Hoe is het om zelf een boek uit te geven?

De meeste bezoekers van deze site zal het niet ontgaan zijn dat ik laatst mijn eerste boek uitgegeven heb. Helemaal op eigen houtje, zonder tussenkomst van uitgevers of boekhandelaars. Omdat er ongetwijfeld meer mensen rondlopen met dit idee, doe ik hierbij een kort verslagje van de weg naar het boekje. Dat geeft je een leuk kijkje achter de schermen, maar kan je ook helpen in je eigen overpeinzingen. Wat komt er allemaal bij kijken, welke afwegingen moet je maken, en bovenal: is het leuk om zelf een boekje te maken? Hier mijn ervaringen:

Heb je er een beetje zin in?

In de eerste plaats moet je bij jezelf nagaan of je er wel zin in hebt. Het maken van een boekje kost uiteindelijk namelijk best wat meer tijd dan je misschien zou verwachten. Zelfs als je alle tekst al klaar hebt, ben je nog veel tijd kwijt om dingen uit te zoeken, te proberen en te finetunen. Het is ontzettend leerzaam, maar wel alleen als je het ook leuk vindt om te doen. En om eerlijk te zijn: als het je puur om de knaken te doen is, is het uurloon ontzettend laag! Je kunt dan beter ramen gaan lappen of zo.

Wat wil je met je boek?

Daarna moet je voor jezelf duidelijk krijgen wat je wilt bereiken met je boek. Durf zeker te dromen, maar het is ook handig om enigszins realistisch te proberen te blijven. Ik wil natuurlijk graag de Nobelprijs voor literatuur ontvangen met mijn boek, maar omdat die wedstrijd doorgestoken kaart is gaat dat niet lukken (ahem..) Voor mij was mijn doel enerzijds om mijn tekstjes te vereeuwigen op mijn boekenplank, en anderzijds om te kijken of ik hier nog een paar centen aan over zou kunnen houden. Het duurt me namelijk veel te lang om een Tesla bij elkaar te sparen en daarom moet ik op zoek naar andere manieren om mijn site te monetariseren.

Welke drukker ga je kiezen?

Hier heb je weer ontzettend veel keuze. Omdat ik zelf niet verwacht dat

onbekenden ooit mijn boekje zullen kopen, heb ik ook geen echte uitgever nodig met verkoopkanalen waarop niemand naar mijn boek gaat kijken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Drukland.nl (via deze link), met hoge tevredenheid moet ik zeggen! Hier heb ik de laagste prijs gevonden voor een redelijke kwaliteit die ik zelf vervolgens lekker kan verpatsen op mijn website.

Wat zou je zelf voor je boekje betalen?

Vervolgens is het handig om te bedenken wat je werk waard is. Hoeveel zou je er zelf aan uit willen geven? In mijn geval is het boek vooral als grapje bedoeld, en dat gaat natuurlijk alleen werken als dat grapje niet al te duur wordt. Een tientje leek me een redelijke prijs, waar ik ook nog eens een paar euro’s marge op kan maken (daarover later meer). Met zo’n prijsje in je hoofd kan je ook een idee krijgen van de tijd en moeite die je erin kunt steken. En door geen geld uit te geven aan ISBN-nummers of iets dergelijks blijft de marge op een boekje optimaal.

Wat komt er in je boek te staan?

Misschien zou je hier eigenlijk mee moeten beginnen,

want een boek draait natuurlijk vooral om de inhoud. Zelf heb ik geen groots meeslepend verhaal gemaakt, maar vooral een selectie van tekstjes van deze site. Met copy-paste heb ik de teksten die zich daarvoor leenden in een wordbestand geplakt en daar heb ik toen een voorwoord, nawoord en tussenwoord bij geschreven. Na toevoegen van wat extra flauwe grappen en parodietjes hier en daar kan je de inhoud opslaan als PDF en dan is je boek klaar. Althans, als je ook rekening gehouden hebt met de marges van je drukker, paginanummers, colofon, inhoudsopgave, etcetera etcetera. Daar komt uiteindelijk toch nog wat meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Hoe maak je de omslag van je boek?

