Hoe is het om een jaar geen alcohol te drinken?

Sodeknetters wat ben ik trots! Wat ooit begon als een onvoorstelbaar kansloze onderneming, blijkt nu één van de beste beslissingen uit mijn leven te zijn geweest. Mijn plannetje was om in heel 2018 geen alcohol te drinken. Veel mensen verklaarden me voor gek (inclusief ikzelf), maar nu na de jaarwisseling kan ik vol trots terugkijken op een jaar waarin ik dat toch maar mooi voor elkaar gekregen heb. En stiekem is dat me zó goed bevallen, dat ik ervoor gekozen heb om die actie voor onbepaalde tijd door te zetten. Overweeg je zelf ook om dat drinken een beetje aan te pakken, of ben je gewoon nieuwsgierig hoe dit avontuur me is vergaan? Lees dan vooral snel verder!

Is het moeilijk om geen alcohol te drinken?

Als ik eerlijk ben: ja, maar gelukkig wel alleen in het begin. Het is best lastig om die eerste stap te maken en het uit je sociale systeem te krijgen, maar daarna wordt het toch echt stukken makkelijker. Net als toen ik vijf jaar geleden ooit stopte met roken, was ik er in het begin heel bewust mee bezig om niet te drinken. Alles waar ik normaal gesproken een biertje bij dronk, moest nu opeens anders. Het doorbreken van de gewoonte was in het begin wel even moeilijk, maar gelukkig hoef je elke gewoonte maar één keer te doorbreken. Daarna is dat al gebeurd.

Maar ook die allereerste stap is lastig: het (h)erkennen dat je misschien toch meer last hebt van alcohol dan dat het je oplevert. Heel lang weet je dit stiekem ergens wel, maar omdat het nooit tot significante problemen leidt is de noodzaak er nooit om er echt werk van te maken. Daardoor lijkt geheelonthouding een heel drastische maatregel en zo blijf je altijd maar drinken. Tenzij je een maniertje vindt om over die hobbel heen te stappen. Voor mij was dat gewoon even streng zijn.

Waarom heb jij die stap genomen om niet meer te drinken?
En deze kijkt naar andere verslavingen dan de sigaret.
Dit boekje heeft mij ooit geholpen om te stoppen met roken. Aanrader!

Zelf ben ik 5 jaar geleden gestopt met een hardnekkige verslaving: roken. Dat was toen ik op mijn dertigste vader zou gaan worden. Nadat ik 15 jaar lang ambassadeur ben geweest voor de sigaret, vond ik het welletjes en heb ik met behulp van dit briljante boekje de gewoonte kunnen doorbreken. Daar ben ik Jan Geurtz nog steeds dankbaar voor, want het mooie van dat boekje is dat hij uitlegt wat een verslaving is, hoe het je lijf voor de gek houdt en hoe je er ook gewoon zelf vanaf kunt stappen. Nu geloof ik dat mijn lijf best wel verslavingsgevoelig is, en in de loop van 2017 begon ik deze verslaving ook te herkennen in mijn drinkgedrag. Daar ging het me dan niet zo zeer om de alcohol, maar ik besefte me opeens dat ik misschien wel eens simpelweg verslaafd kon zijn geworden aan bier. En net als met de sigaret, kan je daar dus ook gewoon op elk goed moment mee stoppen. Waarom dan niet met oud en nieuw? En zo werd deze stap gemaakt. Inmiddels is dat alweer meer dan 2000 dagen geleden en geniet ik nog elke dag van die keuze. Ook een aanrader!

Hoe hou je het vol om geen alcohol te drinken?

Voor mij helpt het om streng te zijn en hard de knoop door te hakken. Alles of niets. Gek genoeg is het een stuk makkelijker om een heel jaar niet te drinken, dan slechts een maandje of een paar weken. En de andere kant van het spectrum (helemáál nooit meer drinken) schiet ook zijn doel voorbij. Een jaar is moeilijk maar overzichtelijk, maar helemaal nooit meer drinken is eng en onvoorstelbaar. Een jaar is precies goed. Door de lat voor jezelf hoog te leggen, hoef je gelukkig tot ook niet steeds excuusjes te vinden voor die bijzondere feestjes waar je normaal gesproken ‘toch écht wel moet drinken’. Denk hier bijvoorbeeld aan een bruiloft, carnaval, je verjaardag, een festival, nieuwjaar, een Slotconcert van Rowwen Hèze). Ik heb ze allemaal gehad maar als je toch weet dat je pas volgend jaar weer gaat drinken, hoef je je niet eens bezig te houden met excuusjes. Het zit er nou eenmaal niet in en dat is wel zo makkelijk.

Maak een trofee voor jezelf!

Daarbij helpt het om jezelf een prijs of wat leuks voor te houden. Omdat dit een prestatie is waar je zelf de kampioen in bent, mag je jezelf daar ook best voor in het zonnetje zetten! Ik heb dat gedaan door aan het begin van deze actie schaamteloos een beker voor mezelf te laten maken. Daar heb ik de meest kansloze trofee gekozen die ik maar kon vinden, compleet met plakkaat (“Kloos Pilsloos 2018 – Wat een gast!”) en een schatkistje om hem in te bewaren. Deze trofee heeft me het hele jaar uit liggen dagen. Het kan je namelijk écht niet gebeuren dat je zoiets kansloos voor jezelf laat maken, en dat je hem dan niet eens verdiend hebt! Die schaamte moet en zal je voorkomen, en dat hielp mij er op lastige momentjes best doorheen. En nu is dit al de tweede prijs die ik mezelf deze week heb kunnen overhandigen. Hoe vet is dat? Maar je kan natuurlijk ook iets anders verzinnen: een reisje, een tablet, of andere leuke dingen. Als het maar bijzonder is.

Welke trucjes heb je nog meer voor lastige momentjes?

Naast een kansloze trofee, hielp het mij ook om voordat ik stopte een lijstje te maken van alle nadelen die je ervaart van drinken. Hier stonden bij mij bijvoorbeeld de katers op, maar ook het dikker worden, minder scherp zijn, passiviteit, niks nuttigs meer doen na wat biertjes, etcetera. Als je eenmaal gestopt bent, blijft het heerlijk om dit lijstje er zo nu en dan bij te pakken. Dan zie je wat je allemaal verdiend hebt, en dat is niet niks. Als extraatje kan je ook nog eens bijhouden hoeveel geld je bespaard door geen drank te kopen. Want ook al is het heel makkelijk om goedkoop en/of gratis te drinken, over het algemeen ga je er zeker geld mee besparen. Dat is ook leuk, zeker voor arme drommels die bijvoorbeeld sparen voor een Tesla.

Hoe gaat je omgeving ermee om?

Het stoppen met alcohol wordt allemaal nog extra lastig gemaakt door het feit dat drinken nou eenmaal een heel erg maatschappelijk geaccepteerde gewoonte is. Sterker nog, af en toe lijkt het er zelfs wel op dat het van je verwacht wordt dat je gezellig meedrinkt. Als je daar opeens mee stopt mag je dat wel even uitleggen. Vooral in het begin vond ik dat nog wel eens lastig op borrels en feestjes, maar op een gegeven moment weet iedereen het wel en vanaf dan is de sociale druk weg en wordt het makkelijker. Nu hoor ik veel vaker de complimenten en ‘dat zou ik ook eens moeten doen’. En dan blijkt die sociale druk opeens helemaal nergens meer op te slaan.

Kan je niet gewoon wat minder gaan drinken?

Toch verbaasde het me wel hoe ontzettend veel mensen je in het begin proberen te ‘helpen’ om toch nog vooral door te blijven drinken. Ik heb volgens mij alle smoesjes en excuusjes wel gehoord: “anders drink je toch alleen in het weekend? alleen op oneven weken? Alleen op feestjes?”. Natuurlijk is dit allemaal heel goed bedoelde raad, maar ik voor mijzelf heb ik gemerkt dat al die smoesjes gewoon niet werken, en voor hen evenmin. Bovendien blijf je altijd bezig met het afwegen van excuusjes en redenen om te mogen drinken en daarmee hou je die gewoonte waar je nu juist van af wilt komen nodeloos in stand. Het is veel makkelijker om het drinken helemaal uit je systeem te krijgen, dan om er juist obsessief mee om te moeten gaan. Ik heb voor de makkelijke manier gekozen, en met succes.

En wat heeft het je dan allemaal opgeleverd?

Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar, kan ik vol trots zeggen dat het me veel gebracht heeft. 2018 voelt in elk geval als misschien wel mijn beste jaar ooit. Hieronder een aantal van de succesjes.

 • deze website, met elke dag nieuwe content! Geen uitzonderingen door feestjes en borrels: je bent elke dag productief!
 • geen katers! Want zelfs met dit geweldige recept voor een kater, heb je hem uiteindelijk toch liever niet.
 • 10 tot 15 kilo afgevallen (los van de calorieën die je niet drinkt, is een dieet veel makkelijker vol te houden zonder drank)
 • meer hardlopen dan ooit (maar liefst 3 keer per week, en dit jaar kan dit ook na werkborrels of terrasjes)
 • ik sta scherper op mijn werk, en daar bereik je meer mee
 • thuis ben ik nuttiger bezig in mijn vrije tijd (to-do lijstjes maken mij niks meer!)
 • ik kan nu ook van andere drankjes dan bier genieten als ik na een drukke dag op de bank plof
 • ik geloof oprecht dat ik leuker ben voor mijn gezin
 • ik kan altijd in de auto stappen, dus ook in noodgevallen of naar feestjes
 • en nog vele andere dingen (maak daarvoor een lijstje!)
En natuurlijk is het ook niet een en al feest:
 • je gaat niet opeens magisch vroeg naar bed, dus ik ben nog steeds wel eens moe
 • in plaats van bier koop je opeens allemaal andere alcoholvrije meuk (met veel suiker) zoals Bundaberg en Radlers.
 • borrels en feestjes zijn toch echt wat minder leuk. Het is kansloos om te erkennen, maar zonder drank als sociaal glijmiddel kletst het toch gewoon wat minder lekker. En de echt werkelijk leuke mensen zijn dan opeens op twee handen te tellen lijkt het wel
 • je mist het groepsgevoel en de binding die je kan krijgen door samen te gaan drinken
 • op feestjes en in restaurants moet je ineens na gaan denken over wat je eigenlijk wilt drinken, in plaats van dat je altijd zomaar blindelings ‘bier!’ kon roepen.
Kan je het aanraden?

Zelfs met deze nadelen: jazeker! Je wordt er gewoon zo veel scherper, nuttiger, trotser en slanker van door dat drankje simpelweg te laten staan. En het leuke is dat je er eigenlijk helemaal niets voor hoeft te doen, alleen maar wat voor te laten. Het is een paar maandjes afzien, maar met een beetje doorzettingsvermogen heb je er daarna oneindig veel plezier van. Gun het jezelf!

En ga je nu weer drinken?

Nope! Al met al is dit hele geintje me zó goed bevallen, dat ik geheel tegen mijn verwachtingen in lekker doorga met mijn drooglegging. Als het eenmaal uit je systeem is, is het helemaal niet meer moeilijk en pluk je er alleen nog maar de vruchten van. Zeker met mijn aanstaande gezinsuitbreiding in het verschiet, wil ik het mezelf niet nodeloos ingewikkeld meer maken. Bovendien is mijn voornemen voor 2019 om vooral lekker door te blijven werken aan deze prachtige website. Spontaan doorzakken gaat daar zeker niet bij helpen.

Dus, ook na deze jaarwisseling blijf ik heerlijk pilsloos. And proud of it!

Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn verhaal over stoppen met roken, dat kun je hier lezen. Enjoy!

UPDATE:

Ik merk tot mijn grote trots dat ik best wat mensen bereik en soms zelfs inspireer met dit verhaal, en dat vind ik werkelijk fantastisch! Zo fantastisch, dat ik besloten heb om een hele website te gaan beginnen over dit interessante onderwerp. Er valt nog wel zo veel meer over te vertellen! Lees je mee? Kom dan eens langs op mijn nieuwe site www.alcoholvrijheid.nl. Daar lees je voortaan dus veel meer van dit, en meer. Zie je daar?

 

 

You May Also Like

15 Comments

 1. Tof Rein! Ik heb het laatst een maand gedaan en dat beviel me heel goed. Misschien volg ik je voorbeeld wel.. Ik ga je stuk in ieder geval aan patienten laten lezen die moeite hebben met stoppen; kan inspirerend zijn voor hun om te lezen.

 2. Wat leuk om te lezen Koen! Ik zou het heel gaaf vinden als ik er iemand mee zou kunnen inspireren. Mocht je nog twijfelen: just do it! Het klinkt misschien gek, maar ik vond een jaar een stuk makkelijker dan een maand (dat heb ik ook ooit geprobeerd, maar dan ben je altijd zo bezig met het moment ‘dat je eindelijk weer mag’. Groeten! Rein

 3. Wat leuk om te lezen! Heel herkenbaar vooral. Ik ben nu bijna 6 weken gestopt, de knop omgezet en ik moet zeggen dat de eerste 3-4 weken lastig waren, maar nu gaat het prima!! Voel me zoveel beter zonder al die wijntjes, soms fles(sen)! Ik heb nog niet alle seizoenen doorgemaakt zonder alcohol, maar geen excuusjes meer…..gewoon niet!!!

 4. Hoi Astrid, bedankt voor je reactie en wat ontzettend goed dat je die knop omgezet hebt! De moeilijkste weken heb je al achter de rug en pas na een maand of 3-4 begint het echt uit je systeem te raken. Al is het natuurlijk ook wel lastig met straks de zomervakantie voor de boeg, en daarna weer de feestdagen, en dan de volgende excuusjes 😉 Je kunt ze allemaal aan! Gewoon iets anders lekkers drinken op die momentjes en trots zijn op wat je aan het doen bent. O ja, en vergeet vooral de volgende ochtend niet onwijs te genieten van het feit dat jij als enige geen kater hebt! Ga zo door Astrid: je geeft jezelf een geweldig kado!

 5. Hallo,

  Het doet deugd om bovenstaande te lezen… het is tot in het kleinste detail waar. Ikzelf ben nu ook reeds 2 jaar gestopt met drinken en had het daar in het begin serieus moeilijk mee. Ik ben verrast welke invloed de chemische stof alcohol heeft op onze hersenen alsook de bijhorende reclame hiervoor. Het is een plezier om terug van de nuchtere realiteit te kunnen houden.
  Aan iedereen kan ik aanraden om te stoppen (en niet te minderen) met het consumeren v/d chemische stof alcohol. Deze stof hoort enkel thuis in laboratoria… Je wordt /bent geen persoonlijkheid door het drinken ervan… integendeel je wordt/bent iemand als je het kunt laten.

  Groeten,
  Frank

 6. Een mooie bijdrage Frank, heel erg bedankt! En wat goed te lezen dat jij ook al twee jaar vrij bent. Inderdaad zeg, hoe langer je het achter je laat, hoe gekker dat stofje eigenlijk lijkt.. Ik ben er in elk geval heel gelukkig mee!

  (Zo gelukkig zelfs dat ik er een aparte website aan ga wijden: https://www.alcoholvrijheid.nl . Nu nog redelijk under construction maar deze inzichten smaken naar meer!)

 7. Hoi Gast!

  Ik ben nu 41 dagen gestopt met drinken en merk nu al de voordelen. Ik had het wat lastig, dus daarom via Google wat artikelen gezocht om mezelf te motiveren en met heel veel plezier je artikel gelezen. Vooral om die beker heb ik smakelijk gelachen en ik ga je daarin volgen. Mijn doel was 100 dagen, maar ik voel me geïnspireerd om er een jaar van maken. Bedankt!

 8. Hoi Sylvia, wat ontzettend leuk om te lezen! Ik word er helemaal warm van als ik dit lees. Wat leuk dat ik iemand heb kunnen motiveren zo! En serieus, ga vooral zo door. Geloof me dat je het moeilijkste al achter de rug hebt en dat het alleen maar makkelijker wordt. Alles is lastig voor de eerste keer, de tweede keer zonder drank is alweer een heel ander verhaal. En na een tijdje denk je er echt niet eens meer bij na. Mijn eerste 100 dagen wogen 10 keer zwaarder dan de rest van het jaar. En nu ga ik zonder omkijken makkelijk door naar jaar 2. Even doorbijten dus Sylvia, het is zeker de moeite waard! En trakteer jezelf ook vooral bij die 100 dagen. Awesomeheid moet je vieren!

 9. Hi Gast, ik ben nu 6 dagen gestopt, tis nog niks maar het begin is er, want minderen is voor mij geen oplossing dan blijf ik smokkelen, hierop ben ik al zo vaak gestrand. Dit is de eerste keer dat ik me heb voorgenomen om helemaal te stoppen, ik ben 56 jaar en drink al (te) veel en vaak sinds mijn 21ste en was het vorige week opeens helemaal zat. Bedankt voor je verhaal het geeft me veel inspiratie. Ik ga in eerste instantie voor 3 maanden stoppen even kijken hoe moeilijk het is en of het lukt. Maar helemaal zonder voor één jaar klinkt ook goed. Ik ben 5 jaar geleden ook gestopt met roken (rookte sinds mijn 13e) en rook nog steeds niet, dus ook dit moet mij lukken. Bedankt voor je verhaal gast!

 10. What leuk dat je dit doet Rein, ik ga je verhalen graag volgen!

  ik heb 25 augustus 2019 voor het laatst een alcoholische drankje gedronken. nu ruim 4 maanden! het bevalt me goed. we werken beide niet meer en elke dag werd wel erg gezellig.
  het moeilijkste vind ik toch de druk van buiten af om mee te drinken.
  De opmerkingen van “je kunt toch af en toe een drankje drinken” of “gewoon na 1 of 2 stoppen kan toch ook?” augustus had ik ineens zoiets van, dit wil ik niet meer.
  Ik ging soms een beetje mijn dag indelen zodat er een wijntje einde van de middag goed in mijn schema paste.
  Wat dat betreft geeft niet drinken rust…
  Ik ben bijna 9 jaar geleden ook gestopt met roken (2 pakken per dag) en dat bevalt prima, ik denk daar ook niet meer aan en mis het voor geen kant, en ben er ook helemaal niet meer mee bezig.Het lijkt me dat dit ook zo moet worden met alcohol, tenminste dat hoop ik in ieder geval.
  Ik heb geen data geplant van hoelang ik niet alcohol ga drinken. Maar in ieder geval een jaar. Daarna zie ik het wel.
  groetjes
  Monica

 11. Hoi Monica, wat ontzettend goed van je en wat leuk dat je er wat over vertelt hier! Gek hè, hoezeer mensen altijd aan je blijven trekken om toch vooral gezellig mee te doen. Maar ik heb gelukkig wel gemerkt dat je omgeving er ook aan gaat wennen en na een tijdje stopt met trekken (op een geintje hier en daar na, maar in elk geval stoppen de serieuze pogingen om je over te halen vanzelf). En leuk wat je zegt over dat roken! Het goede nieuws: ik kan je bevestigen dat je dat gevoel dat je nu hebt met roken (dat het helemaal uit je systeem is) na verloop van tijd ook met drinken krijgt. Ik zit nu op 2 jaar en het is er echt helemaal uit (dat was het na 1 jaar voor een groot deel, nu helemaal). Ik heb zelf ook 15 jaar gerookt en ken de verslaving. Met alcohol blijf je ook wel dat gevoel houden van ‘goh, ik zou nu best een biertje lusten’, net zoals je nu ook soms een sigaretje nog wel eens lekker zou zijn, maar het is meer een soort heimwee dan dat je er echt werk van moet maken. En dat geeft me toch een rust joh! Echt, hou dit vol Monica en je gaat je alleen nog maar beter voelen. Gefeliciteerd!

 12. Beste gast, ik ben sinds 1 januari voor de 3e keer gestopt met als doel minimaal 40 dagen. De vorige 2 keren waren namelijk ook 42 en 40 dagen. Dat is nu 10 weken geworden en ik ga door! Ik heb t vooral de laatste week wat lastig en jouw verhaal motiveert me enorm om door te gaan! Ik dronk zowat iedere dag iets alcoholisch en merkte dat t me niet goed deed en dat t een verslaving aan t worden was. Ik ben inderdaad fitter en scherper maar nog wel vaak erg moe.
  Ik hoop gezien jouw verhaal dat dit beter wordt. Bedankt voor jouw verhaal, ik ga proberen er een vol jaar van te maken.

 13. Hoi Ursula, wat goed om te horen en wat leuk dat mijn verhaal je motiveert! Ik hoop van harte dat het je lukt om het nog langer vol te houden. Zoals je je afgelopen week voelt wordt echt absoluut steeds minder hoor, dat kan ik je beloven! En ik was ook veel moe en ben dat nog steeds wel, maar zonder alcohol kan je in elk geval uitsluiten dat het daardoor komt en/of het spontane doorzakken dat erbij kan komen kijken. Bij mij komt het nu gewoon door een baby in huis, maar met een paar keer vroeg naar bed ga je je ook daar vast beter door voelen. Geef vooral niet op, en zie het gewoon als een hobbeltje op de weg naar volledige alcoholvrijheid 😉 Succes!

 14. ik ben precies 1 jaar geleden gestopt.
  dronk 400 biertjes p maand 12.p dag ongv
  had jij geen last van ontw. verschijnselen?
  ik ben 6 maanden doodziek geweest met psychologen en therapien enz enz.
  stoppen met drank was niet moeilijk.alleen het psychisch in je kop heeft lang herstel nodig van misg wel jaren.alcohol is gif dus kan nog wel ff duren.of wad jij geen stevige drinker?

  gr

 15. Goed bezig, fijn dat je al een jaar gestopt bent. En knap, want als ik het zo lees had jij het wel nog een stuk zwaarder te pakken dan ik hoor! Heel goed dat je het weet vol te houden. En ik ben het met je eens, het lijkt wel een eeuwigheid te duren voor het uit je hoofd is. Maar gelukkig gebeurt dat wel. Ik heb nu ruim 2 jaar niet gedronken en mis het echt niet meer, terwijl ik me dat eerst absoluut niet kon voorstellen. Ontwenningsverschijnselen waren dan ook vooral mentaal (de gewenning en gewoonte moest eruit), lichamelijk viel het mee. Wel wat anders slapen en zo, maar dat was het wel zo’n beetje. Maar nogmaals: ik dronk tegen het einde ook misschien “maar” de helft van waar jij dagelijks op zat… Anyways, kick ass Keuvelaar en hou vol! De zwaarste hobbel is genomen, nu hoef je niet meer te trappen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *