Hoe leuk is het om zelf je stroomgebruik bij te houden?

Hier weer even een stukje uit de nerderige hoek hoor. Sinds kort vind ik het namelijk leuk om allemaal grafiekjes en analyses te maken in Streamlit, een briljante Python library waarmee je heel makkelijk interactieve web-applicaties kunt bouwen. Nu weet ik dat de meeste mensen al zijn afgehaakt bij deze zin, maar voor de rest: welkom! Check wat voor gave dingen je met deze setup kunt doen.

Als je namelijk een Raspberry Pi in huis haalt, kan je die met een speciaal P1 kabeltje aan je slimme meter hangen (als je die hebt). Daarna kan je de data opvangen in bijvoorbeeld Domoticz (heel makkelijk), of Home Assistant (die gebruik ik nu vanwege de uitgebreidere mogelijkheden). Om het feestje helemaal compleet te maken stuur ik die data over mijn stroom en gasverbruik dan weer via Home Assistant door naar BigQuery, om daar weer op in te prikken met mijn Python Streamlit dashboardje.

Ben je er nog? Nice!

Het resultaat van een avondje stoeien is vervolgens een soort lokale website waarin je je stroom en gas tot op de cent nauwkeurig kunt uitsplitsen. Hoe leuk is dat?

En dan? Nou ja, de volgende uitdaging wordt natuurlijk om te kijken waar je je stroom en gas dan precies allemaal aan uitgeeft. Om dat te kunnen onderzoeken, heb ik nu deze speciale stekkerdoos gekocht. Als je die aan je wifi-netwerk hangt kan je van elke stekker die je erin steekt op de seconde zien hoeveel stroom er wordt gebruikt. Excellent! En zeker in deze tijden nu de prijzen plotseling compleet uit de klauwen lopen verdien je al die tijd en geld natuurlijk zo terug. Just doe it!

Jaja, hier in huize Onlein is elke dag weer een feest, voor een datanerd als ik! Heerlijk 🙂 En stuur me vooral een berichtje als je hier zelf ook werk van wilt maken en wat hulp kunt gebruiken. Doe ik graag!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *