HOERA: Wateengast is jarig! Hoe ging het eerste jaar?

Hoera, mijn site is jarig! Wat een feest zeg. Vorige maand nog de geboorte van mijn zoon, nu dit… het houdt niet op! Afgelopen week op 14 mei is deze geweldige website namelijk precies 1 jaar oud geworden. En wat worden kleintjes toch snel groot zeg. Sowieso is dit een mooi moment voor een zelfgemaakte HEMA-taart:

Die mijn stomme kat Joop overigens gelijk weer probeert te slopen. Waarom Joop? Heb ik jou soms ooit iets misdaan of zo?

Maar taart of geen taart, een jarig jubileum is natuurlijk een supermooi moment voor reflectie! Wat heeft mijn site allemaal meegemaakt? Hoe gaat het met de groei? Heb ik al een Tesla? Kortom: heeft Wateengast.nl zijn lage verwachtingen waar weten te maken? Je leest er van alles over in deze eerste jaarupdate. Enjoy!

Hoeveel heb je wel niet geschreven dit jaar?

Nou, een jaar geleden beloofde ik om elke dag een nieuw stukje te plaatsen, en tot mijn grote trots en vreugde kan ik zeggen dat me dat inderdaad gelukt is! Ruimschoots, want deze week gaat zelfs de 500e post eruit! Ongelofelijk zeg, daarin heb ik mijzelf toch wel wat overtroffen. Zelfs op de dag dat mijn vrouw ging bevallen heb ik nog iets online geknald. Dat moeten de algoritmes van Google toch wel kunnen waarderen zou je zeggen!

Vind je het dan nog steeds leuk?

Jazeker, ik geniet er nog steeds van! Het is zeker de laatste tijd wel eens moeilijk om de tijd te vinden, maar ik ben nog steeds blij dat ik dit mooie platform voor mezelf heb opgebouwd. Het is nog steeds superlollig om te doen en eerlijk gezegd gniffel ik zelf best nog wel eens om mijn eigen grapjes. Daarbij is het heerlijk om met een melige blik naar de wereld te kijken dus dit hou ik graag nog even vol. En ik weet inmiddels dat ik er ook best wat mensen mee aan het grinniken heb geholpen, dus wat dat betreft is mijn missie geslaagd. En natuurlijk geniet ik nog steeds van alle statistiekjes, affiliate marketing en nerderigheid die er nog meer achter deze site schuilgaan. Voor een gast als ik is dit de perfecte hobby!

Hoe staat het met de bezoekersaantallen?

Ik moet zeggen dat ik nog niet het miljoenenpubliek heb dat ik zou willen, maar er zit wel degelijk een stijgende lijn in. In december had ik voor het eerst een maand met 1000 unieke bezoekers, en in april van 2019 tikte ik zelfs haast bijna het dubbele aan. Als dit zo doorgaat moet dat toch wel een keertje goedkomen zou je denken? Vooralsnog zijn dit de maandcijfers voor het eerste jaar (vanaf de oprichting op 14 mei 2018 t/m deze verjaardag op 14 mei 2019):

In totaal zijn dat toch 11.837 unieke bezoekers die samen 50.546 keer een pagina hebben bekeken! Een gemiddelde sessie duurde zelfs 2 minuten en 16 seconden, dus dat is best iets om trots op te zijn. Het wordt natuurlijk wel minder naargelang er meer verkeer via zoekmachines binnenkomt (ook de bouncerate gaat omhoog), maar er blijven toch best veel mensen plakken. Ik ben benieuwd hoe dat over een jaar is!

Waar komen die mensen vandaan?

