Hoe weet je of je de juiste baan hebt gekozen?

De keuze voor het werk dat je wilt gaan doen, is een van de meest ingrijpende keuzes van je leven. Je werk kost immers ontzettend veel tijd, en laat tijd nou net het belangrijkste goed van je bestaan zijn. Om die reden is het ontzettend belangrijk dat je die tijd besteedt op een manier die je leuk vindt. Dat is stukken belangrijker dan andere dingen die zogenaamd belangrijk zijn in een baan (zoals geld, status of pak ‘m beet, een kekke Tesla). Maar hoe weet je nu of je de juiste baan voor jezelf hebt gekozen?

Daar kan je volgens mij gelukkig heel simpel achter komen. Je hoeft jezelf alleen maar deze vraag te stellen: ben ik op dit moment aan het doen waar ik echt goed in wil worden? Als hier je antwoord “ja” is, gefeliciteerd! Dan zit je in elk geval op het juiste spoor. Ik zit daar pas sinds kort (als data scientist krijg je betaald om onderzoek te doen met o.a. programmeren, supervet!), maar god wat voelt het fijn op eindelijk op de juiste plek te zitten.

Mocht je deze vraag nu met ‘nee’ beantwoord hebben (bijvoorbeeld omdat je de hele dag moet vergaderen of in Excel zit te kloten terwijl je vergaderen en/of Excel helemaal niet het tofste van je werk vindt), dan is het misschien tijd om iets te veranderen. Is het realistisch dat je dat op korte termijn (= 1 jaar) binnen je huidige bedrijf kunt krijgen, dan is het mooi meegenomen. Zo niet, dan kan je beter buiten de deur gaan kijken! Dat is misschien even spannend, maar er zijn ongetwijfeld zat andere bedrijven waar jij goed in zou passen. Ik heb misschien 2 jaar te lang in mijn vorige functie blijven hangen, en die tijd had ik veel liever in mijn geliefde Python gestoken. Nu mag ik dat allemaal inhalen… maar ja, beter laat dan nooit. Veel beter!

Maar goed, een leuke baan is dus superbelangrijk! En wie weet kan ik je zelfs nog een beetje extra helpen. Mocht je nou bijvoorbeeld een keertje voor een vliegveld willen werken, stuur mij dan even een berichtje! Dan geef ik je CV aan de recruiters van Schiphol, en wie weet zit er een leuke baan voor je tussen. Op mijn afdeling zoeken ze vooral datamensen (scientists, analisten, engineers, product owners/managers), maar er is binnen Schiphol echt van alles te doen! Ik kan in elk geval uit ervaring zeggen dat het een ontzettend fijn bedrijf is om voor te werken. Met vliegtuigen! Hoe vet is dat?

Wil je mijn nieuwe collega worden? Dan hoor ik het graag!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *