Is ADE een officiële feestdag?

Meestal kun je nationale feestdagen herkennen aan het feit dat een groot deel van de bevolking op of na zo’n dag een kater heeft. Denk bijvoorbeeld aan kerst, oud en nieuw en Koningsdag: het is de collectieve brakheid die ons zo verbindt rond deze feestdagen. Maar gek genoeg wordt er nog steeds een uitzondering op deze regel gemaakt voor ADE (een Amsterdams Dans Evenementje, red.) Hoe kan iedereen een kater hebben zonder dat het een feestdag is?

Dat komt doordat onze regering niet in Amsterdam zit. Als dit wel het geval was, hadden onze beleidsmakers met eigen ogen kunnen zien dat het een stuk beter zou zijn om het publieke leven gewoon even helemaal plat te leggen rond deze dagen. Nu ontstaat er vooral ‘s ochtends een compleet ongemakkelijke mengeling van losgesjeesde doortrekers en opgefrist kantoorvolk in het openbaar vervoer. Dat is natuurlijk voor niemand leuk.

Beter erkennen we gewoon het feit dat Amsterdam een paar dagen niet aanspreekbaar is tijdens ADE. Volgens mij is dat helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat we nodig hebben is een religieuze grondslag voor deze kater, zoals bijvoorbeeld het geval is met kerst, Pasen, Pinksteren en dergelijke. Als we deze lijn doortrekken komen we natuurlijk snel bij onze profeet Faithless uit. Hij schreef namelijk in Vers 123 Gast 17.2:

This is my church
This is where I heal my hurts
For tonight
God is a DJ

En daar heeft hij een prachtig punt. Hallelujah!

You May Also Like