Aanvankelijk waren dat vooral mijn vrienden en kennissen via social media (met name Facebook), maar nu komt ongeveer de helft van de bezoekers toch via Google binnen. Die blijven iets minder lang hangen, maar het zijn er wel steeds meer. Dit is over het eerste jaar de herkomst van het complete Wateengast-legioen:

De komende tijd moet ik vooral aan de slag met de referral (verwijzingen door linkjes op andere sites). Daar valt nog heel erg veel winst te behalen. Mocht jij dus nog een website hebben of een linkje kunnen plaatsen: laat het me weten! 😉

O ja, en natuurlijk de kaart. Vooral de Randstad leest mijn blog het meest, maar gelukkig doet heel Nederland inmiddels mee (jawel, na een moeilijke start waren er dit jaar uiteindelijk zelfs 223 bezoekers uit Groningen! Ik maakte me al even zorgen…)

Via welke zoektermen komen ze dan op je site?

Op het Search Console van Google kan je precies zien welke termen mensen zoeken om je site te vinden. Je lacht je rot wat mensen daar zoal invullen, maar de grootste succesnummers voor mijn site zijn nog wel varianten op (met daarachter een link naar het bestemmingsartikel):

een jaar geen alcohol drinken
cactus water geven
pissen en/of zeiken als een reiger
een sextant kopen
persoonlijke noot betekenis

Met die kennis ga ik doorbouwen! Daarbij ook nog een hilarische hulde voor de onderstaand zoekopdrachten. Serieus, wat bezielt die mensen?

ruitenwisservloeistof drinken
hoeveel letters heeft het alfabet? (echt, ik dacht dat dit algemene kennis was)
Gordon Bleu (hihi)
zitroen
ik zie er slecht uit
geschiedenis van de tuinkabouter

En verdien je dan ook nog wat met deze site?

Nou, op zich wel een beetje. Het is zeker geen vetpot, maar ik kan toch wel vol trots zeggen dat ik uit de kosten ben gekomen! Zelfs deze verjaardagstaart van de Hema van 17 euro kan ik compleet wegstrepen tegen de omzet van mijn site. Dan weet je dat je met iets groots bezig bent!

Jaja, maar wat is die omzet dan?

Zelf zou ik het heel leuk vinden om te weten hoeveel dat dan precies is, en dus deel ik dat graag hier met jullie. Transparantie de gekste, je weet wel! Hier komt ie:

– het partnerprogramma van Bol: 252,72
– het partnerprogramma van Coolblue: 118,14
– aanbrengbonussen voor de beleggingsrekening van Semmie: 3 keer 15 euro = 45 (serieus mensen, doe dit ook!)
– de banners van Google: 96 cent (dit gaat echt tergend langzaam: ik zit nu op 12 euro ongeveer en ze betalen pas uit bij 70. Die 96 cent kreeg ik om mijn rekeningnummer te verifiëren..)
– de Game of Thrones pool en fooi: circa 50 euro

En dan de klapper: mijn boekje! Hiermee heb ik in totaal zo’n 220 euro winst gemaakt. Dit staat absoluut niet in verhouding tot de geleverde inspanning, maar toch..

De uitgaven waren in totaal 235 euro voor alle websites, verhuizingen, domeinnamen, templates, etc.

In totaal komt er dan voor het eerste jaar bijna 440 euro winst op mijn Tesla-rekening! Bam! Op naar jaar 2 🙂

En nu?

Nu ga ik even genieten van een klein feestje. Met taart! En ik ga natuurlijk door met deze briljante site, want het is nog altijd een genot om deze uitlaatklep te hebben.

Daarbij zou ik het heel erg leuk vinden om jullie feedback te horen op deze site! Vinden jullie het wat? Missen jullie wat? Hoe kan het beter? Tips of felicitaties? Laat het me alsjeblieft even weten via een mailtje of de comments hieronder! Dan maken we er samen een nóg leuker tweede jaar van.

En mocht je mijn website graag een kado geven, dan heeft hij het liefst een donatie voor een goed doel met 4 wielen. Dit kan bijvoorbeeld via de Tikkie Experience. Ben je ook nog eens gelijk een mooie ervaring rijker!

Dankjulliewel en gefeliciteerd!

Liefs,

Uw gast,

Rein

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *