“Ik ben Rein en ik hou mijn spreekbeurt over data”

Data is te gek! Voor velen klinkt het misschien als saaie, droge en/of verplichte kost, maar stiekem is data en alles wat je ermee kunt misschien wel het gaafste wat er is. Ik heb er in elk geval mijn beroep van gemaakt, en daar ben ik nog steeds elke werkdag zielsgelukkig mee. Zeker in mijn nieuwe functie als data/decision scientist leer ik elke dag weer wat nieuws, en word ik steeds handiger in gave nieuwe plaatjes en applicaties maken.

En soms vertel je erover aan collega’s. Vaak om de voortgang of waarde van een project over te dragen, maar waarom zou ik eigenlijk niet gewoon eens een ouderwetse spreekbeurt geven over een onderwerp dat ik leuk vind? Een beetje zoals vroeger, op de basisschool, toen je mocht vertellen over je huisdier of Donald Duck of zo:

“Ik ben Rein en ik hou mijn spreekbeurt over data”.

Ik zie het al helemaal voor me hoor! Net zoals mijn zoontje laatst heel stoer in de klas een spreekbeurt stond te houden, kan ik dan vertellen over alle nerderige analyses die ik voor mezelf aan het maken ben. Bijvoorbeeld mijn emoticon-analyse, of deze wordcloud? En er is nog wel zo veel meer waar ik nog nooit over heb geschreven. Maar daar wordt aan gewerkt!

Ik ben momenteel in mijn vrije tijd namelijk een supergaaf persoonlijk dashboard aan het bouwen in Streamlit, een briljante Python library om heerlijk effectief een interactief dashboard mee te bouwen. Daar kan ik dan eindelijk al mijn persoonlijke analyses in bundelen, als een soort portfolio van mijn nerderige leven. Geweldig! En daar zet ik dan bijvoorbeeld de volgende dingen in:

Wat er nu al in staat:
– Het aantal gebruikers van mijn apps Alcoholvrijheid en Alcoholfreedom
– Onze LEGO-verzameling, met het aantal sets en blokjes en zo
– Mijn hardloopstatistiekjes
– De commissie-inkomsten van mijn sites
– Mijn code statistiekjes van code::stats

En wat er nog bij gaat komen:
– Analyses van Whatsapp
– Bezoekers van mijn websites
– Alcoholvrijheid statistiekjes
– Mijn inkomsten en uitgaven
– Boodschappenlijstjes
– Mijn stappenteller
– Slaap (ik heb zo’n mat onder mijn matras liggen die van alles meet)
– Gebruik van mijn auto
– Ons stroom-, gas- en watergebruik
– De multisensor in de woonkamer (temperatuur, luchtvochtigheid etc)
– Mijn stamboom
– En nog veel meer!

Man, ik heb wel zo veel ideetjes voor analyses dat ik er de rest van mijn leven mee vol kan maken. Leuk hoor! Ik voel me een beetje als een moderne Bob Ross, maar dan met data.

“The Joy of Data, with Rein Onlein”

Ik heb mijn missie gevonden! 🙂


(later komt er wel ooit een publieke versie live, superleuk om te doen!)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *