Hoe kan ik beter leren tekenen?

Er zijn weinig dingen leuker dat het leren van iets nieuws. Dat komt doordat het wel zo intens bevredigend is als je ineens iets kunt wat je daarvoor nog helemaal niet kon. En dat kan echt werkelijk van alles zijn. Het enorme geluk dat wij allemaal met elkaar delen, is dat we in een tijdperk leven dat het leren van elke skill die je maar kunt verzinnen dankzij het internet werkelijk overal binnen handbereik ligt. En daar moet je gebruik van maken!

Zelf doe ik dat bijvoorbeeld elke dag tijdens mijn wandelingetjes achter de kinderwagen, wanneer ik via een handig trucje mijn favoriete cursussen volg bij Udemy (aanrader!) of gewoon op Youtube (dat barst ook van de tutorials). Omdat ik persoonlijk best een nerd ben zijn dat 9 van de 10 keer cursussen in het programmeren van het een of ander (check bijvoorbeeld mijn eigen Wateengast-app), maar gelukkig is er wel zo veel meer om te leren. Wat dacht je bijvoorbeeld van piano spelen of iets met elektronica? Allemaal te gek, maar de cursus die momenteel bovenaan mijn lijstje staat is misschien nog wel deze: tekenen!

En in die wens ben ik blijkbaar niet de enige. Toevallig kreeg ik via deze website namelijk plotseling de geweldig ambitieuze vraag ingezonden van Jara: hoe kan ik beter leren tekenen? Nou beste Jara: in de eerste plaats vind ik het fantastisch dat je echt iets wil gaan leren en jezelf wilt verbeteren. Ik zou zeggen dat dat stap 1 is, maar die heb je dus al duidelijk in de pocket. Ga zo door!

Stap 2 is dan om iets van instructies op te nemen (zoals bijvoorbeeld de tips van deze cursus, die kan je voor 10 tot 15 euro wel kopen (nooit meer betalen want er is bijna altijd wel een aanbieding) en is die cursus echt wel zijn centjes waard).

Stap 3 is vervolgens een beetje een open deur, maar laat dat nou net mijn favoriete soort deur zijn: oefenen oefenen oefenen. Echt, de allerbeste manier om iets écht te gaan kunnen is door het simpelweg te gaan doen. Met elke poging wordt je een heel klein beetje beter.

En dat beter worden vergelijk ik altijd een beetje met groeien. Het gaat tergend langzaam, al helemaal als je erop let, maar onbewust word je met al die hele kleine beetjes bij elkaar aan het eind van de rit echt een grootheid in wat je wilt kunnen. En ik geloof oprecht dat dat alles kan zijn wat je wilt! Als je het leuk vindt om te doen, vind je het waarschijnlijk ook leuk om te blijven oefenen. En dat is de sleutel tot beter worden. Zo simpel kan het zijn!

Dus Jara, om een lang antwoord op je vraag kort te maken: oefen zo veel als je kunt. Koop een schetsboekje en maak elke dag een tekeningetje van iets dat je die dag heeft beziggehouden (in je hoofd of in het echt, dat maakt niet uit). Ga ervoor, doe het gewoon, en geniet van het feit dat je elke dag een klein beetje beter bent geworden!

Wie weet maak je over een poosje dan net zo’n mooie schetsen als Rosanna Gaddoni, de übergetalenteerde vrouw van mijn boffende neef. Zij maakt ongeveer elke dag een schets en plaatst die op haar Instagram, en zelfs iemand met haar skills zie je daardoor simpelweg nóg beter worden. Onvoorstelbaar maar ze blijft me altijd weer verbazen. Ik wou dat ik dat kon!

Dat ga ik dan dus ook maar leren 🙂

Jara, onwijs bedankt voor deze heerlijke ingezonden vraag. Ik gun je het beste en hoop dat je geniet van je reis in het tekenen. Maak er wat moois van!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *