Hoe oud zijn schelpen?

Uit de categorie ‘geinige feitjes waar je in de praktijk echt helemaal niets aan hebt’: wist je dat je de leeftijd van een schelp kunt achterhalen door het aantal jaarringen te tellen? Dat werkt hetzelfde als een boom, en misschien zelfs wel nog iets toffer, want het schrijnt dat je uit de kleur van de ring zelfs nog dingen over de watertemperatuur van het jaar kunt opmaken. Dus, als je wilt weten hoe oud een schelp is: begin dan met het tellen van die ringetjes!

Maarrrr… dan ben je er nog niet! Want het is natuurlijk niet zo dat alle schelpen een superlevendig leven leiden en dan plotseling dood neervallen zodra ze aanspoelen. De meeste schelpen zijn namelijk al jaren dood. Sterker nog: wist je dat die gastjes vaak al honderden, duizenden, tienduizenden of misschien zelfs al een miljoen jaar oud zijn? Echt, die schelpen zijn vaak briljant antiek! Heb je daar ooit bij stilgestaan?

Ik alleen terwijl ik ze vervloekte omdat ik er met mijn blote poten op ging staan, maar in de toekomst zal ik beloven om met iets meer respect naar die dingen te gaan kijken. Met al die jaren hebben ze dat toch wel verdiend!

En mocht je er nog meer over willen weten, dan is dit boek misschien wel wat voor jou:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *