Is de Airfryer het toonbeeld van evolutie?

Wat de mens onderscheidt van de dieren, is het feit dat wij frikandelletjes kunnen maken. Waar leeuwen en tijgers hun vlees nog steeds achterlijk rauw naar binnen werken, weten wij dat op zo’n geraffineerde wijze te prepareren dat het eten ervan een hele speciale gebeurtenis is geworden. Alleen net zoals het geval is bij de meeste lekkere dingen, is frituren helaas een hele ongezonde levensovertuiging. Maar niet langer! Wij mensen zouden geen mensen zijn als we daar niet iets vernuftigs op zouden verzinnen.

En zo is de Airfryer geboren: een frituurpan die je niet vol stopt met olie, maar die gebruik maakt van gebakken lucht om je frikandelletjes met friet te prepareren. Zelf was ik daar aanvankelijk wat sceptisch over. Hoe kun je zo’n fundamenteel ingrediënt als frituurvet uit deze succesformule laten? Maar gelukkig was niets minder waar, ook met gebakken lucht kun je prima snackbar spelen thuis.

Toegegeven, het smaakt wel nét iets minder lekker dan de snackbar, maar dat is gewoon het laagje ongezondheid dat wat dunner is geworden. Het doorslaggevende element van de snackbar is stiekem natuurlijk gewoon de saus, en die kan je nog steeds in overvloed toepassen. Dat maakt je eten nog steeds ongezond genoeg om lekker te zijn, maar dan met een hoop additionele voordelen. De Airfryer is daarmee de overtreffende trap van de traditionele frituurpan, als in:

  • je hele huis niet gelijk naar frituurolie stinkt
  • al je kleren niet gelijk naar frituurolie stinken
  • je kat en je vriendin niet gelijk naar frituurolie stinken
  • al je bezittingen en een klein gedeelte van de straat niet gelijk naar frituurolie stinken
  • je ook gelijk geen oven meer nodig hebt voor aardappelkroketjes en pommes du sheissies
  • je er ook broodjes, groente, vis en superfood in kunt klaarmaken
  • je niet helemaal onder het vet zit als je hem een keer wilt schoonmaken

Serieus, als je deze fikse lijst met voordelen tegen de traditionele frituurpan afzet kan je niet anders concluderen dat we hier de evolutie van onze soort keihard in actie zien. De Airfryer is dan ook typisch zo’n apparaat dat me trots maakt om een mens te zijn.

Heb jij er al een in huis? Zo niet, doe jezelf dan een lol en haal er zo snel mogelijk een in huis. Zeker aangezien ze tegenwoordig helemaal niet meer zo duur hoeven te zijn:

Ook een leuk kado voor Valentijnsdag!

 

 

You May Also Like