Hoe wordt ambachtelijke kwinkslag gemaakt?

Pure kwinkslag wordt geslagen volgens een eeuwenoud recept uit het kwinkslagersgilde. Het geheim zit hem als vanouds in de selectie van de puurste grondstoffen. Voor het beste resultaat gebruikt men 999.9 fijnzuivere pure chocolade, in combinatie met een witte variant van een gelijkwaardige reinheid. Oorspronkelijk nam men nooit genoegen met een zuiverheid van minder dan 24 karaats kwink. Tegenwoordig slaat men echter ook wel eens met minder, al is er dan wel vaak cacaofantasie in het spel.

De grondstoffen worden vervolgens bij dageraad uitgestald en dan kan het werkelijke kwinken beginnen. Terwijl de kwinkslagers hun liederen schallen slaat men beurtelings op het kwink. De sterkste kwinkslagers mogen als eerste, om uiteindelijk bij de leerschoolknaap uit het ambacht te eindigen. Het residu dat hierbij vrijkomt wordt opgevangen in een kommetje van schaapsleder. Na een uurtje jolig rammelen gaat de kwinkslag naar de laatste fase van het productieproces.

Dan doen tevens de kwinkslagersvrouwen en -kinderen hun intrede, wanneer zij het subtiele fijnkwinkelen voor hun rekening nemen. Na een rijping van drie maanden op kamertemperatuur kan het bekwinksel gesorteerd worden en vinden de beste hageltjes hun weg in een pakje pure ambachtelijke kwinkslag.

En dat verkopen ze dan voor € 1,69 bij Albert Heijn:

Ervaar het hier

 

Dus.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *