Hoe kan je leuk afvallen?

Bijna alles is leuker dan afvallen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan kantklossen, gras bekijken in Friesland of zelfs een kansloos bezoekje wagen aan een schimmige bowlingbaan in Almere. Waarschijnlijk kun je zelf ook nog tientallen dingen bedenken die je liever doet, en dat is allemaal zeker waar. Maar betekent dat dan dat afvallen op zich niet leuk kan zijn? Nee, integendeel!

Met een beetje technologische hulp kan je er zelfs serieus wat leuks van maken. Maak je geen zorgen, ik ga je hier niet vertellen wat de beste manier is om af te vallen (al is dat volgens nog altijd gewoon minder snoepen), maar wel wat je kun doen om ook na blue monday de goede zin erin te houden. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is de kleine nieuwsgierige nerd in jezelf los te laten. En dat doe je als volgt.

Maak er gewoon een spelletje van! Er zijn vele studies te vinden over termen als gamification en the quantified self (Google er maar eens op), en daar geloof ik oprecht in. Dit houdt in dat je jezelf uit kunt dagen en kunt motiveren door statistiekjes over jezelf te verzamelen. Daar zijn dan weer allemaal technologische dingetjes die je kunt aanschaffen die je helpen je om gezonder te leven en af te vallen. Mijn huis loopt er inmiddels langzaam vol mee, waarbij dit toch wel de leukste zijn:

Een wifi weegschaal

Je kunt natuurlijk om de paar maanden gaan juichen om die kleinere broekmaat in de winkel, maar veel leuker is het om elke week te juichen bij elke kilo die je hebt verloren. Om dit inzichtelijk te maken hoef je alleen maar een weegschaal te kopen die via Wifi en/of Bluetooth je gewicht naar je telefoon doorstuurt. Die zet het in een grafiekje en dan kan je na verloop van tijd heel leuk je dalende trend terugzien (of stijgende lijn, maar gek genoeg sta ik in die periodes nooit op een weegschaal…)

Een (fitbit) stappenteller

Niet alleen kan een zogenaamde activity tracker je stappen en afgelegde kilometers bijhouden, ook je slaapritme wordt hiermee keurig bijgehouden (mits je hem niet afdoet natuurlijk). Vooral die laatste vind ik erg leuk, aangezien mijn slaap(tekort) mijn grote vijand is. Maar ook het halen van stappendoelen kan heel bevredigend werken. Ikzelf loop al jaren met deze Fitbit Alta om mijn pols. Naar mijn mening is deze het minst afzichtelijk en bovendien is ie ook nog eens heel handig als horloge te gebruiken.

Een GPS-horloge

En over horloges gesproken: veel mensen gaan buiten hardlopen of fietsen als ze willen afvallen. Op zich kan dat al heel leuk zijn om te doen. Met een GPS-horloge wordt dat alleen nog vele malen leuker. Je kunt dan je routes bijhouden en zien hoever je rent (ikzelf rende vorig jaar bijvoorbeeld helemaal naar Barcelona, zo bleek uit de statistiekjes). Daarbij leg je ook nog eens je snelste tijden af, die je vervolgens natuurlijk weer kunt gaan verbeteren. Qua GPS zweer ik altijd bij de spullen van Garmin, zoals deze prachtige Forerunner.

Tenslotte: sla je data centraal op!

Er bestaan verschillende online diensten waar je al je sportactiviteiten in op kunt slaan. Ik heb er een aantal geprobeerd en blijf toch steeds weer uitkomen op de software van Endomondo. Het leuke van deze is dat je eigenlijk alle sporten die je doet op kunt slaan, in plaats van zoals veel andere tools alleen een paar gespecialiseerde sporten. Zo hou ik er nu ook in bij hoeveel kilometer ik heb afgelegd op mijn spiksplinternieuwe roeimachine. Want inderdaad: als je je inspanning niet gemeten hebt, telt het niet!

Tot zover mijn technologische tipjes om af te vallen en gezonder te leven. Er zijn er zeker meer (ik tel nu bijvoorbeeld ook even heel leerzaam mijn calorieën in een appje), maar alleen deze maken het allemaal gewoon nét even wat leuker. Op die manier hou je het makkelijker vol en hoef je eigenlijk alleen nog maar een beetje geduld en doorzettingsvermogen te hebben.

Ik zou zeggen, probeer het zelf maar eens. En vergeet me niet te bedanken als je zometeen dat goddelijke lijf hebt waar je al jaren van loopt te dromen!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *