Het blijft onvoorstelbaar hoeveel kinderen er wel niet in Baarlem wonen. Dat blijkt wel weer op zo’n avond als vandaag, terwijl ik met mijn zoontje langs de huizen ging voor Sint Maarten. Binnen de kortste keren waren de straatjes hier werkelijk overvol met kinderen en lampionnetjes. En als er ergens een deur vrij kwam, stond dat grut plotseling massaal te drommen voor de deuropening. Dan duwen ze elkaar werkelijk de struiken in om maar vooraan te kunnen staan voor het snoep. En terwijl ik daarnaar keek kon ik me eigenlijk steeds maar 1 ding afvragen: “mijn god. Hoeveel kinderen passen er eigenlijk wel niet in deze stad zeg?”
En laat ik nou toevallig een hele onderzoekende nerd met een melige website zijn. Ideale condities om dit eens tot de bodem uit te zoeken! Bij deze dus. Dat begon met zorgvuldig veldwerk. Door nauwkeurig te tellen hoeveel kinderen er op elke vierkante meter voor de deur konden staan zonder in de hegjes te vallen, kon ik eenmaal thuis simpel uitrekenen wat het maximaal aantal kinderen is dat er in Haarlem past. Hoe vet is dat? En zo geschiedde.
Na een stuk of 10 metingen kwam ik tot de conclusie dat er in Haarlem niet veel meer dan 7 kinderen verticaal op een vierkante meter passen zonder om te vallen. Dit zijn er misschien wel 8 of zelfs 9 met wat extra duwen, maar laten we hier ook weer niet overdrijven en een beetje veiligheid voor ons nageslacht om de arm houden. 7 kinderen per vierkante meter dus. Hoeveel passen er dan precies in Haarlem?
Om dit uit te rekenen heb ik even een Python notebook in Jupyter opgestart. Oké, het is misschien een klein beetje een overkill voor zo’n rekensommetje, maar als je iets doet moet je het ook wel goed doen toch. Zeker als het om belangrijke vragen zoals deze gaat! Na de nodige webscraping, bewerking en analyse van alle belangrijke variablelen, kwam ik tot de volgende onweerlegbare conclusies:
In de stad Haarlem passen met een oppervlakte van 29,8 vierkante kilometer land meer dan 204 miljoen kinderen in de stad. Sodeknetters nog aan toe! En als je daar ook nog het wateroppervlak bij optelt komen daar dus mooi nog eens ruim 20 miljoen kinderen bij. Stel je voor zeg. Dat betekent dat er in totaal maar liefst bijna 225 miljoen kinderen in Baarlem passen als je er ook alle sloten en grachten mee vult. Dat zijn werkelijk astronomische aantallen zeg. Wat kan je je daar zoal bij voorstellen?
Nou, in totaal lijkt dat dus nog wel het meest op het complete bevolkingsaantal van Brazilië. Mijn god, dat past dus gewoon helemaal in Haarlem! Als je alleen het landelijke oppervlak gebruikt past zelfs nog steeds heel Pakistan aan kinderen in Haarlem. En dan kan je als daar zin in hent dus ook nog eens heel Burkina Faso tussendoor in de grachten leggen. Waar een kleine stad als Haarlem wel niet groot in kan zijn zeg.
En natuurlijk zijn er kanttekeningen te maken op een onderzoek zoals dit. Zo hoor ik de kritische lezers onder jullie natuurlijk denken “ja leuk hoor dat sommetje, maar die kinderen kan je onmogelijk allemaal zo dicht op elkaar krijgen joh!”. En dat klopt, maar weet je wat nou het enge is? Ik heb in mijn model nog geeneens rekening gehouden met dubbele woonlagen! Het bewoonbare oppervlak van Haarlem is zelfs nog een flink stuk groter, dus dan komen we echt wel op die vele miljoenen uit. Denk je bijvoorbeeld eens in hoeveel kinderen er alleen al in een parkeergarage kunnen staan, en daarvan hebben we er tientallen hier in Haarlem! Om nog maar te zwijgen over alle flats, appartementen en schattige rijtjeshuizen met opbouw en een bijpassend schuurtje. Ik moet er niet aan denken zeg.
Echt… dan valt het in werkelijkheid uiteindelijk nog best wel meer hier in Baarlem. Dan kunnen er nog best wat meer bakfietsen leeggeschud worden hoor. Deze stad is nog lang niet vol!
Mocht je mijn berekeningen nog eens rustig na willen lezen, of ben je gewoon benieuwd hoe de berekeningen van een nerd in Python worden gestructureerd? Neem dan vooral eens een kijkje op mijn Wateengast-Githubpagina voor alle code en meer nerderigheid. In de toekomst wil ik hier (ook met Tim) steeds meer onzinnige analyses uit gaan werken. Hier zie je bijvoorbeeld het Python notebook met alle berekeningen, dan kan je alles eens op je gemakje narekenen.
Kijk vooral en huiver! Dit is dus het leven van een melige nerd in actie 😉