Ingezonden vraag: moet de F1 niet zonder publiek gereden worden?

Vandaag heb ik weer een ingezonden vraag gekregen. Dit keer kwam deze vraag van de samenleving, en voor de verandering eens niet via mijn vragenformulier, maar juist via publieke verontwaardiging en de media. Heel leuk dat de samenleving Wateengast.nl nu ook via andere kanalen weet te vinden!

Maar goed, de vraag. Na het zien van de enorme mensenmassa’s tijdens de Formule 1 in Zandvoort vroeg de samenleving zich namelijk af of die race niet gewoon zonder publiek gereden had moeten worden. Alle andere festivals en evenementen zijn immers ook afgesloten voor publiek vanwege de landelijk geldende coronamaatregelen. Waarom dit evenement dan niet?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig simpel: ja, natuurlijk had dit evenement gewoon net als alle andere zonder publiek gereden moeten worden. Op geen enkel vlak is dit natuurlijk anders dan een mensenmassa op Lowlands of waar dan ook. Als er veel mensen schouder tegen schouder aan het lopen zijn, lacht corona keihard in zijn tentakeltjes hoor. Wat de context dan ook is.

Een spannendere vraag is natuurlijk waarom er dan juist voor dit evenement een uitzondering gemaakt wordt. Nu kunnen we natuurlijk een heel geheimzinnig complot gaan verzinnen, maar ik vrees dat het in de kern gewoon simpelweg neerkomt op een hoop bureaucratische knulligheid. Zogenaamd mogen mensen zitten tijdens het evenement en daar was ergens al een regeltje voor geschreven. En dan hoef je niet meer na te denken, dan wijs je gewoon naar dat regeltje. Sorry gezond verstand, maar zo is het nou eenmaal.

En dus staan we nu weer aan de vooravond van de volgende opleving in de coronacijfers. Heus niet alleen door dit evenement hoor (zoveel credits moeten we dit ook niet geven, en het zal ook wel loslopen wat dat betreft denk ik), maar het gemak waarmee iedereen gewoon weer mensenmassa’s opzoekt, laat wel zien dat we wel een beetje klaar zijn met de voorzichtigheid. Tel daar alle importcorona van de vakanties bij op en ik denk dat we binnen een paar weken wel weer aan de rem gaan trekken.

Nou ja, elk nadeel hep z’n voordeel. Kunnen we ook een beetje gaan wennen aan het nieuwe normaal. Want ergens vrees ik dat we de komende 5 jaar echt niet helemaal van dat gare virus af zullen zijn hoor. Als er niet al een nieuw virus om de hoek komt kijken…

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *