen en voel me als herboren. Ik voelde me echt een zwerver en een alcoholist leeft niet echt meer. Altijd in een roes en je leeft niet. Je ziet het leven zo aan je voorbij trekken zonder bewust te leven. Ik heb ook je app gedownload. Erg leuk en mooi ontworpen….ga zo door!! Grtjs, Joris

 26. Hoi Joris, onwijs bedankt voor de complimenten, en ik kan me echt volledig vinden in alles wat je zegt. Het is vreemd hoe ingebakken alcohol inmiddels in onze samenleving zit, en welke verwachtingen daar vaak bij om de hoek komen kijken. Gelukkig is het nooit te laat om daarmee te breken, probleemdrinker of niet! En qua vrienden, ik heb ook mensen die ik minder vaak (nooit meer?) zie, maar dat is dan vooral omdat ik zelden of nooit meer in de kroeg kom. Echte vrienden kan je gelukkig ook jaren niet meer zien, om daarna weer extra veel stof te hebben om weer over bij te praten. Die relaties zijn zeldzaam maar om te koesteren, en die komen zeker wel over deze hobbel heen.

  Goed te horen dat het je zo bevalt Joris, en mocht je ooit zin hebben om ook jouw unieke verhaal op mijn andere site Alcoholvrijheid.nl te delen hoor ik het graag! Ik heb een vragenlijstje die ik je dan graag toestuur, daar rolt dan vanzelf een mooi ervaringsverhaal uit om anderen mee te delen. Maar zo niet ook geen enkel probleem, met deze bijdrage heb je al genoeg moois toegevoegd aan deze site! 🙂

  Het allerbeste daar, en geniet van je welverdiende alcoholvrijheid!

 27. Leuk om dit allemaal te lezen. Maar hoe lang blijft iemand dan werkelijk alcohol clean vraag ik mij af. Momenteel zijn de feestdagen er en heb je de sociale druk op familiefeestjes. Hiervan heb ik het geluk dat mijn familiefeest plaats vind in gesloten kring en met niet meer dan 4 personen. Waarvan niemand alcohol drinkt. Zelf was ik dit jaar verslaafd aan dagelijks consumptie van meer dan 4 of 6 drankjes per dag van gewone biertjes tot de zwaardere trappisten. Maar als je er echt vanaf wilt, moet je gewoon de knop kunnen omdraaien. In het begin is het lastig want iedereen zal wel zoals mij die drang in zijn lichaam ervaren naar alcohol. Maar op een gegeven moment mindert dit en gaat dit weg. De moeilijke momenten op cafe of restaurant bijvoorbeeld moet je vervangen door koffie, thee, water, of biertje zonder alcohol. Of je gaat minder op cafe en wat je dan kan besparen kan je gebruiken voor een mooi boek of weet ik veel wat je kan gebruiken.

  Momenteel ben ik vandaag op dag nr 50 en dit terwijl kerstavond al voorbij is. Binnenkort op de 31ste, de laatste dag van 2021 zal ik 55 dagen alcohol vrij zijn. Ben trots op mijzelf en wil voor altijd ermee stoppen. Want als je jezelf een tijdslimiet op geeft van 40 of 50 of 100 dagen alcohol vrij zijn zoals ik 2 jaar geleden heb gedaan dan ga je echt aftellen en uitkijken naar die datum. Toen was ik op dag 97 op mijn verjaardag terug begonnen met drinken in de nog niet gestopte corona periode. Hervallen is heel makkelijk, stoppen is het moeilijkste maar is zeker niet onmogelijk.

  Er zijn zoveel voordelen aan verbonden.

  1. Beter slapen = frisser wakker worden, zonder die kater. Word ik wakker zonder alarm, meestal rond 6u is het nog lekker donker. Kan je veel doen op een dag ook al is het nu volop winter.

  2. Meer energie door betere nachtrust = Nu ga ik te voet naar de bakker, vroeger ging ik zelden of had ik geen zin om de deur buiten te komen.

  3. Je lichaam herstelt beter na het sporten = Doe vaak aan krachttraining, dan is herstel heel belangrijk. Je lichaam herstelt tijdens de nachtrust. Want alcohol moet eerst je lichaam uit en dan pas kan je lichaam herstellen na een zware inspanning.

  4. Geld besparen op meerdere alcoholische drankjes = nu besef ik heel goed hoeveel geld ik weg smeet door deze verslaving. Wat ik nu in de plaats ermee doe is bijv. Iets bestellen via internet dat ik heel goed kan gebruiken. Of ja mijzelf eens een ongezond stukje taart kopen bij mijn bakker. Dit als beloning dat ik het zo goed doe alcohol vrij te blijven.

  Dit zijn dus al een paar mooie plus punten die iedereen op zijn manier kan bereiken.

  Maar er zijn natuurlijk ook minpunten.

  1. Sociale druk = dit zal wel bij de meeste mensen het grootste min punt zijn. Dat is het bij mij toch in ieder geval. Steeds moet je herhalen dat je koffie of cola zero of water drinkt. Veel mensen begrijpen dit niet of vinden je een saai iemand omdat je niet mee drinkt. Het is natuurlijk jouw lichaam en niemand moet bepalen wat je drinkt of eet of doet.

  2. De roes van het alcohol effect = deze plaats ik op nr 2. Hoe meer je ervaren bent met alcohol gebruik, hoe minder effect je ervaart van het gebruik waardoor je meer consumeert. Waardoor op langere termijn wat veel mensen niet willen toegeven, ziektes zoals kanker of lever aandoening kan plaatsvinden in het lichaam.

  Natuurlijk zijn er mensen die kunnen drinken tot ze 85+ jaar worden. Maar dan heb je gewoon geluk dat je een sterk immuunsysteem bezit.

  Door al mijn energie die ik nu heb kan ik blijven typen en beschrijven wat ik nu ervaar. Maar hierbij zijn dit de laatste paar woorden die ik typ en zal ik hierop in de lente van 2022 nog eens op terugkomen en zodoende wens ik iedereen een gezond en vrij alcohol 2022 toe! Tot volgend jaar!

 28. Hoi Mitchell, ontzettend bedankt voor deze uitgebreide bijdrage! Heel mooi om te lezen hoe je het allemaal ervaart, en vooral goed om te lezen dat je zo goed bezig bent! Zou je het goed vinden als ik je verhaal ook een keer op mijn site Alcoholvrijheid.nl deel? Dat is precies de plek waar zulke ervaringen tot hun recht komen!

  Jij ook de allerbeste wensen, en ga zo door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *