Hoe is het om zelf je haring schoon te maken?

Een van de mooiste dingen uit het leven is haring. Zelf ben ik een perfectionist wat betreft het presenteren van haring en maak ik er graag een sport van om de haring zo graatloos als mogelijk op te dienen, mede voor mijn zoontje die de haring simpelweg uitspuugt als er ook maar 1 miezerig graatje in zit. Het zelf leren schoonmaken van haring vanuit een tonnetje staat al jaren op mijn visbucketlist. Tot gisteren. Toen heb ik zowaar mijn vader voor zijn verjaardag mee kunnen nemen naar een heuse workshop haring schoonmaken in Katwijk. Hoe het was? Dat lees je hier.

De workshop werd gegeven door de mensen van Visfileren en voor het eerst in mijn leven was ik in een ruimte met een visboertje of twintig (de Trance Energy feesten van vroeger reken ik voor het gemak even niet mee). En dat heeft een prachtige sociale dynamiek, waarbij de platte humor je al snel om de oren vliegt. Maar stuk voor stuk bleken dit onwijs vriendelijke visliefhebbers te zijn met geduld en behulpzaamheid en een trots voor de ambacht. Voor hun fileerskills kan een leek alleen maar groot bewondering hebben en die nam alleen maar toe toen ik zelf mijn eerste haring verminkte.

Want wat een ongelofelijk lastig klusje is dat! Hoe vaak ik het ook probeerde (misschien zijn er wel 60 haringen door mijn handen geglipt), het is me nooit gelukt om het niveau van een professional ook maar in de verste verte te evenaren. Toen ik mezelf voor de tweede keer met het fileermes in mijn hand stak realiseerde ik me dat ik mijn baan toch nog maar even niet op moet zeggen voor deze jongensdroom. Daar had ik me even zwaar op verkeken. De kans is dan ook groot dat ik het nooit meer ga doen, simpelweg omdat dat het de moeite niet waard is als particulier. De haring is niet goedkoper als je hem zelf schoonmaakt en het resultaat is op z’n best ongelofelijk belabberd te noemen.

Ik dacht eerst dat het schoonmaken van haring een kwestie van geduld en precisie was, maar blijkt allemaal slechts bijzaak te zijn. Het is vooral een kwestie van ervaring en dat leer je niet in een paar uurtjes op een avond. Daarvoor moet je, net als veel van deze vishelden, jarenlang in een viskraam staan totdat je zo’n 200 haringen per uur kan schoonmaken. En dat zie ik op de een of andere manier toch niet zo zitten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven…

Desalniettemin een onwijs mooie ervaring om van mijn visbucketlist te strepen! Absoluut een aanrader om zo je handen eens vuil te maken.

Volgende keer: het zelf roken van makreel

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *