Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, is het vandaag weer eens vrijdag de dertiende. Dat jij vanmorgen je teen stootte nadat je vinger in de koelkastdeur vastzat tijdens een telefoontje waarin je hoorde dat je vrouw ervandoor gaat met de directeur van het bedrijf waar je net ontslagen bent, is natuurlijk gewoon botte pech. Nu was dat voorbeeld gelukkig niet op mij van toepassing, maar wat wel op mij van toepassing is was dat ik mezelf afvroeg of vandaar niet toevallig ook nog eens mijn dertiende vrijdag de dertiende zou zijn. Kan je nagaan wat een pech je dan wel niet moet hebben!
Maar nee, al snel realiseerde ik me dat het ook weer niet zó ontzettend zeldzaam is om maar 13 keer voor te komen in de 36 jaren die ik oud ben. Ik heb er immers ook al twee keer eerder over geschreven. Maar als het niet mijn dertiende vrijdag de dertiende is, de hoeveelste is het dan wel? Tijd voor onderzoek. Oftewel: tijd voor Python!
Dit is natuurlijk niet het meest ingewikkelde rekensommetje, maar het is wel een leuke puzzel voor een Jupyter Notebookje. Dan ziet je scriptje er ineens zo uit:
En daar helemaal onderdaan zie je inderdaad het antwoord: 66! Vandaag is mijn zesenzestigste vrijdag de dertiende. Boeiend!
Wat ik ook zag, was dat mijn ultieme dertiende pechdag op vrijdag de dertiende juli van 1990 was. En weet je wat er toen gebeurde? Precies! Dat was toen die aardbeving in Afghanistan het grootste aantal bergbeklimmers ooit het leven kostte in kamp 1 van Pik Lenina. Wat een pech!
Dan viel het voor mij allemaal nog wel mee toen.
Och, wat hou ik toch van Python 🙂