Dan komt een lastig stukje: je omslag. Als je net als ik geen grafisch vormgever bent is het nog best een gedoe om een fraaie kaft te maken volgens de specificaties van je drukker. Zelf ben ik gewoon even gaan googlen naar een herbruikbaar template in A5 formaat, en die ben ik toen gaan finetunen in Word. Het resultaat is echt niet zo fraai als ik had gewild, maar voor een eerste oefening krijgt het van mij een krappe voldoende. Voor een volgend boekje wil ik daar wel meer aandacht aan besteden.

Dan de ultieme puzzel: hoeveel laat je er drukken?

Mijn god, dit was misschien nog het lastigste van het hele proces.

Hier moet je namelijk in gaan schatten hoeveel je er gaat verkopen, zonder dat je dit ooit eerder hebt gedaan. Nu snap ik eindelijk waarom uitgeverijen in het leven zijn geroepen. Het inschatten van de markt en de bijkomende risico-afweging is namelijk echt een vak apart. Want hoe meer je er drukt, hoe lager de prijs per boek, maar hoe hoger je break even point ligt. Waar ligt dan toch het optimum?

Hoe ging dat bij mijn boek?

Zelf dacht ik dat ik met 20 boekjes redelijk optimistisch was, maar die bleken op dag 1 gelijk al uitverkocht (supervet). De tweede druk is nu aangekomen met 40 boekjes en daarvan is ook de helft verkocht. Vanaf nu begint het werkelijke cashen echter! Ik heb nog 20 boekjes op de stapel en elk boekje dat ik nu verkoop is voor de volle 100% winst. Het probleem is alleen dat de eerste koopgolf is gaan liggen en het nu een stuk minder snel gaat. Maar ach, het proces op zich is ook al heel veel waard dus ik ben blij dat ik die boekjes nu ‘gratis’ op de plank heb liggen!

Hoeveel geld kun je verdienen met je eigen boek?

Om je een beter beeld te geven, hier even de cijfers achter mijn eerste boekje. De eerste druk van 20 boekjes kostte mij 133 euro (inclusief 10 euro voor een extra uitgebreide bestandscontrole). Die zijn verkocht voor een tientje per stuk en zorgden dus voor een winst van 67 euro. Die heb ik toen in de tweede druk gestoken. Dat zijn 40 boekjes voor 210 euro. Daarvan is nu de helft verkocht. Het rekensommetje is dan als volgt:

40 boekjes x 10 euro = 400 omzet (in de pijplijn)
60 boekjes drukken voor 133 + 210 euro = 343 kosten
Winst = 400 – 343 = 57 euro.

Bam! Met nog een voorraad van 20 boekjes. Het is dat ik die knaken gelijk weer in het boekje van volgend jaar ga steken, maar anders moet ik straks nog dingen op gaan geven aan de belasting zeg…

Hoe promoot je je boek?

Sja, ik had gewild dat ik hier nu een heel goed antwoord kon schrijven maar helaas moet ik zeggen dat ik dat zelf ook helemaal niet weet. Ik heb een paar keer over mijn boekje geschreeuwd op deze site en social media, maar ik wil ook weer niet dat het te irritant en zeurderig over gaat komen. Van de andere kant zijn er nog steeds 17 miljoen Nederlanders die nog nooit van mijn boekje gehoord hebben. Hoe ga ik die ooit bereiken?

Helaas heb ik echt geen flauw idee. Als jij dit leest en je hebt een tip of idee, hoor ik het dan ook ontzettend graag! Alle hulp is welkom!

Voor nu kan ik iedereen in elk geval van harte aanraden om gewoon een keertje een paar avonden en 100 euro drukkosten te investeren in je eigen boekje. Het is enorm leuk om je eigen boekje vast te kunnen houden en daarbij is dit hele grapje het meest leerzame dat ik dit jaar heb gedaan. Voor een volgend boek weet ik nu in elk geval hoe ik dat aan moet pakken. Wie weet waar dat ooit toe gaat leiden?

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt kan je die gerust stellen via het contactformulier op deze pagina. Ik zou het leuk vinden om je te kunnen helpen met mijn ervaringen!

En mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden naar mijn boekje: hier kun je er eentje kopen 😉

You May Also Like