Inside the Freemasons. Is het wat?

Nee! Stop! Niet kijken! (Nu je niet meer kan zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb, geniet van deze review.)

Ik hou van sprookjes en mooie verhalen. Een van de verhalen waar ik altijd al bijzonder in geïnteresseerd ben is die over de geheimzinnige club die zichzelf de Vrijmetselaars noemt. Sinds ik Dan Brown’s verhaal over de Illuminati heb gelezen hangt er een geheimzinnige mist rond deze club die niet anders dan fenomenaal moet zijn. Toen ik per ongeluk op Netflix een serie tegenkwam die beloofde een tipje van de sluier op te lichten, maakte mijn hart een klein sprongetje. Dat kan toch niet waar zijn? Het was wel waar, maar of ik daar nou zo blij mee moet zijn weet ik niet.

Ter ere van het 300 jarig jubileum van de Vrijmetselaars laat de docuserie ‘Inside the Freemasons’ eindelijk zien wat er werkelijk achter de gesloten deuren van de club gebeurt. In mijn hoofd was dit allemaal magisch spannend en mysterieus. De wereldorde werd hier bepaald en eeuwenoude verbonden werden gesmeed en verbroken. Maar niets blijkt minder waar. De Vrijmetselaars heeft veel meer weg van een kansloze bridgeclub die op vrije avonden gezellig samenkomt om zich lekker te verkleden en samen te gaan proosten. Is dat nou zo magisch?

Ik kwam er trouwens achter dat ie ook als DVD te krijgen is, mocht dat meer je ding zijn.

Ik ben nu op de helft en ik heb de hele tijd het gevoel alsof ik naar een jolige carnavalsvereniging uit Oeteldonk zit te kijken. De ene na de andere droeftoeter vertelt doodleuk hoe hij een nieuwe knoop op zijn schortje mag naaien omdat hij eindelijk de nieuwe grijze Prins Carnaval Magus is geworden. Het is een soort mengeling tussen religie, alcoholisme en de 50 plus beurs. En begrijp me niet verkeerd, dat is natuurlijk fantastisch. Het is heel aandoenlijk om te zien hoe die schattige oude mannetjes ervan genieten om zich te verkleden en samen toneelstukjes op te voeren. Maar om nou te denken dat dit een stel stiekeme wereldheersers zijn? Nee, niet bepaald nee.

En dat vind ik ontzettend jammer. Ik vond de vrijmetselaars een stuk gaver toen het sprookje nog in pure geheimzinnigheid gehuld was. Nu kan ik niet langer om dit bejaardenclubje heen en daarom is mijn fabeltje doorgeprikt. Daar baal ik van. Sinterklaas bestaat niet meer en ik kan nooit meer terug naar dat fijne gevoel. Dit is een pepernoot die nooit meer hetzelfde zal smaken.

Je wordt bedankt, Netflix…

De Netflix docuserie Inside the Freemasons: Is het wat? Nee dus.

Tijd die je eraan kwijt bent: als je kunt blijven kijken duurt het 5 keer 45 minuten. Dat is iets meer dan 4 uur om je sprookje helemaal aan gort te helpen.

Kwaliteit: in het begin is heel vet om eindelijk de werkelijkheid te zien, totdat je jezelf beseft naar wat voor gekkies je eigenlijk zit te kijken.

Tijd-kwaliteitverhouding: 3. De serie duurt niet zo lang, maar als je het Vrijmetselaars-sprookje intact houdt heb je langer plezier.

Wat me bij zal blijven na het kijken: Sinterklaas bestaat niet!?

Kan ik het aanraden: Nee. De wereld is leuker als Sinterklaas wel bestaat.

Dus.
Illumigasti.

You May Also Like