Vandaag de dag vinden mensen het heel belangrijk dan we bewust omgaan met onze lepels. Je vindt ze immers overal: in je soep, in het eten, in je koffie, noem maar op. Daar moeten we dus duurzaam mee omvliegen, we willen immers dat onze kleinkinderen later ook nog lepels kunnen gebruiken. Maar om nou van de ene op de andere dag compleet te stoppen met lepels is ook weer zoiets. Een dergelijke transformatie vraagt om een subtiele transitie naar een nieuw normaal. Maar wat is dat nieuwe normaal? Hoe zien wij onze leper, en welke positie is er weggelegd voor onze vork?
Fundamentele vragen over de toekomst van vork en lepel kunnen natuurlijk alleen maar beantwoord worden op basis van keihard empirisch bewijs. Reproduceerbaar bewijs, uit de kern van onze samenleving. Bij voorbeeld door een gast. Wat een gast.
En dus heb ik vandaag de stoute schoenen aangetrokken en een vork in mijn kopje koffie gestoken. Dat was een mooie ervaring. Op zich voldeed de gebruikservaring van de vork geheel aan mijn verwachting. Ik kon zowel met de klok mee, als tegen de klok in roeren met het stokje. Het resultaat was een prima gemengd kopje koffie. Het ging pas mis toen ik een slok wilde nemen.
Eerst prikte ik de vork in mijn neus, om daarna respectievelijk mijn linker en rechter oog bijna uit de kassen te prikken. Dat ging even niet zo goed. Met een lepel heb ik dat namelijk nooit meegemaakt, omdat die een stuk minder punten aan het uiteinde heeft. En dat brengt mij gelijk tot de kern van de vergelijking: een vork heeft gewoon een andere vorm dan een lepel.
Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het resultaat significant anders is als ik de vork omdraai, maar de eerste resultaten laten echter onomstotelijk zien dat je vork en lepel niet zonder meer kunt uitwisselen voor eenander. Het ligt ontzettend aan de use case welk gereedschap het beste te gebruiken is. Zo zal ik liever koffie roeren met een lepel, maar prik ik eten liever op een vork. Dit kan voor iedereen anders zijn, maar het verschil is er wel degelijk.
Als je mij dus op de man af vraagt of de vork in de toekomst de lepel gaat vervangen, zeg ik neen. Dat niet. Vork en lepel kunnen prima naast elkaar leven en zouden dat mijns inziens ook zeker moeten doen. Op die manier plukken wij met onze samenleving de lekkerste vruchten van beide werelden. En is dat niet juist wat we willen met zijn allen?
Dat dacht ik nou ook.
Waarom gebruik je de vork ondersteboven? Je kunt ‘m beter andersom gebruiken, dus met de tanden in de koffie, dat is beter voor je ogen. De tanden veroorzaken vermoedelijk meer wervelingen dan waar een lepel toe in staat is. Dus wellicht roert een vork zelfs efficiënter dan een lepel.