Is de Nintendo Switch leuk om in huis te halen?

Ik ben erin getrapt! De combinatie van een lichte Black Friday korting van 25 euro en een kleine financiële CAO-meevaller op werk hebben ervoor gezorgd dat ik in een opwelling een Nintendo Switch heb gekocht. Je weet wel, dat is die nieuwe opgevoerde Gameboy die je aan je TV kunt hangen. Ik heb er nu een avondje mee kunnen kloten en nu leek het me leuk om de eerste indruk even met jullie te delen. Wie weet is er nog iemand die deze unit overweegt. Dus speciaal voor jou: is de Switch een apparaatje om voor de feestdagen in huis te halen?

Mooi stukje techniek

Door het overtollige nerd in mijn bloed moet ik zeggen dat ik best wel van dit soort mooie elektronica hou. Eigenlijk is het een soort tablet die je met twee kleine controllertjes kunt besturen. Je krijgt ook een plastic standaardje bij je Switch die je aan je TV kunt hangen, en als je hem daarin zet wordt het beeld overgenomen op het grote scherm. Dit gaat instantaan en werkt heel knap. Het is weer eens wat anders, als je bijvoorbeeld een Playstation gewend bent.

Is het een spelcomputer?

Want doordat ik gelukkige eigenaar ben van een PS4 van Sony moet ik zeggen dat ik wel een beetje verwend ben. Die computer is retesnel en ziet er prachtig uit. De Switch is dat gewoon allemaal net wat minder en voelt grafisch nu al een paar jaar oud. Maar dit apparaatje moet het dan weer vooral hebben van het feit dat je hem mee kunt nemen. Dat is heel wat nders. Je moet de Switch dan ook vooral zien als een opgefokte Gameboy, en dat maakt het niet helemaal eerlijk om hem met de PS4 te vergelijken.

Nodeloos ingewikkeld

Van alle kanten kun je controllertjes aan de Switch klikken maar daardoor heb ik wel het gevoel dat dit allemaal wat onnodig complex is geworden. Als je hem namelijk in je TV klikt moet je weer eerst stukjes controller van je tablet afhalen en in een ander houdertje klikken. En dan heb je een halfbakken controller die op afstand een opgevoerde tablet bestuurt. Dit is op te lossen door een aparte controller voor de TV te kopen, maar die kost dan ook gelijk weer 69 euro. En dat brengt met gelijk op het volgende punt.

Hij is eigenlijk veel te duur!

Dit spul is eigenlijk veel te duur op dit moment. De Switch is nog ongeveer net zo duur als toen ie op de markt kwam en daarmee heb ik telkens het gevoel dat ik nog steeds de hoofdprijs betaal. Daarbij vind ik het eigenlijk niet kunnen dat de accessoires van Nintendo ook zo overpriced zijn en ook de spellen blijven constant aan de te hoge kant (50+ euro voor een spel van anderhalf jaar oud). Als je alles bij elkaar optelt tikt dit wel erg aan, zeker als je het vergelijkt met een PS4.

Is hij zijn knaken waard?

En dat is het puur voor de techniek eigenlijk niet waard. Maar wacht even! Ik heb er namelijk alle vertrouwen dat dat nog gaat komen. Het is een veelbelovend stuk techniek en het voelt zeker vet om zo’n snelle gameboytablet in handen te hebben. Maar de echte kracht van een Nintendo zit hem natuurlijk in de kwaliteit van de spellen, en die heb ik nog niet volledig kunnen ervaren. Maar ik kan niet wachten!

Met een nieuwe Zelda en Mario in de pocket heb ik weer vele uurtjes aan nostalgische vreugde om naar uit te kijken. Alleen daarom is de Switch al de moeite waard! En natuurlijk wacht ik natuurlijk heel mijn leven al op die dag dat ik straks kan Mario Karten met mijn eigen zoon. Maar dan wel alleen als je die knaken ‘over’ hebt. Het is een leuk extraatje, maar steek je er vooral niet voor in de schulden…

En bedenk je vooraf natuurlijk goed of je je vrije tijd ervoor kunt missen. Want los van de euro’s, is tijd het kostbaarste wat je hebt. Je moet zelf even de afweging maken of je die de komende weken in een Switch wilt steken. Maar met de feestdagen in het vooruitzicht is zoiets natuurlijk altijd wel leuk. De keuze is aan jou!

You May Also Like