Hoe maak ik een wordcloud van mijn blogposts in Python?

Gisteren vierde ik in deze post het feestelijke moment dat dat het 700e stukje was dat ik op Wateengast.nl plaatste. Mijn geweldige collega-onderzoeker Tim adviseerde mij toen om dit heuglijke feit te vieren met een prachtige wordcloud van mijn blogposts. Nu heb ik nog niet gelijk alle content van mijn blog onder de loep genomen, maar een mooie woordenwolk van alle 700 titels op mijn blogje leek me inderdaad een leuke manier om dit te vieren. Hierbij een kleine uitleg hoe je zoiets doet.

Want laat ik nou net een nerd met een enorme liefde voor Python zijn! Omdat niet iedereen dat is, kan een beetje extra uitleg vast geen kwaad. Mocht jij dus ook een wordcloud willen maken van welke tekst dan ook, hoef je alleen maar even deze stappen te volgen en je kan los met je plaatje. En natuurlijk, er zijn ongetwijfeld zat andere/makkelijkere manieren om dit voor elkaar te krijgen dat in een Jupyter Notebook met Python, maar wat is er nou leuker dan ook nog eens iets op te steken in het proces? Precies, van alles, maar niet heel veel.

python wordcloud for wordpress

Dit was mijn eerste resultaat. Wil je weten hoe je er zelf ook eentje maakt? Nou zo:

  1. exporteer alle titels van je blogposts met de WordPress-plugin “Export all URLs
  2. installeer Python met Anaconda (dat is een complete suite met veel handige packages en ontwikkelomgevingen zoals Jupyter Notebooks)
  3. open je command terminal (in windows klik je op het startmenu, typ je cmd en druk je op enter)
  4. installeer de library voor de wordcloud met het commando “pip install wordcloud”
  5.  open een nieuw Jupyter Notebook en bekijk hier op mijn GitHub welke regels code je even over moet kloppen
  6. laat de code verwijzen naar je eigen lijstje met blogtitels
  7. kijk welke woorden te sterk naar voren komen en pas vervolgens je lijstje met stopwoordjes aan (die worden uitgesloten van je wordcloud)
  8. pas eventueel nog het kleurenschema aan van je woorden en de achtergrond.
  9. kijk en geniet, zo simpel kan een toepassing van Python zijn!
  10. Sneem de tijd om eens te bedenken wat je nog meer met deze techniek zou kunnen doen.

Zo wil ik een keer mijn hele site inladen om meer te weten te komen over mijn eigen schrijfstijl. Zo betrap ik mezelf er namelijk heel vaak op dat ik bepaalde stopwoordjes steeds weer blijf gebruiken (alleen in deze zin al een paar, zoals “zo” en “namelijk”).

Maar er zijn ook allemaal manieren om je wordcloud in de vorm en kleuren van een bepaalde afbeelding te gieten. Mijn plan is om een keer een gigantische wordcloud te maken van de woorden “Wat een gast” en die dan in posterformaat op mijn muur te plakken.

Het is alleen zo jammer dat mijn vrouw daar natuurlijk niets van moet weten, maar toch… Alleen het maken al is echt heel leuk om te doen!

Tot zover. Mocht je er nou niet uitkomen en wil je toch ergens een wordcloud van maken? Stuur me een berichtje of gebruik mijn contactformulier en ik doe het graag voor je!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *