Nee. Hoewel alle business consultants en data-goeroes je graag anders doen geloven, is data in weinig opzichten vergelijkbaar met goud. Goud is namelijk een edelmetaal en valt onder het element Au met atoomnummer 79 in het periodieke systeem. Het smeltpunt is 1.064 graden celcius en het kookpunt ligt op 2.700 graden boven nul. Daarbij is het roestvrij en wordt het door de extreem hoge wereldwijde waardering ook wel eens de “Koning der Metalen” genoemd.
Data is daarentegen helemaal geen scheikundig element. Data is een vastgelegde uitdrukking van een feit, niet meer dan dat. Het heeft geen smeltpunt en is nergens ter wereld te gebruiken als geldig betaalmiddel. Je kunt je vrouw geen ketting geven van data, geen kiezen vullen met data en je hebt er gelukkig ook geen zwoel romantisch hart van vol. Kun je er dan helemaal niets mee?
Zeker wel. Want net als met de goudkoorts, is ook de koorts voor data heel begrijpelijk. Goud is een ijkpunt om de prijs van goederen aan vast te hangen. Zo is data in mijn ogen ook een ijkpunt, maar dan om je besluitvorming aan op te hangen. Door feiten vast te leggen (data) kun je keuzes optimaliseren, onderbouwen en verantwoorden. Daarmee schep je orde in de chaos, en dat is inderdaad best wat waard in een tijd waarin bedrijven vaak dingen gewoon maar doen omdat ze dat altijd al zo gedaan hebben.
Niet dat dat helemaal verkeerd is (kijk maar eens hoe ver we ook ‘zonder’ data zijn gekomen), maar met de techniek van vandaag hebben we gewoon de kans om dat allemaal zo veel beter te doen. Het zou zonde zijn om die kans te laten liggen.
Want vroeger was nou eenmaal niet alles beter. Kijk maar naar de data.