Hoe lang duurt het om aan een Mac te wennen?

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik nu een paar weken in het bezit van een MacBook. 3 weken om precies te zijn, en laat dit nou net mijn derde stukje zijn dat ik aan dit prachtige bakbeest wijdt. Want waar het hart van vol is, stroomt het blog van over. En ik ben gewoon nog steeds verliefd op dit prachtige apparaat.

En ik was aanvankelijk echt wel flink huiverig voor dit besturingssysteem hoor. Ik ben stiekem best heel erg tevreden over mijn ervaringen met Windows (en Google), en los van voor het maken van apps zag ik geen enkele reden om over te stappen op die onwennige Mac. Zeker gezien de wenningscurve, want het duurt echt wel een tijdje om alles terug te vinden dat je kwijt bent geraakt als je overkomt van een ander besturingssysteem.

Maar inmiddels kan ik toch wel zeggen dat ik er voor het grootste deel aan gewend ben, en dat duurde bij redelijk intensief gebruik dus zo’n 3 weken. De grootste voordelen? Los van de fantastisch mooie hardware (dat is echt ongekend! Al typte mijn vorige toetsenbord eerlijk gezegd net iets lekkerder), los van die hardware voelt de boel allemaal net wat slicker en gecontroleerder. Het zal ook wel komen omdat ie helemaal nieuw en fris is, maar ik heb het gevoel dat ik precies weet wat erop gebeurt. En dat voelt lekker.

Wat ik als data scientist/programmeur/nerd misschien nog wel het leukste vind zijn natuurlijk mijn editors die lekker snel draaien (VS Code, PyCharm, Xcode), maar ook zeker die terminal. Stiekem vind ik het hartstikke leuk om dit besturingssysteem aan te sturen door DOS-achtige commandos te typen in de terminal (zshell). Het voelt een beetje alsof je de boel aan het hacken bent, en als je dat wat meer onder de knie krijgt werkt dat hartstikke fijn. Ik ga er in elk geval een klein cursusje aan wagen om hier nog meer uit te krijgen. De potentie is er volgens mij wel!

Maar mijn conclusie na 3 weken? Een Mac is te gek. Het in onwijs wennen en aanvankelijk nodeloos frustrerend, maar je krijgt er een prachtig systeem voor terug als je door die zure apple heen gebeten hebt. Maar of die apple net zoveel waard is als mijn eerste auto? (kuch proest hoest uche in mijn uitvoering met 32gb maar liefst 3500+ euro uche proest gadverdamme!) Nee, dat natuurlijk ook weer niet. Dat is gewoon belachelijk duur!

Ik ben mijn werkgever dus ontzettend dankbaar dat ik deze machine van ze mag lenen, maar als ik ook vertrek koop ik er liever 3 jaar achter elkaar gewoon een gloednieuwe Windows of Linux laptop van.

Maar nu: lekker genieten! En beloven dat ik nu ophoud over dit apparaat. Ik zal jullie er niet meer mee vervelen. 😉

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *